Filter projecten


Discipline


  alle
  animatiefilm
  architectuur
  beeld
  dans
  drama
  fotografie
  kostuumontwerp
  letteren
  media
  muziek

Leeftijd


  alle
  jongeren
  kinderen
  kleuters
  leerkrachten
  volwassenen


ProjectenOordilemma’s

Oordilemma’s

Het Mechelse museum Hof van Busleyden werd vorig jaar grondig gerestaureerd tot een groot en prachtig renaissancepaleis waar de bezoeker binnenstapt in de glorieuze tijd van de renaissance en zijn Bourgondiërs.

Dit museum sprak De Veerman aan om een jongerentour uit te werken voor middelbare scholieren.

Gesproken landschappen

Gesproken landschappen

Hoe kijkt een mens eigenlijk naar de wereld?

Welk referentiepunt neemt hij?

En  zijn  er raakvlakken die de leeftijd overstijgen?

TRACK

TRACK

TRACK is een tweetalig parcours voor jongeren (tussen 16 en 22 jaar) voor en tijdens het Kunstenfestivaldesarts.

TRACK nodigt een groep jongeren (studenten journalistiek, jonge makers of gewoon nieuwsgierigen) uit om zich onder te dompelen in de wereld van het festival en hun mening te uiten over wat zij als toeschouwers en gasten achter de schermen hebben meegemaakt.

10 x improviseren op Bach

10 x improviseren op Bach

Van 16 tot 20 januari is de dansvoorstelling Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten te gast in deSingel. In deze dansvoorstelling komen twee grootheden uit de dans en de kamermuziek samen: choreografe Anna Teresa De Keersmaeker en cellist Jean-Guihen Queyras.

In het kader van de langetermijnsamenwerking met deSingel rond participatie bracht De Veerman 10 jongeren samen om te improviseren op deze cellosuites. Jongeren die dansen bij Arlekino en MA’GO en die – verrassend genoeg – sporadisch zelfstandig naar dansvoorstellingen gaan kijken.

Felix in da house

Felix in da house

De meeste jongeren vinden het maar niets, de architectuur van Destelheide.

“Wat een lelijk gebouw.”

Nochtans werd Destelheide opgenomen als bouwkundig erfgoed en gaat er een bijzondere voorgeschiedenis aan vooraf, die duidelijk aantoont dat architect Paul Felix niet zomaar een vormingscentrum heeft neergepoot.

De keuze voor het beton, de specifieke inplanting in het landschap, de lineair geschikte gebouwen met zicht op het zuiden en de natuur, de afwisseling van staande en liggende muuropeningen, vensterbanken, grote en kleine vensters … het waren allemaal zeer doordachte keuzes.

Stynen op schaal

Stynen op schaal

Stynen op schaal is een van de vier participatieprojecten waarmee De Veerman en deSingel een nieuw samenwerkingsjaar inzetten. Samen met leerlingen uit de derde graad van Pius X (Architecturale Vormgeving) en Don Bosco Hoboken (Houtbewerking) exploreren we het leven en werk van Stynen.

RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Met RE:RITE of PASSAGE focussen De Veerman en het Kaaitheater op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkennen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Op een positieve manier markeren ze hiermee deze overgang, deze verandering.

Maak De Stad

Maak De Stad

Met Maak de Stad Lezingenreeks zetten we innovatieve en kritische initiatieven en
professionals in de kijker die op diverse manieren bezig zijn met de toekomst van de
stad.

De Ketting

De Ketting

Sámen naar een voorstelling gaan die je anders niet zou zien, sámen nieuwe ervaringen opdoen en van gedachten wisselen. Dat is De Ketting.

The Times Academy

The Times Academy

Met The Times Academy richten De Veerman, AMUZ en HERMESensemble zich tot jonge componisten die studeren aan de conservatoria van Antwerpen of Amsterdam. Samen met professionele muzikanten geven ze vorm aan hun nieuwe compositie.

Architelier

Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

Architectuur-ateliers op Festival van de Architectuur 2017

Architectuur-ateliers op Festival van de Architectuur 2017

In het kader van hun structurele samenwerking om participatieve projecten te organiseren rond de 4 disciplines die deSingel programmeert, ontwikkelde De Veerman 3 architectuur-ateliers voor het Festival van de Architectuur 2017. Thema van het festival dit jaar is 'meer dan bouwen alleen'.
De ateliers van De Veerman zijn gericht op sensorische beleving van de ruimte, beeldende verwerking van de gelaagdheid van een stad en het samen bedenken van een ideale leefomgeving.
De ateliers zijn bedoeld voor een gemengd publiek van volwassenen, jongeren en kinderen.

Kinderen worden als componisten geboren

Kinderen worden als componisten geboren

Een muzikale projectweek voor de 3de graad basisonderwijs waarbij een klas een bepaald muziekgenre of muzikaal thema ontdekt. Onder begeleiding van verschillende muzikanten verkennen ze enkele bouwstenen en komen ze tot eigen composities.

The Class

The Class

In The Class zetten De Veerman en Kunstenfestivaldesarts een langdurig traject op met twee middelbare scholen uit Brussel. In die periode nemen we leerlingen stapsgewijs mee in een traject om hedendaagse podiumkunsten op verschillende wijzen te leren kennen. Elk jaar is anders en intenser dan het jaar voordien.

Dit tweetalig project geeft Nederlandstalige en Franstalige leerlingen de kans om met elkaar, op andere manieren te kijken en gaandeweg een taal te ontwikkelen om te praten over hedendaagse kunst en de stad waarin ze wonen.

Curiosa

Curiosa

Met het stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert organiseert de stad Antwerpen tussen 1 juni 2018 en begin 2019 een cultureel festival met barok als thema. In samenwerking met Theater De Spiegel en AMUZ levert ook De Veerman zijn bijdrage aan de herdenking van de wederopbloei van Antwerpen in de zeventiende eeuw. Muzikanten van Theater De Spiegel en beeldende kunstenaars van De Veerman werken samen aan een installatie / voorstelling voor de allerjongsten, het doelpubliek van Theater De Spiegel.

Young Art Reporters

Young Art Reporters

#YAR is een open uitnodiging voor jongeren om het kunstenfestivaldesarts te beschouwen als hun speelterrein. Ze leren het festival van binnenuit kennen en reageren erop via het medium van hùn keuze.

#YAR est une invitation ouverte à un groupe de jeunes de voir le festival comme leur terrain de jeu. L’idée est de réagir au programme à travers le médium de leur choix.

Workshop muziekmachines bouwen

Workshop muziekmachines bouwen

Voor iedereen (12+) die er al lang van droomt om een analoge muziekmachine te bouwen!

Ivan

Ivan

Kunstenorganisatie De Veerman nodigde filmmakers Jochem Baelus en Maarten Stynen uit om met 18 leerlingen van H. PIUS X instituut uit Antwerpen een remake te maken Eisensteins film ‘Ivan De Verschrikkelijke’ (1944).

De jongeren gingen een week lang in filmarchieven op zoek naar nieuwe beelden bij scènes uit de film, waar Prokofiev muziek voor schreef.
Net als Eisenstein combineerden ze los van elkaar staande beelden waardoor nieuwe associatieve betekenissen ontstaan.
De muziek van Prokofiev werd behouden, maar ook hier werd de digitale schaar boven gehaald. De jongeren zochten naar vormelijke of inhoudelijke overeenkomsten tussen beeld en muziek om stukken muziek bij hun scène te plaatsen.

Deze experimentele film is het resultaat van een onderzoek naar de beeldtaal van Eisenstein en de wisselwerking met de muziek van Prokofiev.
 

‘Ivan’ kadert in de samenwerking tussen De Veerman en deFilharmonie om jonge mensen kennis te laten maken met historisch orkestwerk. Naast de projectweek zelf gaan de leerlingen naar diverse concerten van deFilharmonie luisteren.
In samenwerking met Kidscam

Workshop Linehan

Workshop Linehan

In Workshop Linehan ontwikkelde De Veerman een reeks workshops rond de nieuwe dansvoorstelling Flood van Daniel Linehan. Via een open oproep werd er een groep jongeren, tussen 16 en 22 jaar, bij elkaar gebracht om Linehan’s bewegingstaal en compositietechnieken konden ervaren en er mee experimenteren.

RE:MAKE

RE:MAKE

23 leerlingen van het Atheneum Brussel gingen in oktober een week lang aan de slag rond het jaarthema 'utopie' van het Kaaitheater. Met theatermaakster An Vandevelde en beeldend kunstenares Danja Cauwbergs onderzochten ze het begrip 'utopie' en maakten ze de link naar hun stad.

Familie

Familie

Kunstenaar Kristof Van Gestel zoekt 15 mensen uit Leuven die van oktober tot mei een sculptuur uit de reeks Familie willen adopteren en mee naar huis nemen. De deelnemers worden uitgedaagd om het kunstwerk een betekenisvolle plaats in hun leven te geven.
Bij aanvang, halfweg en op het einde van het project zijn er 'familiebijeenkomsten' met alle deelnemers om ervaringen uit te wisselen.
Familie is een participatief kunstproject waarin de interpretatie en beleving van de toeschouwer centraal staan.

Atelier Aurora

Atelier Aurora

In dit samenwerkingsproject van Kunstenfestivaldesarts en De Veerman werken leerlingen van de 6de klas van Vier Winden Basisschool en de 1ste klassers van l’Ecole Sainte-Ursule in Sint-Jans-Molenbeek samen rond de voorstelling Aurora van Alessandro Sciarroni.

(on)Zichtbaar

(on)Zichtbaar

Onlangs startte de jaarlijkse ‘Te Gek?!’-campagne die het taboe rond psychische problemen wil doorbreken. Ook kunstenorganisatie De Veerman, De Vinken en open zeefdrukwerkplaats Gezeever slaan de handen in elkaar. Ze bieden psychisch kwetsbare mensen een eigen creatieplek. In het zeefdrukatelier krijgen ze technieken aangeleerd en gaan ze zelf artistiek aan de slag.

Plural Individual

Plural Individual

Elf jongeren tussen 15 en 19 jaar -elk met hun eigen karakter, lievelingskleur, goede en slechte kanten, angsten en dromen- maakten samen met twee choreografen en een filmmaker/muzikant een bewegingsvoorstelling én dansfilm rond het Europese motto ‘In verscheidenheid verenigd’.

Prokofiev, enfant terrible

Prokofiev, enfant terrible

15 leerlingen Woordkunst-Drama van Pius X gingen van 16 tot 20 november 2015 in de muziek van de vijfde symfonie van Prokofiev op zoek naar de persoonlijkheid van de componist.
Samen met kunstenaars Griet Herssens (beeld) en Inge Van Den Kroonenberg (klank) gaven ze hun bevindingen en interpretaties vorm in klank- en beeldinstallaties.

Het Kiel superdivers?

Het Kiel superdivers?

Tijdens een projectweek verdiepen 26 leerlingen van Stedelijk Lyceum Expo zich in de diversiteit van hun buurt door vragen te stellen, portretten en stadsfoto’s te maken en persoonlijke verhalen te verzamelen.

Speelvogels

Speelvogels

De Veerman ontwikkelde samen met CC Sint-Niklaas het concept voor de expo Speelvogels. Daardoor is de tentoonstelling niet enkel een kijk-, maar ook een doe- en denkervaring geworden.
 

RE:THINK | RE:ACT

RE:THINK | RE:ACT

In RE:THINK | RE:ACT filosoferen Brusselse jongeren over de openbare ruimte. Ze bevragen het samenleven in de stad, formuleren er gedachten over, luisteren naar elkaar en naar buurtbewoners en geven hun bedenkingen vorm in beeldende en theatrale acties.

De Jeugd van Samen-Woordig

De Jeugd van Samen-Woordig

De Jeugd van Samen-woordig is een dialoogproject tussen joodse en moslimjongeren. Het project wil het wederzijds begrip tusen hen verhogen door dankzij kunst een dialoog op gang te brengen
Tijdens de bijeenkomsten met deze jongeren experimenteren we met nieuwe methodieken die kunst verweven met dialoog: een ontmoeting tussen jongeren om te luisteren, te leren, en een verandering door te maken.

Along came Polly

Along came Polly

Jongeren én meerstemmige muziek uit de middeleeuwen lijken twee werelden die niet meteen bij elkaar passen.  Net daarom zijn we dan ook ontzettend nieuwsgierig om te ontdekken hoe jongeren naar het fenomeen polyfonie kijken, hoe zij vandaag naar deze muziek luisteren …

Corbeaux

Corbeaux

4 klassen uit de Vier Winden Basisschool in Molenbeek werkten 2 maanden rond de voorstelling Corbeaux van Bouchra Ouizguen in een voor- en natraject.

Zomeracademie

Zomeracademie

De Zomeracademie is een artistieke werkplaats voor iedereen die een week intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren in een bepaalde kunstdiscipline.

THE TIMES

THE TIMES

“Hoe klinkt de toekomst?”

Deze vraag stelt HERMESensemble zich elk jaar wanneer het samen met AMUZ en De Veerman jong talent (12 - 20 jaar) uitnodigt om nieuwe muziek te componeren. Deze nieuwe generatie componisten heeft nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen. ALs Forum voor jonge componisten geeft THE TIMES hen de mogelijkheid om hun werken te laten uitvoeren en te experimenteren met klanken tijdens de repetities.

Berchem superdivers?

Berchem superdivers?

"Wat vinden jongeren eigenlijk van de diversiteit in hun buurt?", vroeg Cultuurcentrum Berchem zich af.
De Veerman schakelde fotografe Monica Monté en theatermaakster Nyira Hens in om met een groep 16 tot 18-jarigen van de Sint-Willebrordschool uit de buurt op die vraag te antwoorden.

De Wondere Pluim

De Wondere Pluim

Een literair schrijfgebeuren voor lagere schoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout en Tongeren.

BELvue bende

BELvue bende

Achttien jongeren tussen 18 en 25 jaar vormen sinds mei 2014 de BELvue bende. De gemengde groep Nederlands- en Franstaligen wordt door De Veerman opgeleid als (ervarings)deskundigen op vlak van jongeren en musea. Aan het einde van het traject zullen zij een advies formuleren over het nieuwe museumparcours dat BELvue aan het ontwikkelen is en zullen ze activiteiten ontwikkelen voor andere jongeren in het museum.

Schatten van Vlieg

Schatten van Vlieg

Tijdens de zomermaanden gingen honderden kinderen in musea, cultuurcentra, bibliotheken ... op zoek naar de Schat van Vlieg. In de schatkist vonden ze een uitdaging : bouw je eigen droomplek.
Ter inspiratie ontwikkelde De Veerman een bouwplan dat kinderen liet nadenken over functie, materialen, kleur, vorm ...

Expresso

Expresso

Tijdens wekelijks workshops met leerlingen van SIBLO De Leydraad worden de mogelijkheden van theater binnen het opvoedingsproces van kinderen met ASS verkend.
De ervaringen van de diverse betrokken partijen (actrice/regisseur, leerlingen en leerkrachten) worden verzameld om nieuwe methodieken te ontwikkelen, waarmee we een impuls willen geven aan het werken aan het exp

Art-eco

Art-eco

Samen met Djapo en Art-Eco zette De Veerman een driejarig project op rond kunst, de noord-zuidproblematiek en duurzaamheid. Tien basisscholen, verspreid over heel Vlaanderen, werkten projecten uit rond een kunstenaar uit het zuiden.

De Grote Ontmoeting

De Grote Ontmoeting

Op vraag van en samen met Antwerp Symphony Orchestra ontwikkelde De Veerman dit traject om lagere schoolkinderen kennis te laten maken met symfonische muziek. Een eerste verkenning gebeurt op school via dans en muziek, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.  

 

Vlaggen & Wimpels

Vlaggen & Wimpels

Op initiatief van en ondersteund door De Veerman krijgen scholen gedurende een volledig schooljaar een kunstenaar in residentie. Schoolteams worden gecoacht in het hanteren van kunstzinnige middelen en creativiteit om het brede leren en het werken met de buurt in het schoolleven te integreren.

Voorstudie educatief aanbod Kasteel van Horst

Voorstudie educatief aanbod Kasteel van Horst

Het Kasteel van Horst vernieuwt zijn educatief aanbod voor scholen en families.
Om uit te zoeken wat de verschillende types bezoekers boeiend vinden tijdens hun kasteelbezoek, riepen ze de hulp van De Veerman in. Ook het nagaan van wat het personeel (gidsen, balie, onderhoud, vrijwilligers) fascineert aan het kasteel, wat hun kwaliteiten zijn en hoe zij het vernieuwd kasteelbezoek zien, wordt meegenomen in het voortraject.

Rayok

Rayok

In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.

De resultaten van het project zijn te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel, voor en na de uitvoering van symfonisch werk van Sjostakovitsj door deFilharmonie.

Kunstenbad voor Instituut Mariagaarde

Kunstenbad voor Instituut Mariagaarde

Elk jaar gaan de 3de jaars van de Sporthumaniora in Malle op kunstzinnige driedaagse in Vormingscentrum Destelheide. 'Kunst en lichamelijkheid' is het uitgangspunt voor de workshops dans, drama, muziek en beeld die De Veerman voor hen ontwikkelt. Voor één keer werken de jongeren niet vanuit een competitieve insteek met hun lichaam, maar wordt het verkend als uitdrukkingmiddel waarbij de creativiteit en het expressievermogen gestimuleerd wordt.

Kunstenstage lerarenopleiding HoGent

Kunstenstage lerarenopleiding HoGent

De Veerman zorgt voor een kusteducatief traject in de lerarenopleiding van HoGent.
Tijdens het eerste jaar maken studenten kennis met de verschillende muzische werkvormen op eigen niveau.
In het tweede jaar richt de opleiding zich op methodiek en didactische werkvormen binnen de disciplines dans en drama.