Meer video's


15 jaar De Veerman, impressies van een feest


vimeo

Op 8 oktober 2016 verzamelde De Veerman medewerkers, partners, vrienden en bewoners van Atelier 4711 om zijn 15-jarig bestaan te vieren.
Anne Reijniers maakte een impressie van een zonnig, vochtig en bollig feest.

15 jaar De Wondere Pluim


youtube

De Wondere Pluim is een creatief schrijfproject dat de ‘goesting’ om te schrijven wil stimuleren bij kinderen van de lagere school.

Het is een wedstrijd die differentieert naar leeftijd én naar thuistaal, waardoor ook kinderen met een lager taalniveau met veel plezier deelnemen. De Wondere Pluim focust namelijk op de kracht van het verhaal zelf, niet op schrijf- of taalfouten.
Tegelijkertijd stimuleert dit project de ‘goesting’ om te lezen bij de ouders omdat zij fungeren als ‘jury’: zij maken een selectie van verhalen voor die bij de professionele jury en de kinderjury terecht komen.

Het project wordt jaarlijks afgesloten met een groot feest in een cultuurhuis waar de liefde voor woorden overheerst. Er worden Wondere Pluimen uitgereikt door juryvoorzitster Joke van Leeuwen en de stadsdichter. Beroemde ouders lezen ervoor uit het boek dat elk jaar de mooiste verhalen verzamelt.

www.dewonderepluim.be

Architelier


vimeo

Bedenk samen met anderen een ideale leefomgeving vanuit het niets.BELvue bende - sociale bewegingen


vimeo

De BELvue-bende trekt de straten van Brussel in om mensen te interviewen over sociale bewegingen en zo te laten zien hoe de zij ‚hedendaagse sociale bewegingen’ in beeld zouden brengen. Ze willen laten zien dat ze geen voorstanders zijn van ‚talking heads’ die het thema introduceren via een video. Ze houden van kort en krachtig, humoristisch, met beelden van die sociale bewegingen zelf ook.
De compilatie van de videobeelden die ze zelf maakten, laat hun stijl zien.
 

Blood on the Floor - animatie door Orlando


vimeo

In april 2012 exploreerden jongeren met en zonder autismespectrumstoornissen een week lang samen het muziekstuk Blood on the Floor van Mark-Anthony Turnage.

Dat zit in mijne geest gebrand


vimeo

Documentaire door jongeren over de herinneringen aan het bombardement op de stad Mortsel in april 1943.De lijm en de ether


vimeo

Wat typeert kunsteducatie in Vlaanderen? Hoe verhoudt ze zich tot kunsteducatie in het buitenland? Wat is haar rol binnen de kunsten en de samenleving?

Familie - 15 Leuvenaars adopteren 15 kunstwerken van Kristof Van Gestel


vimeo

Familie is een participatief kunstproject waarin de interpretatie en beleving van de toeschouwer centraal staan. Kunstenaar Kristof Van Gestel vond 15 mensen uit Leuven die van oktober tot mei een sculptuur uit de reeks Familie in huis haalden. De deelnemers gaven het kunstwerk een betekenisvolle plaats in hun leven, en bij aanvang, halfweg en bij de afronding van het project werd in groep gereflecteerd tijdens 'familiebijeenkomsten'. Anne Reijniers maakte een videoverslag van het volledige traject.

Familie - huisbezoeken


vimeo

Familie is een participatief kunstproject waarin 15 Leuvenaars een kunstwerk adopteren van Kristof Van Gestel. Ze geven het werk een half jaar lang een plaats in hun huis en hun leven.
Videomaker Anne Reijniers ging bij een aantal van hen op bezoek.Familie - ophaalmoment


vimeo

In het project 'Familie' adopteren 15 Leuvenaars evenveel kunstwerken van Kristof Van Gestel. Ze worden uitgedaagd het kunstwerk een half jaar lang een betekenisvolle plaats te geven in hun huis en hun leven. 3 maal komen ze samen op 'familie'-bijeenkomsten om te wisselen over hun ervaringen. Op 12 oktober vond de eerste bijeenkomst plaats en namen de deelnemers hun kunstwerk mee naar huis.

Ivan


vimeo

'Ivan' is een experimentele film gemaakt door 18 leerlingen van Pius X Antwerpen.
Het is een remake van 'Ivan de Verschrikkelijke' een film van Eisenstein uit 1944, waar Prokofiev de muziek voor schreef.
De jongeren onderzochten een week lang de beeldtaal van Russisch filmmaker Eisenstein en de wisselwerking met de muziek van Prokofiev.

Een project van De Veerman en deFilharmonie

Kinderen worden als componisten geboren - Corelli


vimeo

Tijdens de projectweek in maart 2010 werkten kinderen uit de basisschool een week lang rond componist Arcangelo Corelli en zijn navolgers.
Het principe van het ‘concerto grosso’, een instrumentatietechniek waarbij een kleine kern solisten regelmatig wordt afgewisseld met de voltallige strijkersgroep, is zowat de uitvinding van Corelli. De ontdekking van compositietechniek bood de kinderen veel mogelijkheden om met Astrid Bossuyt, Anneleen Nauwelaerts, Marjolein Elsink het met het ensemble Les Muffatti deze barokmuziek te exploreren en om te zetten in eigen composities in klank en beweging.Kinderen worden als componisten geboren - Vivaldi


vimeo

Van 2 tot 6 maart 2009 waren de 5de en 6de klas van basisschool Sint-Jozef uit Antwerpen te gast in AMUZ. Ze maakten kennis met de muziek en de leefwereld van Antonio Vivaldi, het 18de eeuwse Venetië, het carnaval, de Commedia dell'Arte, ...
In deze reportage krijg je een zicht op hoe de artistieke medewerkers van De Veerman de vertaling maken van dit specifieke uitgangspunt naar de kinderen. Of met andere woorden: hoe slaag je er in kinderen zonder muzikale achtergrond barokke muziek te laten componeren.

Kinderen worden als componisten geboren - hedendaagse muziek 1


youtube

Leerlingen van de 5de klas van basisschool De Boemerang - Zuiderdokken in Antwerpen werken een hele week in AMUZ rond hedendaagse muziek. Ze ontmoeten muzikanten van het HERMESensemble en componeren zelf hedendaagse stukken.

Kinderen worden als componisten geboren - muziek van de Vlaamse begijnen


vimeo

Van 5 tot 9 oktober 2009 schoven de kinderen van de 5de klas van de Arthurschool uit Borgerhout hun lessenaars aan de kant. Een week lang werkten zij in AMUZ rond de muziek van de Vlaamse begijnen. Met de muziekdocenten van De Veerman ontdekten ze de leefwereld van deze gesloten vrouwengemeenschappen en ontleedden ze hun gregoriaanse muziek. Op hun beurt componeerden de kinderen zelf melodieën en liederen die aansloten bij hun eigen leefwereld.Kinderen worden als componisten geboren - polyfone blokfluitmuziek


vimeo

'Kinderen worden als componisten geboren' zijn projectweken waarin kinderen van de 3de graad lager onderwijs zelf muziek componeren. Ze vertrekken daarbij vanuit de klassieke muziek van het ensemble dat op dat moment te gast is in AMUZ, muziekcentrum in Antwerpen. In deze reportage vertellen kinderen wat ze vinden van klassieke muziek en zie je hoe ze tijdens de projectweek werken met artistieke medewerkers van De Veerman rond 16de eeuwse Vlaamse polyfonie. In samenwerking met ensemble Mezzaluna.

Kinderen worden als componisten geboren - sonates en partitas van Bach


vimeo

Tijdens deze compostieweek voor kinderen van de 3de graad basisonderwijs werden de mogelijkheden van klavecimbel en strijkinstrumenten onderzocht. Boven een ‘basso continuo’, een baslijn typisch voor barokmuziek, componeerden de kinderen zelf melodieën. Ook dans en beweging werden ingezet om beter inzicht te krijgen in de muziek.

Making of Rituals Now


vimeo

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren. Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.Mama, mag Mondriaan komen spelen?


youtube

Video met bedenkingen, nuances en contra-argumenten over kunst voor de allerkleinsten.

Oproep jonge performers voor 'Plural Individual'


vimeo

Plural Individual film


vimeo

Van januari tot mei 2016 werkten 11 jongeren samen met choreografen Miroslav Kochanek en Andreia Rodrigues en muzikant en filmmaker Jochem Baelus aan een bewegingsvoorstelling en -film over 'verenigde identiteit'.Plural Individual teaser


vimeo

Plural Individual is een bewegingsvoorstelling én dansfilm in wording.

13 diverse en authentieke jongeren tussen 14 en 19 jaar werken samen met choreografen Miroslav Kochanek en Andreia Rodrigues en met filmmaker/muzikant Jochem Baelus rond ‘verenigde identiteit’.

Plural Individual trailer


vimeo

Plural Individual is een intrigerende voorstelling én dansfilm van jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, hun plaats in de groep en hoe ze samen 1 kunnen worden.

Remake Der Rosenkavalier


vimeo

Deze remake van de film Der Rosenkavalier werd gedraaid door 16 leerlingen Woordkunst-Drama van Pius X.
De originele film werd gemaakt door Robert Wiene in 1926 en is een filmische adaptatie van het gelijknamige muziekstuk van Richard Strauss met bijhorend libretto.
De jongeren van Pius X trokken, gewapend met een super8-camera, naar Verbeke Foundation en bliezen onder begeleiding van regisseur Dries Engels, spelcoach Sanderijn Helsen en kostuumontwerpster Griet Herssens zowel de stille film als het verhaal van Der Rosenkavalier nieuw leven in.Resultaat workshop media/drama in de Kunstloft


youtube

Leerlingen van basisschool De Piramide werkten met Dries Engels en Sanderijn Helsen rond 'nachtmerries' en lieten zich inspireren door Russisch filmmaker Andrej Tarkovski (2012)

Satie & Cie


vimeo

Satie & Cie is een voorstelling waarin jonge muzikanten en performers vertrekken van het orkestwerk van Frans componist Erik Satie en zijn tijdsgenoten. Net zoals de dadaïsten en de surrealisten treden zij alle gangbare regels van het 'klassieke concert' met de voeten en nemen u mee in hun surrealistische wereld.

De voorstelling was te zien op 10 mei 2014 in de Blauwe Zaal van deSingel in Antwerpen.
 

The Times They Are A-Changin’


vimeoThe Times They Are a-Changing 2016 - Anastassia Mortelmans


vimeo

Anastassia Mortelmans (°1997)
Vivida Immaginazione
voor fluit, klarinet/basklarinet, viool, altviool, cello, contrabas, piano & percussie

The Times They Are a-Changing 2016 - Arno Groenweghe


vimeo

Arno Groenweghe (°2002)
Tarno
voor viool, cello & piano

The Times They Are a-Changing 2016 - Aurélie Van Leuven


vimeo

Aurélie Van Leuven (°2003)
De kleine dwerg zegt vaarwel aan de grote reus
voor fluit, cello & vibrafoonThe Times They Are a-Changing 2016 - Jarne Rigole


vimeo

Jarne Rigole (°1998)
The Dance of Madness
voor fluit/piccolo, klarinet, viool, altviool, cello, contrabas, piano & percussie

The Times They Are a-Changing 2016 - Laura Hoeben


vimeo

Laura Hoeben (°1999)
Enigma Error
voor fluit, basklarinet, viool, altviool, cello, contrabas, piano & percussie

The Times They Are a-Changing 2016 - Nicolas Brughmans


vimeo

Nicolas Brughmans (°1999)
A Study in Scarlet
voor fluit, klarinet, cello, contrabas & pianoThe Times They Are a-Changing 2016 - Noah Senden


vimeo

Noah Senden (°1998)
Dementia
voor fluit/basfluit, klarinet, viool, altviool, cello, contrabas, piano & percussie

The times they are a-changin' 2014 - Noorderlicht - Emiel Vertongen


vimeo

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die aan de basis ligt van dit project, waarbij het HERMESensemble zich laat verrassen door composities aanstromend talent tussen 12 en 20 jaar.

The times they are a-changin' 2014 - Storm at the sea - David De Vocht


vimeo

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die aan de basis ligt van dit project, waarbij het HERMESensemble zich laat verrassen door composities aanstromend talent tussen 12 en 20 jaar.The times they are a-changin' 2014 - Train to memories - Noah Senden


vimeo

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die aan de basis ligt van dit project, waarbij het HERMESensemble zich laat verrassen door composities aanstromend talent tussen 12 en 20 jaar.

The times they are a-changin' 2014 - Trio de cuerdas - Lieselotte Crols


vimeo

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die aan de basis ligt van dit project, waarbij het HERMESensemble zich laat verrassen door composities aanstromend talent tussen 12 en 20 jaar.

The times they are a-changin' 2014 - We are the dead - Siewald Degraeve


vimeo

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die aan de basis ligt van dit project, waarbij het HERMESensemble zich laat verrassen door composities aanstromend talent tussen 12 en 20 jaar.The times they are a-changin' 2014 - X - Catharina Feyen


vimeo

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die aan de basis ligt van dit project, waarbij het HERMESensemble zich laat verrassen door composities aanstromend talent tussen 12 en 20 jaar.

The times they are a-changin' 2014 -Berkana - Nick Van Elsen


vimeo

Hoe klinkt de toekomst? Dat is de vraag die aan de basis ligt van dit project, waarbij het HERMESensemble zich laat verrassen door composities aanstromend talent tussen 12 en 20 jaar.

Trailer Along Came Polly


vimeo

In het project Along came Polly gingen 5 jonge makers, samen met videaste Ilke De Vries, op zoek naar hoe ze middeleeuwse polyfone muziek op een hedendaagse manier in beeld kunnen brengen.
Ze luisterden naar de muziek, bevroegen anderen over wat zij ervaren bij het luisteren, verkenden de tijd waarin de muziek gemaakt werd, analyseerden de elementen waarmee gespeeld wordt en werkten elk een eigen videoproject uit.Word / deviens Young Art Reporter (#YAR) 2018


youtube

animatiefilm Bob & Lory


vimeo

Bob & Lory is een animatiefilm over duurzame energie, gemaakt door kinderen tussen 8 en 12 jaar.

animatiefilm Prokofiev 5


vimeo

zandanimatie door Daan Coolsfilm Zonder Ondertitels


youtube

Twaalf jongeren (15-19 jaar) gingen via film, muziek, theater, dans ... op zoek naar hun West-Vlaamse identiteit.

reportage Blood on the floor


youtube

door Marieke Rodenburg In april 2012 exploreerden jongeren met en zonder autismespectrumstoornissen een week lang samen het muziekstuk Blood on the Floor van Mark-Anthony Turnage.

reportage Nesten op het Kiel


vimeo

Kunstenaars Andreas Hetfield en Suus Baltussen bouwden in 2008 samen met de bewoners van het Kiel een gigantisch nest met wilgentakken tussen de flatgebouwen, dat symbool staat voor geborgenheid. In buurtcentrum Nova werd gelijktijdig een tentoonstelling georganiseerd van nestkastjes die de bewoners zelf hadden gemaakt. En in het Middelheimmuseum werd ander werk van Andeas Hetfeld tentoongesteld waar de buurtbewoners -die anders zelden of nooit in het het museum komen- allemaal samen naartoe gingen. door Griet Pauwelsreportage Re-Mastered


vimeo

reportage Rubens in beweging


vimeo

In een reeks kostuum- en dansworkshops exploreerden 15 jongeren de werken van Pieter Paul Rubens. Vanuit deze verkenning gaven ze er een eigen, hedendaagse interpretatie aan. Met stof en lichaam brengen ze Rubens tot leven. door Marieke Rodenburg en Griet Pauwels

reportage The Times They Are A-changin'


vimeo

The times they are a-changin' is een forum voor jonge componisten.
Hoe klinkt de toekomst? is de vraag die centraal staat en die het HERMESensemble zich elk jaar stelt wanneer het samen met AMUZ, Concertgebouw Brugge en De Veerman jong talent uitnodigt om nieuwe muziek te componeren.

camera en montage : Karolien Jonckersreportage Who is Manfred?


vimeo

door Griet Pauwels en José Maria Riaza

reportage workshop beeld/media voor kleuters in de Kunstloft


vimeo

Kleuters werken met schaduwen, overheadprojectoren, animatie ... in de media-ateliers in de de Kunstloft (2011)

reportage workshop beeld/muziek in de Kunstloft


youtube

Atelier met Griet Herssens en Marieke Berendsen waarin een zelf verzonnen verhaal omgezet wordt in beeld en muziek. (2012)resultaat workshop media in de Kunstloft


youtube

Leerlingen van basisschool De Piramide werkten in een atelier van Dries Engels met animatiefilm rond 'nachtmerries'. (2012)