Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek Medewerkers
Liesbet De Pooter (media)

Partners
deSingel
VAI

Architelier


Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.


Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken? We vertrekken vanuit een wit blad en bedenken samen hoe deze lege ruimte kan omgevormd worden tot een ideale leefomgeving.

HOE WERKT HET?
Vanuit de eigen creativiteit en in overleg met anderen ontwerpen deelnemers samen een nieuwe leefomgeving en reflecteren ze er op. Zo werken ze spelenderwijs een doordachte visie uit op een complex thema. Om het onderwerp tastbaar en inzichtelijk te maken, vroeg De Veerman beeldend kunstenares Marie Van Praag mooi en prikkelend werkmateriaal te ontwikkelen. Houten blokken en stempels vormen de bouwstenen voor Architelier. Kaarten met sleutelwoorden en tekeningen creëren ruimte voor reflectie. Een ervaren begeleider faciliteert het proces en speelt in op de groepsdynamiek, wakkert dialogen aan, dirigeert het tempo en waakt erover dat elke stem gehoord wordt.

In de publicatie, met een reflectie op Architelier door bureau voor stadsontwikkeling Endeavour, vindt u meer informatie over de opbouw, de sleutelelementen en de effecten van Architelier. 

 “Deze workshop nodigt deelnemers uit om visionaire ideeën te verzoenen met concrete suggesties voor het verbeteren van onze leefomgeving.”

“Alle deelnemers lijken stilaan doordrongen van het belang van gezamenlijke ruimtelijk planning.” 
Jonas De Maeyer, Endeavour - bureau voor stadsontwikkeling 

Architelier kan geprogrammeerd worden in verschillende settings, ideaal als familie-aanbod met kinderen vanaf 6 jaar en ook uitermate geschikt voor elke groep van mensen die de nood voelen om hun omgeving te herdenken en anderen hierin willen betrekken.  Een sessie duurt 2u met 8 à 12 deelnemers. De Veerman voorziet materiaal en begeleiding.

timelaps architelier

 

Zin om zelf Architelier te programmeren?

Neem dan contact op met annemie.geerts@veerman.be


Nieuws


06.05.2018
Architelier op Triënale Brugge

Architelier op Triënale Brugge

Op vraag van Brugge Plus, de organisator van Triënale Brugge, heeft De Veerman deze workshop omgevormd tot een inloopatelier waarbij de deelnemers vrij kunnen in- en uitlopen.

Tijdens de opening van dit kunstenparcours op zondag 6 mei is De Veerman met dit atelier aanwezig in de drijvende school van kunstenaar Kunlé Adeyemi op het iconische Minnewater in Brugge.

De inloopateliers zijn van 12 u tot 14 u en van 15 u tot 17 u. Inschrijven is niet nodig, deelname is gratis.

Er is ook een tentoonstelling te bekijken van de Brugse scholen met een architectuuropleiding.

 


Link: facebook event

13.11.2017
Publicatie Architelier

Publicatie Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat.

Jonas De Maeyer, van bureau voor stadsontwikkeling Endeavour, woonde de workshops bij en schreef er een reflectie over vanuit urbanisatie-oogpunt.
De volledige tekst van Jonas en een beschrijving van de methode werd uitgegeven in een boekje.

'Deze workshop nodigt deelnemers uit om visionaire visies te verzoenen met concrete suggesties voor het verbeteren van onze leefomgeving, om zo het leven van alledag beter te maken. Het streven naar consensus staat daarbij centraal. En het werkt. Wanneer mensen samen rond een tafel worden gebracht en iedereen zijn agenda open en bloot op tafel deelt, wordt er oprechter naar mekaar geluisterd. Mensen stellen zich constructief op. Zo bouwen de samen -laag na laag- onze gedoomde leefomgeving.'
 

 

Wil je graag een papieren exemplaar van deze publicatie?

Stuur een mailtje met je adresgegevens naar info@veerman.be

'Architelier' werd ontwikkeld door De Veerman, in samenwerking met Vlaams Architectuurinstituut en deSingel.


Link: Lees de publicatie online


Resultaten

 

vimeo

 

vimeoBekijk ook

Kom op verhaal
Karel Moons

Kom op verhaal

'Kom op, verhaal!’ is een methode om met de kleuters, leerlingen van de lagere school of in familieverband verhalen te maken. In de versie voor de kleuters wordt er een verhaal gemaakt samen met de leerkracht of begeleider. Dat kan klassikaal of in kleine...

Droomplekken
De Veerman

Droomplekken

'Droomplekken' is een architectuurtool voor kinderen om hun eigen droomplek te ontwerpen.
Ze vertrekken vanuit iets wat ze heel graag doen, verzin er een zot plekje voor en geven die plek vorm met behulp van verschillende eigenschappen: 1 of veel kamers,...