Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek Medewerkers
Eric Raeves (dans)
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Pak-Yan Lau (muziek)
Nyira Hens (drama)
Paulo Guerreiro (dans, performance)
Nelle De Maeyer (drama)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)
Eva Peeters (beeld)
Sanderijn Helsen (drama)
Astrid Bossuyt (muziek)
Saskia Vermeulen (beeld)
Peter Aers (drama)
Yentl De Werdt (dans)
Christophe Lemmens (beeld, redesign)

Kunst in de sporthumaniora


Elk jaar gaan de 3dejaars van de Sporthumaniora in Malle op kunstzinnige driedaagse in Vormingscentrum Destelheide. 'Kunst en lichamelijkheid' is het uitgangspunt voor de workshops dans, drama, muziek en beeld die De Veerman voor hen ontwikkelt. Voor één keer werken de jongeren niet vanuit een competitieve insteek met hun lichaam, maar wordt het verkend als uitdrukkingmiddel waarbij de creativiteit en het expressievermogen gestimuleerd wordt.


Hoe geef je jongeren die gefocust zijn op sport een bredere kijk op de wereld?

Het lerarenkorps van de middelbare school Mariagaarde uit Malle dokterde als antwoord hierop voor hun derdejaars optie sport een breed programma uit. Sport is namelijk ook aandacht voor je lichaam. En dat lichaam speelt eveneens een belangrijke rol wanneer het om gezondheid gaat, om milieu, om kunst en cultuur.

Tien jaar geleden sloegen De Veerman en deze middelbare school de handen in elkaar voor het luik ‘kunst en cultuur’. Sindsdiens verblijven jaarlijks zo’n 90 jongeren drie dagen in residentie en worden er ondergedompeld in verschillende kunstdisciplines met het lichaam als vertrekpunt.

Ook dit jaar krijgen ze vijf kunstvormen voorgeschoteld waarmee ze hun fysieke krachten op een andere manier kunnen inzetten en zo al doende de taal van de kunsten ontdekken.

De Veerman introduceert hen in:

- dans & beweging (begeleid door Yentl de Werdt en Eric Raeves)

- muziek & klank (Pak Yan Lau)

- zang & muziektheater (Hannelore Primusz)

- drama (Nyira Hens)

- beeld & installaties (Christophe Lemmens).


 

 Bekijk ook

RE:THINK | RE:ACT

RE:THINK | RE:ACT

In RE:THINK | RE:ACT filosoferen Brusselse jongeren over de openbare ruimte. Ze bevragen het samenleven in de stad, formuleren er gedachten over, luisteren naar elkaar en naar buurtbewoners en geven hun bedenkingen vorm in beeldende en theatrale acties.

RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Met RE:RITE of PASSAGE focussen De Veerman en het Kaaitheater op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkennen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Op een positieve manier markeren ze hiermee deze overgang, deze verandering.

Het Kiel superdivers?

Het Kiel superdivers?

Tijdens een projectweek verdiepen 26 leerlingen van Stedelijk Lyceum Expo zich in de diversiteit van hun buurt door vragen te stellen, portretten en stadsfoto’s te maken en persoonlijke verhalen te verzamelen.