Jongeren uit het vierde middelbaar verdiepten zich in Tsjaikovski’s symfonie Manfred en creëerden met dans, kostuum en muziek een hedendaagse versie.
Wie is MANFRED? Dat is de vraag die de 4dejaars van Freinetschool De Wingerd uit Gent in maart 2010 van slaap beroofde. Een week lang onderzochten zij Tsjaikovski’s symfonie Manfred (gebaseerd op een gedicht van Byron) en de tijd waarin het werd gecomponeerd.
In workshops muziek, dans en kostuum en actionpainting maakten ze een choreografie op zelf gecomponeerde muziek, actionpainters schilderden op de tonen van de muzikanten, kostuumontwerpers maakten kostuums voor de dansers,…
Daarnaast woonden de jongeren een open repetitie van deFilharmonie en ze gingen in dialoog met de muzikanten.
Zo creërden de jongeren een eigen hedendaagse versie van het Manfredverhaal in dans, kostuum en muziek dat op de laatste projectdag aan alle schoolgenoten werd getoond.
Als afsluiter van het project woonden ze de uitvoering van het orkestwerk ‘Manfred Opus 58’ van Tsjajkovski o.l.v. dirigent Jaap van Zweden bij in Muziekcentrum De Bijloke, waar ook onderstaande videoreportage werd vertoond.
Leerlingen van het derde middelbaar doken een week lang onder in de Rubenszaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Via dans- en kostuumworkshops gaven ze een eigen, hedendaagse interpretatie aan de werken van Rubens.
Een muzikale projectweek voor de 3de graad basisonderwijs waarbij een klas een bepaald muziekgenre of muzikaal thema ontdekt. Onder begeleiding van verschillende muzikanten verkennen ze enkele bouwstenen en komen ze tot eigen composities.
Twintig leerlingen uit het voorlaatste jaar van het secundair onderwijs werkten gedurende een week rond Die Jahreszeiten van Haydn. Via verschillende workshops (dans, muziek en kostuum) onderzochten ze het oratorium en gaven dit een hedendaagse invulling.