Credits


Coördinatie
Griet Pauwels

Artistiek Medewerkers
Katelijn Van Kerckhoven (muziek)

Partners
Cellopalladio

Klassiek op het Plein


Klassieke concerten door professionelen en amateurs, kinderen, jongeren en volwassenen … op de Dageraadplaats, wanneer de zomer op zijn einde loopt. De Veerman ondersteunt dit project om muzikanten de kans te geven te spelen voor een niet-regulier concertpubliek en om ook de toevallige passant of basketballende jongeren te laten kennismaken met klassieke muziek.


Klassiek op het Plein wil klassieke muzikanten (amateurs en professionelen, kinderen, jongeren en volwassenen) de kans geven buiten de muren van de concertzaal, de repetitieruimte of het klaslokaal te treden en in de gemoedelijke openheid van een plein muziek te spelen. Dit levert niet alleen een verfrissende ervaring, maar ook een heel ander publiek op dan de reguliere klassieke concertgangers.

Anderzijds willen we liefhebbers van klassieke muziek, maar evenzeer de toevallige passant, op een ongedwongen manier laten kennis maken met klassieke muziek. Door het open karakter van het initiatief wordt de weerstand die sommigen koesteren tegen het soms stijve imago van klassieke muziek doorbroken. Een brede doelgroep laten kennis maken met klassieke muziek in al zijn verschijningsvormen is waar het voor Klassiek op het Plein om gaat.

Op de Dageraadplaats in Antwerpen is het tijdens zomerdagen sowieso een festijn om te toeven. Je kan er in de zon genieten van een terrasje, kinderen hollen spelend rond, jongeren trappen een balletje of gooien hem naar de ring ... Het voelt er altijd alsof je in een landelijke dorpje op het plein naast de kerk bent neergestreken. Om aan die ervaring ook een culturele dimensie te koppelen zorgt Klassiek op het Plein in augustus voor een streep klassieke muziek.

Meer op www.klassiekophetplein.be of Facebook

Link: website Klassiek op het Plein

Nieuws


18.08.2014
Foto's Klassiek op het Plein

Foto's Klassiek op het Plein

De eerste concertdag van Klassiek op het Plein zit er op. Op de klassiek-muziekmarathon konden vele luisteraars gratis genieten van dertien zeer diverse concerten in de Sint-Norbetuskerk op de Dageraadplaats.
Zondag 24 augustus treden opnieuw een schare amateurs en professionele muzikanten aan. Bij mooi weer staat het podium op de Dageraadplaats. Bij regenweer schuilen ze opnieuw in de kerk.


Link: Bekijk de foto's

23.05.2014
Klassiek op het Plein zoekt muzikanten

Klassiek op het Plein zoekt muzikanten

Klassiek op het Plein is een laagdrempelig initiatief rond klassieke muziek. Op zondagen 17 en 24 augustus 2014 geven zowel professionelen als amateurs, zowel kinderen, jongeren als volwassenen, met stem of instrument, solo of in groep, met eigen of bestaande composities, barok of hedendaags, van hier of van elders, ... weer het beste van zichzelf op de Dageraadplaats.

Elke muzikant krijgt max. 30 minuten ‘speeltijd’. Klassiek op het Plein zorgt voor professionele technische ondersteuning, stelt een vleugelpiano ter beschikking en maakt promotie voor de concerten.

Zin om mee te spelen? Schrijf je nu in!

 


Link: website Klassiek op het Plein


 

 Bekijk ook

THE TIMES

THE TIMES

“Hoe klinkt de toekomst?”

Deze vraag stelt HERMESensemble zich elk jaar wanneer het samen met AMUZ en De Veerman jong talent (12 - 20 jaar) uitnodigt om nieuwe muziek te componeren. Deze nieuwe generatie componisten heeft nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen. ALs Forum voor jonge componisten geeft THE TIMES hen de mogelijkheid om hun werken te laten uitvoeren en te experimenteren met klanken tijdens de repetities.

Bij-buurten

Bij-buurten

Samen met het Middelheimmuseum werkte De Veerman gedurende drie jaar aan de dialoog met de aanpalende volksbuurt het Kiel. Dit mondde uit in drie deelprojecten: SPIA in het Middelheim (jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs maakten een eigen kunstwerk), Buurtwandelingen op het Kiel (aandacht voor kunst in de buurt) en Nesten op het Kiel (een kunstwerk, gemaakt en gesmaakt door de omwonenden).

Cre-Action

Cre-Action

Dit Gruntvig Learning Partnership is een internationaal project (België, Duitsland, Italië) dat onderzoekt hoe inwoners op een duurzame manier kunnen betrokken worden bij het muzikale leven. Tijdens internationale ontmoetingen werden goede praktijkvoorbeelden en beleidsvoering bestudeerd.