Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek Medewerkers
Anneleen Van Offel (literatuur)
Marieke Berendsen (muziek)

Partners
deSingel

De Ketting


Sámen naar een voorstelling gaan die je anders niet zou zien, sámen nieuwe ervaringen opdoen en van gedachten wisselen. Dat is De Ketting.

Een initiatief van deSingel en De Veerman in de reeks participatieprojecten van deSingel.


Het project hanteert het principe van de kettingbrief. De Veerman doet een voorzet en spreekt mensen aan die nog wat koudwatervrees hebben. Samen gaan deze mensen naar een eerste voorstelling kijken. Daarna nodigen zij iemand uit voor de volgende voorstelling. Die op hun beurt weer iemand uitnodigen. En zo groeit De Ketting uit tot een diverse groep van mensen die samen hun horizon verbreden en hun eerste passen zetten binnen deSingel.

Zowel vóór als ná de voorstelling worden de participanten samengebracht. Zij praten met elkaar over hun verwachtingen en ervaringen, vanuit de buik. Maar ook krijgen zij handige handvaten om naar het podiumgebeuren te kijken, nog even los van vocabulaire eigen aan de kunsten. En er staan ook artistieke begeleiders klaar met hún verhaal over de voorstelling, en met informatie voor wie meer wil. Deze babbels, deze gesprekken geven aanleiding tot het maken van een persoonlijke uitnodiging voor een nieuwe participant aan de ketting. We selecteerden vijf uiteenlopende voorstellingen voor dit project, gaande van klassieke muziek, tot hedendaagse dans en theater. Wie in De Ketting verzeilt geraakt, proeft van twee van de volgende voorstellingen.

 


 

Julia Fischer Quartett

Trefwoorden: muziek // passie // harstocht // emotie // melancholie

Voorstelling: do 1 februari 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Inleiding in de vergaderzaal om 19u. Voorstelling in de blauwe zaal om 20u.
Matinee: zo 4 februari 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. In de vergaderzaal van 10u tot 12u30.

Het Julia Fischer Quartett bestaat uit vier schitterende muzikanten die zich voor de gelegenheid aan een aantal hoogtepunten uit de strijkkwartetliteratuur wagen. Met het Harfenquartett van Beethoven, het Rosamundekwartet van Schubert en de Kreuzersonate van Janacek mag je een avond vol passie, hartstocht en melancholie verwachten.

 

Salia Sanou & Compagnie Mouvements perpétuels, Du désir d'horizons

Trefwoorden: Afrika // dans // eenzaamheid // hoop

Voorstelling: vr 23 maart 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Inleiding in de vergaderzaal om 19u. Voorstelling in de blauwe zaal om 20u.
Matinee: zo 25 maart 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. In de vergaderzaal van 10u tot 12u30.

Dansworkshops in vluchtelingenkampen in Burundi en Burkina Faso waren de basis voor Du désir d’horizons van choreograaf en pionier van de Afrikaanse hedendaagse dans Salia Sanou. Deze choreografie is een reflectie op de kwetsbare situatie van vluchtelingen en op de weerklank ervan in elk van ons. De voorstelling toont de wil om niet op te geven en de kracht om te verlangen naar meerdere horizonten.

 

Sam Asaert & HERMESensemble, Emruz – Vandaag

Trefwoorden: poëzie // taal // muziek // video

Voorstelling: wo 25 april 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Inleiding in de vergaderzaal om 19u. Voorstelling in de blauwe zaal om 20u.
Matinee: zo 29 april 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. In de vergaderzaal van 10u tot 12u30.

Emruz bevindt zich op het kruispunt tussen poëzie, muziek en film. Vijf componisten, vier Iraniërs en één Belg, lieten zich inspireren door de eeuwenoude verzen van de 14deeeuwse Perzische dichter Hafez. Hun interpretatie richt de blik op vandaag zonder de aloude Iraanse traditie uit het oog te verliezen, binnen een visueel kader van fotograaf en documentairemaker Sam Asaert.

 

Simon McBurney Complicite, The Encounter

Trefwoorden: bewustzijn // audiovisueel // theater

Voorstelling: wo 9 mei 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Inleiding in de vergaderzaal om 19u. Voorstelling in de rode zaal om 20u.
Soiree: ma 14 mei 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. In de vergaderzaal van 19u tot 21u30.

Acteur, schrijver en regisseur Simon McBurney vertrekt vanuit een merkwaardig, waargebeurd verhaal. Loren McIntyre, fotograaf bij National Geographic, verdwaalde in het Amazonewoud en stootte daarbij op de excentrieke wereld van lokale stammen die de grenzen van het menselijke bewustzijn uitdagen. McBurney neemt je mee in een hallucinante trip. Een auditief en visueel verbluffende belevenis.


Peeping Tom, 32 rue Vandenbranden

Trefwoorden: dans // muziek // humor // isolement // angst // droom versus realiteit

Voorstelling: do 7 juni 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Inleiding in de vergaderzaal om 19u. Voorstelling in de rode zaal om 20u.
Matinee: zo 10 juni 2018, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. In de vergaderzaal van 10u tot 12u30.

’32 rue Vandenbranden’ is een klassieker uit het repertoire van Peeping Tom. Een gemeenschap woont in een afgelegen trailerpark. Wat doet het isolement met mensen? Hoe botst de werkelijkheid met hun bewustzijn? In een hybride voorstelling tussen dans en theater wisselt pure slapstick zich af met gitzwarte humor.


 

 Bekijk ook

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw.
Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

Young Art Reporters

Young Art Reporters

#YAR is een open uitnodiging voor jongeren om het festival te beschouwen als hun speelterrein. Ze leren het festival van binnenuit kennen en reageren erop via het medium van hùn keuze. #YAR est une invitation ouverte à un groupe de jeunes de voir le festival comme leur terrain de jeu. L’idée est de réagir au programme à travers le médium de leur choix.

Workshop muziekmachines bouwen

Workshop muziekmachines bouwen

Voor iedereen (12+) die er al lang van droomt om een analoge muziekmachine te bouwen!