Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek Medewerkers
Paulo Guerreiro (dans, performance)
Enrica Camporesi (performance)
Gideon Hacker (drama, filosofie)
Lauranne Winant (drama)
An Vandevelde (drama)
Cécile Hupin (drama)

Partners
Kunstenfestivaldesarts

The Class


In The Class zetten De Veerman en Kunstenfestivaldesarts gedurende meerdere jaren (2017 - 2019) een traject op met twee middelbare scholen uit Brussel. In deze periode nemen we leerlingen stapsgewijs mee in een traject om hedendaagse podiumkunsten op verschillende wijzen te leren kennen. Elk jaar is anders en intenser dan het jaar voordien.

Dit tweetalig project geeft Nederlandstalige en Franstalige leerlingen van Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business de kans om met elkaar, op andere manieren te kijken en gaandeweg een taal te ontwikkelen om te praten over hedendaagse kunst en de stad waarin ze wonen.


The Class - het eerste jaar

In 2017 ging het project van start met leerlingen van beide scholen, toen in hun 4de middelbaar, die samen naar de voorstelling Arde brillante en los bosques de la noche van de Argentijnse Mariano Pensotti / Grupo Marea gingen. Naast de voorstelling zelf, waarop ze in tweetalige workshops op voorbereid werden, reflecteerden zij over hoe de Russische revolutie er vandaag zou kunnen uitzien.

Coaches: An Vandevelde & Cécile Hupin

 

The Class - het tweede jaar

 

In 2018 woonden de leerlingen samen drie voorstellingen bij van het Kunstenfestivaldesarts: La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I) van Milo Rau, Your Word in my Mouth van Anna Rispoli en INOAH van Bruno Beltrão. Drie voorstellingen, drie disciplines en drie verschillende makers. In de diverse workshops lag de focus op wat het betekent om een actieve toeschouwer te zijn. De werksessies waren soms eerder voorbereidend, andere keren meer gericht op reflectie op wat zagen en ervaarden tijdens de voorstellingen.

Coaches: Gideon Hacker & Lauranne Winant

 

The Class - het derde & laatste jaar

In schooljaar 2018 - 2019 evolueert The Class naar een intensieve samenwerking en cocreatief proces met de in Brussel gevestigde Italiaanse kunstenares Anna Rispoli.  Haar artistieke praktijk en fascinatie voor het stedelijk weefsel (zoals gedeelde openbare ruimten en het gebruik ervan) vormen het uitgangspunt voor dit parcours. 

Een heel schooljaar lang ontmoeten de leerlingen, nu in het 6e middelbaar, haar en de rest van het artistieke team op regelmatige basis. Samen gaan ze een artistiek onderzoek aan rond waarde en waarden, rond groep en individu. Het eindresultaat van dit onderzoek - waarvan de vorm nog bepaald dient te worden -  zal een collectief portret zijn van de stedelijke werkelijkheid. Het vormt het hoogtepunt van dit driejarig traject en zal gespresenteerd worden in mei 2019 op het Kunstenfestivaldesarts. 

Coaches: Paulo Guerreiro & Enrica Camporesi

 

Met dank aan RITCS, Zinnema en Charleroi Danse

 


Nieuws


07.05.2019
The Class: 2nd generation

The Class: 2nd generation

Terwijl de eerste generatie leerlingen van The Class het eindresultaat van hun cocreatief traject met Anna Rispoli presenteert, staat er een tweede generatie klaar om van start te gaan met dit meerjarig project dat De Veerman opzet met Kunstenfestivaldesarts.

De vierdejaars van het Franstalige Institut Sainte-Marie en het Nederlandstalig Atheneum Brussel maken gedurende drie jaar kennis met elkaar en verdiepen zich in de wereld van de hedendaagse podiumkunsten. Hun samenwerking wordt jaar na jaar intensiever en resulteert in een artistiek project tijdens de festivaleditie van 2021.

Deze maand gaan ze als eerste stap alvast kijken naar de voorstelling Tú amarás (Je zal liefhebben) van het jonge Chileense theatergezelschap Bonobo.


01.04.2019
The Class presenteert Close Encounters

The Class presenteert Close Encounters

De laatstejaars van Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business uit Brussel werken stevig verder aan hun cocreatie met Anna Rispoli. Dit schooljaar onderzoeken ze de verhouding tussen autoriteit, intimiteit en liefde, ver voorbij alle conventionele interpretaties van deze begripppen.

Het resultaat is een reeks authentieke gesprekken die de groep gemonteerd en opnieuw opgenomen heeft.

Tijdens de presentatie van Close Encounters, op zaterdag 18 en zaterdag 25 mei, op het Kunstenfestivaldesarts, krijgt de toeschouwer een tête à tête met een van de jonge coauteurs in De Munt. Daar is ook een film te zien die de Italiaanse filmmaker Luca Mattei met hen maakte tijdens de werkmomenten doorheen dit jaar.

Vergeet zeker niet om tijdig je ticket te boeken voor deze unieke een-op-eenervaring, beschikbaar in het Nederlands of in het Frans. 


Link: Tickets & info

07.01.2019
The Class wordt toegelicht op colloquium

The Class wordt toegelicht op colloquium

Op 26 januari zullen De Veerman, kunstenfestivaldesarts en kunstenares Anna Rispoli het project The Class toelichten op het colloquium Les places et les effets de l’artiste à l’école et sur les institutions culturelles  dat georganiseerd wordt door Bozar, l’Institut Sainte-Marie, le lycée Rodin, le centre Pompidou en la fondation Pistoletto.
 


05.10.2018
The Class zet zijn derde en laatste jaargang in!

The Class zet zijn derde en laatste jaargang in!

Dit jaar lopen laatstejaarsstudenten uit twee Brusselse middelbare scholen (Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business) een gezamenlijk parcours. Hun eerste ontmoeting zette al meteen de toon: ze werden gedurende 35 minuten alleen achtergelaten in een repetitiestudio, waar 100 euro (in muntstukjes) lag.

Nadien volgde een gesprek: wat gebeurde er, welke waarde heeft geld, aan welke waarden hecht jij belang …?

Deze intro vormde de eerste stap in het artistiek, cocreatief parcours dat beide klassen zullen lopen met de in Brussel gevestigde kunstenaar Anna Rispoli, bijgestaan door Veerman-coaches Paulo Guerreiro en Enrica Camporesi.

Samen zullen ze onderzoeken wat waarde en waarden voor hen als jongeren in een stad betekenen. Tijdens het eerste trimester gaan ze op exploratie in Brussel, waar ze op verschillende plekken experimenten zullen opzetten. 

 Bekijk ook

Young Art Reporters

Young Art Reporters

#YAR is een open uitnodiging voor jongeren om het kunstenfestivaldesarts te beschouwen als hun speelterrein. Ze leren het festival van binnenuit kennen en reageren erop via het medium van hùn keuze.

#YAR est une invitation ouverte à un groupe de jeunes de voir le festival comme leur terrain de jeu. L’idée est de réagir au programme à travers le médium de leur choix.

Worktable

Worktable

Kunstenfestivaldesarts en De Vier Windenschool in Molenbeek vinden het belangrijk om duurzame relaties aan te gaan binnen de stad. Sinds 2011 grijpen ze het jaarlijks het programma van Kunstenfestivaldesarts aan om dichter naar elkaar toe te groeien. Zo maakten de kinderen van de 6de klas in 2013 samen met theatermaakster Inne Goris zelf de voorstelling 'Ergens hier', die in premiere ging op het festival.

RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Met RE:RITE of PASSAGE focussen De Veerman en het Kaaitheater op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkennen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Op een positieve manier markeren ze hiermee deze overgang, deze verandering.