Credits


De Wondere Pluim


Een literair schrijfgebeuren voor lagere schoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Limburg (2009) en Zuid-Oost-Vlaanderen (2013).


De Wondere Pluim is een creatief schrijfproject voor kinderen van de basisschool, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale partners.
Het was een van de allochtone moeders uit de Wereldschool die in 2002 met het idee speelde om het literaire gebeuren bij kinderen -en zeker bij allochtone kinderen- te stimuleren. Zowel het oudercomité, de schooldirectie als De Veerman hadden oren naar dit idee en startten datzelfde jaar met een eerste literaire wedstrijd voor kinderen.

Alle kinderen die willen schrijven hun verhaal zoals ze dat zelf willen.
De pluimouders komen per school samen om de eerste selectie te maken. Deze selectie gebeurt op creativiteit, verhaalopbouw, mooi woordgebruik; niemand let op taalfouten of vreemde zinsconstructies.
Daarna pikt een vakjury van schrijvers er per niveau een Wondere Pluimwinnaar uit.
De kinderen schrijven in zes leeftijdsniveaus (6-12j), telkens opgedeeld in thuistaal Nederlands of niet. Zo krijgen we twaalf Wondere Pluimen per stad.

Het regionaal Pluimteam organiseert per stad een pluimboek met de leukste of meest ontroerende verhalen en organiseert een groot Pluimfeest voor alle schrijvende kinderen en hun ouders.
Op dit Pluimfeest worden De Wondere Pluimen uitgereikt en lezen ouders voor uit het boek aan ieder die het horen wil.

 


Nieuws


13.11.2017
35 Antwerpse scholen nemen deel aan de De Wondere Pluim 2018

35 Antwerpse scholen nemen deel aan de De Wondere Pluim 2018

Een recordaantal van 35 basisscholen in Antwerpen neemt volgend jaar deel aan schrijfproject De Wondere Pluim.
Deze week komen de schoolcoördinatoren samen om uit te wisselen over een aantal belangrijke aspecten van het project.

 

Hoe inspireer je kinderen om een verhaal te schrijven?
Hoe motiveer je ouders van de school om als eerste leesjury te fungeren en hoe zorg je ervoor dat die groep even divers als de leerlingen zelf?
Hoe zet je de verhalen kinderen die geselecteerd werden voor de 2de ronde in de kijker?
Het zijn een aantal van de ontderwerpen waar de 35 scholen die volgend jaar deelnemen aan De Wondere Pluim in Antwerpen deze week over uitwisselen.

Op woensdag 21 februari zullen meer dan 4000 kinderen in Antwerpen een creatief verhaal schrijven. Na een eerste selectie door ouders worden de vehalen onder de loep genomen door een professionele jury en een kinderjury.
Op zaterdag 9 juni zullen de 24 gelukkige genomineerden hun troffee in ontvangst nemen in HETPALEIS.
Er verschijnt naar jaarlijkse gewoonte ook een boek met de 75 beste verhalen.


Link: Bekijk het filmpje

13.07.2017
Beroemde schrijvers lezen verhalen van kinderen voor

Beroemde schrijvers lezen verhalen van kinderen voor

Naar aanleiding van de 15de verjaardag van het schrijfproject De Wondere Pluim selecteerden we 30 absolute toppers uit de voorbije jaren. We vroegen aan 10 hevige Wondere Pluim-fans om ze voor te lezen.
Je kan alle verhalen beluisteren en bekijken op YouTube.


Link: YouTube-kanaal De Wondere Pluim

22.02.2017
Schrijfproject De Wondere Pluim blaast 15 kaarsjes uit

Op woensdag 22 februari nemen meer dan 4500 kinderen in Antwerpen en Turnhout de pen ter hand om een verhaal te schrijven.
Dit project ter bevordering van schrijf- en leesplezier begon 15 jaar geleden in 1 school in Antwerpen en breidde ondertussen uit naar 33 Antwerpse en 7 Turnhoutse scholen.
We zijn benieuwd naar welke verhalen de ouderleesgroepen van elke school zal selecteren voor de volgende rond!

De Wondere Pluim speurt voor de vijftiende keer naar de beste schrijvers onder de Antwerpse kinderen. Spellingsfouten worden voor één keer door de vingers gezien. 'Het is de fantasie die telt.'

Het begon in 2002 met een wild idee in één Antwerpse basisschool, vandaag is het een schrijfwedstrijd voor meer dan 4000 kinderen uit 33 basisscholen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale partners. Vooral in Antwerpen, maar ondertussen ook met navolging in Maasmechelen en Turnhout. Op woensdag 22 februari kruipt al dat jonge talent in de pen tijdens een fotogenieke schrijfsessie. Op zaterdag 10 juni zal een professionele jury met onder meer Joke van Leeuwen, Tom Naegels en Maarten Inghels de winnaars bekendmaken. De jubileumeditie zal extra luister krijgen.

Toch maakt niet de omvang, maar vooral de benadering deze wedstrijd speciaal. “We kijken in de eerste plaats naar de creativiteit, de mooie beelden en de originaliteit van het verhaal”, zegt Dorien Campforts van de kunsteducatieve organisatie De Veerman. “Spelling is niet belangrijk en de zinnen hoeven ook niet juist te zijn. Zo maken ook kinderen die nog niet goed Nederlands spreken evenveel kans. We willen hen vooral het plezier van het vertellen en de schoonheid van de Nederlandse taal leren ontdekken.”
 

Verbeelding en gelijke kansen
“Het is de fantasie die telt voor De Wondere Pluim”, aldus nog Campforts. “We gaan niet met een rode balpen de wonderbaarlijke verbeeldingskracht van kinderen kapotmaken, we willen juist die verbeelding aan de macht.”Zo verhoogt De Wondere Pluim ook de gelijke kansen tussen kinderen.

De wedstrijd verloopt als volgt:
· Op woensdag 22 februari schrijven de kinderen hun verhalen. Ze krijgen een aantal titels voorgesteld, maar mogen ook vrij een onderwerp kiezen. Fotografen en journalisten zijn welkom.
· Na het schrijven worden de verhalen anoniem gemaakt vooraleer de jury’s ze te lezen krijgen
· De wedstrijd is per schooljaar georganiseerd, met prijzen voor de zes leerjaren. Een jong kind hoeft dus niet op te boksen tegen een twaalfjarige.
· Er zijn aparte Wondere Pluimen voor kinderen die het Nederlands niet als thuistaal hebben. Zo kan ook hun creativiteit in de schijnwerpers staan.
· De eerste selectie gebeurt per school, door een jury van ouders. Het zijn niet de onderwijzers die selecteren.
· Een comité van vrijwillige taalminnaars maakt uit die eerste selectie een tweede selectie, die over de verschillende scholen heen loopt.
·  Een vakjury van schrijvers, poëten en andere woordkunstenaars kiest de finale winnaars per categorie (12 categorieën, één per jaargang en per thuistaal). Die jury bestaat uit Joke van Leeuwen, Maarten Inghels, Aleksandr Skorobogotov, Seckou Ouologuem, Tom Naegels, Amina Belorf, Dahlia Pessemiers, Carmien Michels, Gaea Schoeters. “De Wondere Pluim is een feest voor de fantasie van werkelijk elk kind. Er is alles aan gedaan om de gelijkheid mogelijk te maken”, zegt dichteres Amina Belorf, winnares van de BILL Award.

Ouders en kinderen tonen zich enthousiast over De Wondere Pluim. Onder hen heel wat Bekende Vlamingen, zoals Marcel Vanthilt, Tania Kloek, Bruno Vandenbroecke, Tom Vandijck, Nico Sturm en Jan Van Looveren. 


31.01.2017
De Wondere Pluim - ouders verzinnen inspirerende titels voor schrijfplezier bij kinderen

 

De zon die niet op wou
De slimme schildpad
De stad zonder auto's
De taal die niemand begreep
Oscar wil borsten
De ongeduldige schilder
De computer die alles vergat
Circus Bolliboo
Op de vlucht met mijn koffertje

Dit zijn de negen inspirerende titels die ouders bedachten voor de meer dan 3500 Antwerpse kinderen die straks mee doen aan De Wondere Pluim. Natùùrlijk mogen de kinderen op de schrijfdag op 22 februari ook zelf een titel verzinnen.

 

Schrijplezier staat voorop in dit project. Daarom wordt bij de selectie -in een eerste ronde ook door ouders- geen rekening gehouden met schrijf- of taalfouten. Bovendien worden de deelnemers niet enkel ingedeeld in categoriën per leeftijd, maar ook per thuistaal Nederlands / niet-Nederlands. Zo maakt iedereen evenveel kans om op het slotfeest op 11 juni in HETPALEIS een Wondere Pluim uitgereikt te krijgen door de professionele jury of de kinderjury.

En gezien het project dit jaar aan zijn 15de editie toe is, belooft dat slotevenement behoorlijk feestelijk te worden.
Schrijf dus alvast in de agenda: 11 juni - slotfeest Wondere Pluim


12.05.2016
Slotfeest De Wondere Pluim 2016

Slotfeest De Wondere Pluim 2016

Op zaterdag 11 juni sluit literair kinderproject De Wondere Pluim zijn 14de editie feestelijk af in HETPALEIS. Met literaire doe-acitviteiten voor kinderen en hun ouders, voorleessessies uit het versgeperste Wondere Pluimboek en natuurlijk de uitreiking van 24 Wondere Pluimen aan de beste verhalen door de professionele en kinderjury.


Link: website De Wondere Pluim

24.02.2016
4000 Antwerpse en 1000 Turnhoutse kinderen schrijven een creatief verhaal

4000 Antwerpse en 1000 Turnhoutse kinderen schrijven een creatief verhaal

Op woensdag 17 februari schreven 4000 kinderen in Antwerpen en 1000 kinderen in Turnhout een creatief verhaal in het kader van De Wondere Pluim.
In dit bijzonder literair initiatief is de spelling niet belangrijk en hoeven zinnen niet juist te zijn. Er wordt gelet op de creativiteit, de mooie beeldspraken en de originaliteit van het verhaal. Zo maken alle kinderen evenveel kans, ook als ze niet zo goed Nederlands spreken.

In de komende weken worden de verhalen gelezen door honderden ouders die een eerste selectie maken. Daarna kiezen een kinderjury -in samenwerking met Permeke bibliotheek- en een professionele jury (Joke van Leeuwen, Stijn Vrancken, Amina Belorf, Gaea Schoeters, Aleksandr Skorobogotov, Seckou Ouologuem, Dahlia Pessemiers en Antwerps stadsdichter Maarten Inghels) het beste verhaal per categorie.

Welke verhalen een Wondere Pluim uitgereikt krijgen, kom je te weten op het slotfeest op 11 juni in HETPALEIS.


Link: reportage over de schrijfdag op Karrewiet

12.06.2015
De Wondere Pluim: iedereen gelijk, al dan niet in vlekkeloos Nederlands

De Wondere Pluim: iedereen gelijk, al dan niet in vlekkeloos Nederlands

"In kinderschrijfproject en -wedstrijd De Wondere Pluim gaat het niet om spelling en zinsbouw, maar om fantasie, creativiteit, humor en mooie beelden. De verbeelding aan de macht en iedereen gelijk, al of niet in vlekkeloos Nederlands. 'Ik vind dat alle deelnemers winnaars zijn', zegt een dolgelukkige winnares Romaysae."
uit : Knack.be - opiniestuk door het Minderhedenforum


Link: Lees het artikel op Knack.be

05.06.2015
Slotfeest De Wondere Pluim

Slotfeest De Wondere Pluim

Zaterdag 6 juni vindt in de Steinerschool in Antwerpen een bijzonder literair kinderfeest plaats.
Het is het slotevenement van De Wondere Pluim, een project rond schrijfplezier en leesbevordering, dat dit jaar in Antwerpen voor de 13de keer plaats vond en waar bijna 3000 kinderen aan deelnamen.

Zaterdag worden 25 Wondere Pluimen uitgereikt: 12 door de professionele jury, 12 door de kinderjury (die dit jaar voor het eerst georganiseerd werd) en 1 aan een school die in de kijker wordt gezet omwille van zijn stimulerend klimaat rond creatief schrijven.

Voordat juryvoorztster Joke van Leeuwen en stadsdichter Stijn Vrancken de pluimen uitreiken kunnen kinderen en hun ouders genieten van literaire doe-activiteiten en voorleessessies uit het versgeperste Wondere Pluimboek 2015, waarin de 75 beste verhalen van dit jaar verzameld werden.
Natuurlijk sluit het feest af met een feestelijk hapje en drankje.


Benieuwd naar de wondere verhalenwereld van kinderen?
Welkom op 6 juni vanaf 14 uur in de Steinerschool, Volkstraat 40, 2000 Antwerpen
of bestel het Wondere Pluimboek 2015 via griet.pauwels@veerman.be (€5 + verzendkosten)


Een initiatief van lezende ouders in samenwerking met De Veerman en met steun van de Stad Antwerpen.


25.02.2015
Schrijfdag De Wondere Pluim

Schrijfdag De Wondere Pluim

Opperste concentratie bij meer dan 3000 kinderen in Antwerpen op 25 februari : ze verzonnen allemaal een verhaal in het kader van De Wondere Pluim.
De deelnemers produceerden een stapel van 78 centimeter ofte 23 kilo verhalen.

Vanaf 23 maart start de leesactie van 250 ouders om in elk van de 27 deelnemende scholen 3 verhalen per categorie (per leeftijd en per thuistaal Nederlands / niet-Nederlands) te selecteren.
 


03.11.2014
9 Japanse prijzen voor De Wondere Pluim

9 Japanse prijzen voor De Wondere Pluim

De cultuurminnende prefectuur Toyama (Japan) organiseert al 38 jaar een kinderfestival met bijzondere aandacht voor het creatief schrijven. Hierbij is ook een categorie voorzien voor ‘special invited work from overseas’.
De Wondere Pluim werd al drie jaar op rij uitgenodigd om deel te nemen en maar liefst negen verhalen werden dit jaar door de Japanse jury gesmaakt. Een bewijs temeer dat kunst en creativiteit niet gehinderd worden door culturele, geografische of taalbarrières.


Link: website De Wondere Pluim

23.05.2014
Slotfeest De Wondere Pluim

Slotfeest De Wondere Pluim

Dit jaar namen 2735 Antwerpse kinderen tussen 6 en 12 jaar deel aan schrijfevent De Wondere Pluim.
Op 14 juni worden literaire doe-activiteiten voor kinderen en hun ouders georganiseerd,
er wordt voorgelezen uit het versgeperste Wondere Pluim-boek dat de 75 beste verhalen van dit jaar herbergt
en de Wondere Pluimen 2014 worden uitgereikt met aansluitend een feestelijk hapje en drankje.

Bij dit literair gebeuren gaat het niet om winnen of verliezen, schrijfplezier bij kinderen en leesplezier bij ouders staan voorop.
Daarom worden kinderen niet alleen ingedeeld in leeftijdscategorIeën, maar binnen die leeftijdsgroepen ook per thuistaal (Nederlands / niet-Nederlands).
Ouders vormen de eerste jury van de verhalen. Zij selecteren verhalen op creativiteit, vertelkracht, spanningsboog, humor ...  niet op taal- en spelfouten.
De uiteindelijke selectie van de 12 Wondere Pluimen gebeurt door een jury van professionele literairen, voorgezeten door Joke van Leeuwen.


16.05.2014
Slotfeest De Wondere Pluim

Slotfeest De Wondere Pluim

Proficiat Liv Grossen, Sophia Hilenko, Eva Deckx, Emma Batchvarov, Helena Van Gheem, Franscisca Villatorro, Eros Bloemen, Ismail Kareymez, Deenah Tsai, Sinem Alieva, Mariken Rousseau en Busra Osmen met jullie prachtig verhaal en jullie Wondere Pluim!

Slotfeest van De Wondere Pluim Antwerpen in de Steinerschool.
De 380 aanwezigen namen deel aan verschillende literaire doe-activiteiten en luisterden naar de wondere verhalen uit het Pluimboek 2014, dat de beste verhalen van dit jaar verzamelt.
De zenuwen gierden door de zaal toen de 12 Wondere Pluimen werden uitgereikt voor stadsdichter Stijn Vrancken en juryvoorzitster Joke van Leeuwen. Nadien konden men gezellig napraten met een hapje en een drankje.


12.03.2014
En toen was de zee zoet

En toen was de zee zoet

Op 12 maart schreven bijna 3000 lagereschoolkinderen in Antwerpen een creatief verhaal. Ze namen deel aan De Wondere Pluim, een literair project rond schrijfbevordering bij kinderen en leesbevordering bij ouders.
Ouders maken de komende weken namelijk een 1ste selectie in de 12 categoriën (per leeftijd en per thuistaal Nederlands/ niet-Nederlands)

“En toen was de zee zoet” was een van de voorbeeldtitels vanmorgen voor kinderen die niet meteen inspiratie hadden.
De uiteindelijke Wondere Pluimen worden uitgereikt op zaterdag 14 juni door juryvoorzitster Joke van Leeuwen. 

 Bekijk ook

Kom op verhaal
Karel Moons

Kom op verhaal

'Kom op, verhaal!’ is een methode om met de kleuters, leerlingen van de lagere school of in familieverband verhalen te maken. In de versie voor de kleuters wordt er een verhaal gemaakt samen met de leerkracht of begeleider. Dat kan klassikaal of in kleine...

De tas van ...
Karel Moons

De tas van ...

De tas van ... is gemaakt om de creativiteit in de kleuterklas te bevorderen.
Zijn kleuter dan niet creatief? Natuurlijk wel!
Misschien zijn het net de kleuters die nog het meest creatief zijn van allemaal.
Maar we weten ook dat die creativiteit...