Kalender


25.02.2018, 15:00
AMUZ, Kammenstraat 81

28.02.2018, 19:00 - 21:00
,

28.03.2018, 19:00 - 21:00
,


Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek Medewerkers
Jutta Troch (muziek)
Marieke Berendsen (muziek)
Marjolein Elsink (dans)
Jo-An Lauwaert (dans)
Astrid Bossuyt (muziek)
Ruth Verberckmoes (muziek)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)
Lies Heirbaut (dans)
Dorothé Depeauw (dans)
Margriet De Haene (dans)
Sophie Beyne (dans)
Christine Sollie (dans)
Yentl De Werdt (dans)
Sterre De Raedt (muziek)
Adrian Sack (drama, beweging)
Siri Clinckspoor (dans)
Juan-Carlos Bonifaz (muziek)
Mirjam De Wit (muziek)
Celine Debacquer (muziek)

Partners
Antwerp Symphony Orchestra

De grote ontmoeting


Op vraag van en samen met Antwerp Symphony Orchestra ontwikkelde De Veerman dit traject om lagere schoolkinderen kennis te laten maken met symfonische muziek. Een eerste verkenning gebeurt op school via dans en muziek, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.  

 


In dit tweedaagse project maken kinderen op een interactieve en creatieve manier kennis met de muziek van een bekende componist. Tijdens een workshops op school verkennen ze via beweging en muziek de eigenheid van het muziekstuk dat centraal staat.  

Het eigenlijke werk horen ze live tijdens een generale repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. De muzikanten spelen dan al op concertlocatie en leggen er de laatste hand aan hun uitvoering. Na afloop hebben de leerlingen in kleine groepjes een speeddate met een aantal van de orkestmuzikanten. De leerkrachten ontvangen enkele creatieve opdrachten waarmee ze het project afronden en reflecteren over de muzikale indrukken van de leerlingen.


Enkele quotes van deelnemers :
"Ik had de muziek tijdens de workshops al eens gehoord, maar door de muzikanten live aan het werk te zien kon ik er veel beter naar luisteren"
"Tijdens de ontmoeting met de muzikanten mocht ik zelf ook eens proberen de klarinet te bespelen. Ik vond dat keigemakkelijk"


Nieuws


13.11.2017
De Grote Ontmoeting: West Side Story (symphonic dances)

De Grote Ontmoeting: West Side Story (symphonic dances)

In de week van 13 november wonen 150 leerlingen uit basisscholen in Reet, Hever en Roeselare een open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra bij, die de symfonische versie van West Side Stroy speelt.
In de dagen voordien gaat De Veerman naar de scholen toe om met workshops muziek en dans de kinderen actief voor te bereiden op hun (vaak eerste) concertervaring. Na de open repetitie kunnen ze honderduit vragen stellen aan muzikanten van het orkest.

The Jets en The Sharks, Maria, America ...
Bernsteins West Side Story staat -samen met de beelden van de film- in ons collectief geheugen gegrift.

In 1960, drie jaar na de première van West Side Story, vatte Bernstein het plan op om een louter instrumentaal orkestwerk af te leiden uit de dansscènes van zijn musical. Voor deze orkestsuite herwerkte hij 9 verschillende secties, waarin Bernsteins verzoening van ‘populaire’ en ‘ernstige’ stijlen herkenbaar in is.
Antwerp Symphony Orchestra blaast deze symfonische versie van West Side Story olv gastdirigente Elim Chan opnieuw leven in.
 

Een project van De Veerman en Antwerp Symphony Orchestra.


27.11.2016
De Grote Ontmoeting - Beethoven en Brahms

400 kinderen uit 7 lagere scholen maken in de komende weken kennis met symfonisch werk van Beethoven en Brahms.
Op school worden ze voorbereid met een workshop muziek en dans om de muziek te leren kennen met hun oren en hun lichaam. Daarna wonen ze een open repetitie van deFilharmonie bij en kunnen ze honderduit vragen stellen aan de muzikanten.


 


12.10.2015
De Grote Ontmoeting: Tsjaikovski

De Grote Ontmoeting: Tsjaikovski

In het project De Grote Onmoeting maken kinderen uit het basisonderwijs kennis met symfonische muziek.
Van 23 tot 30 oktober gaan 10 klassen uit scholen in Antwerpen, Laakdal, Reet en Emblem aan de slag met Pathétique, de 6de symfonie van Tsjaikovski.


03.11.2014
De Grote Ontmoeting - Sjostakovitsj

De Grote Ontmoeting - Sjostakovitsj

In de week van 21 november werken 226 leerlingen uit 5 scholen in Oost-Vlaanderen en Antwerpen rond de 10de symfonie van Sjostakovitsj.
Het muziekstuk wordt getypeerd door het gecombineerde gebruik van de diatonische en de chromatisch toonladder, die 2 personages -de goede en de slechte- lijken te vertolken. Daarnaast verwerkt de componist zijn muzikale handtekening in het stuk: het DSCH-motief, naar de letters van zijn naam.
Kinderen gaan tijdens de workshops met deze 2 elementen aan de slag in muziek en beweging.


13.01.2014
De Grote Ontmoeting - Beethoven

De Grote Ontmoeting - Beethoven

Deze week maken meer dan 150 kinderen uit de lagere school kennis met Beethovens 6de symfonie, de Pastorale. Op vrijdag wonen ze een open repetitie van deFilharmonie bij in deSingel (onder leiding van Philippe Van Herreweghe). Eerder deze week verkennen ze het stuk al op een actieve manier in workshops dans en muziek.

De 6de van Beethoven verklankt het beeld van een picknick of een boerenfeestje dat door een onweer onderbroken wordt. De vogels laten zich horen, de wandelaar rust uit bij het gemurmel van een beek ... Na een vrolijke dans van de landlieden komt er in het vierde deel een realistische en effect­volle onweersbui opzetten. De muziek is tegelijkertijd uitbeel­ding van de angst daarvoor. Een tevreden finale sluit de symfo­nie af: men is vrolijk en dankbaar dat de storm is gaan liggen.

Na de open repetitie vrijdag staat ook een meet & greet met de muzikanten op het programma. De kinderen kunnen kennis maken met met hun instrument en honderuit vragen stellen over hun leven als muzikant en hoe zij het vinden om de Pastorale te spelen.Inspiratie

Beethoven - 6de symfonie (Pastorale)

youtube

De Grote Ontmoeting - januari 2014
166 kinderen maken kennis met Beethovens 6de symfonie, uitgevoerd door deFilharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe
(video: Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe)


 

 Bekijk ook

Inspecteur Viola

Inspecteur Viola

Een kunsteducatief zoekspel voor de tweede graad van het lager onderwijs waarbij de kinderen in AMUZ in de geschiedenis op zoek gaan naar de muziek en de sociale functie van de muzikant in zijn tijd.

Shoot!

Shoot!

Shoot! is een uniek voortraject met fotografie waarin jongeren 3de graad middelbaar voorbereid worden op het vredesconcert in AMUZ op 12 november 2013. Op het programma staat de voorstelling ‘Iemands lief’ van Bart Moeyaert en il Gardellino.

OORcollege

OORcollege

De Veerman werkte samen met deFilharmonie een audiovisuele belevenis uit. Synchroon met de uitvoering door de muzikanten werden beeld- en zandanimaties geprojecteerd, waardoor leerlingen van het secundair onderwijs muziek konden beluisteren en bekijken.