Atelier 4711


Atelier 4711 is een nestfunctie voor een van de belangrijkste drijfveren van De Veerman: de kunstenaar.
Door kunstenaars werkateliers aan te bieden, permanent of occasioneel, zorgt De Veerman voor een uitwisseling en doorstroming van ervaringen en ideeën naar nieuwe artistieke medewerkers en docenten.
Tevens kunnen deze ateliers fungeren als labo’s waarin gezocht wordt naar combinaties tussen een artistiek product en kunsteducatie.


Artiest in residentieHans Bossmann


art-eco

Hans Bossmann is kunstenaar, docent en experience designer. Hij ontwerpt strategieën en vormen waarin kunst kan assimileren in de samenleving en de samenleving in de kunst. Hij zet situaties op waarin hij experimenteert met vormen die persoonlijk contact en vertrouwen tussen de mensen stimuleren. Zijn kunst faciliteert nieuwsgierigheid, verwondering, persoonlijke ontwikkeling en vriendschap. Hij wil betekenisvolle nieuwe mogelijkheden laten ontstaan en doet dit met zijn publiek.

Hans is bij ons in residentie van september 2019 tot augustus 2020. Tijdens die periode zullen we samen enkele beeldende kunstprojecten uitvoeren die starten vanuit participatieve beeldende kunst en wortelen in educatie.Vaste Ateliers (24)Jakob Ulens


art-eco

Jakob is publiekshistoricus, fotograaf en auteur. Hij vertelt verhalen in woord en beeld en doet geschiedenis uit de doeken. Hij werkt voor musea, erfgoedspelers, media, bedrijven en particulieren. Hij verweeft grote en kleine verhalen, prikkelt en verwondert.
Hij levert onderzoek, inhoud en tekst voor tentoonstellingen, audiotours, brochures, apps, artikels, documentaires …
Af en toe maakt hij de longen archiefstofvrij en trekt met zijn fototoestel naar verre bergen. In andere fotoprojecten documenteert hij de wisselwerking tussen verleden en heden.

Rudy Thewis


art-eco

Rudy is een beetje een buitenbeentje in ons huis – tenminste wat zijn leeftijd betreft. Hij heeft al een lange beroepscarrière achter de rug en is momenteel werkzoekend. 
Wie een beetje thuis is in de wereld van de LGBQ -literatuur en alles wat ermee samenhangt, zal Rudy wellicht wel gezien hebben in de boekhandel ’t Verschil op de Minderbroedersrui, die hij samen met Johanna Pas tot eind 2015 runde. Daarna verhuisden ze naar de Draakplaats, met hetzelfde concept onder de naam Kartonnen Dozen. Maar ook Kartonnen Dozen zal waarschijnlijk dit jaar definitief de doos moeten sluiten. Tenminste: de winkel, want de uitgeverij zal waarschijnlijk blijven bestaan.

Dimitri Bontenakel


art-eco

Dimitri is een romanschrijver. Niet dat hij er volledig kan van leven, maar toch: zijn vijfde roman komt uit in maart en heet ‘De Berenrug’.
Hij debuteerde in 2004 en schrijft naast boeken ook nog toneelstukken (samen met Annemie Verbeke, bijvoorbeeld) en is lid van Pen Vlaanderen.
Daarnaast is hij sinds anderhalf jaar halftijds stafmedewerker van de Scenaristengilde, de belangenvereniging voor – jawel – scenarioschrijvers.

Inge Geukens


art-eco

Inge Geukens leidt het artiestenbureau Jimmie Dimmick. Jimmie is ‘your friend in the valley that can help you out’ Maar omdat ‘the valley’ (ergens in De Kempen) best ver weg is, vindt Inge het fijn om ook een vaste stek te hebben in Antwerpen. Daarom huist ze sinds februari van dit jaar, samen met actrice Sofie Palmers in onze 4711.

Diane De Moor


art-eco

Diane De Moor maakt muziek met analoge toestellen zoals een drumcomputer, synthesizers en alle mogelijke geluidmachines met uitsluiting van digitale computers. Haar artiestennaam waaronder ze muziek maakt, is Same Time.

Sofie Palmers


art-eco

Sofie Palmers is freelance actrice en theatermaker, voornamelijk in collectief verband, en speelt zowel kinder- als volwassenvoorstellingen. Momenteel werkt ze aan haar podcast Moscow Mania, een uitloper van de theaterproductie ‘Den beer heeft mij gezien’. Deze coproductie – waarin ze samen speelt met Sien Eggers en Jessa Wildemeersch - van het Arsenaal en Lazarus, wordt volgend jaar hernomen.

Nico Boon


art-eco

Nico Boon is toneelschrijver, theatermaker en deeltijds docent aan Luca Drama (Campus Lemmens Leuven). Hij maakt voorstellingen over de denkkronkels van en interacties tussen mensen. Zijn werk is een weerbarstige zoektocht naar het onzegbare, naar de stilte, naar een essentie, naar relevante verhalen. Zijn meest recente stuk Komt Op, Gaat Af is een van de vier genomineerden voor de Toneelschrijfprijs 2019. Deze monoloog wordt op 29 oktober hernomen  in CC Berchem en dus is Nico momenteel druk zijn tekst aan het inoefenen.

Arne Ottoy


art-eco

Arne Ottoy komt uit de ‘harde’ economie (lees: de financiële sector) en merkte daar dat kleine gezelschappen vaak uit de taxshelter-boot vielen. Daarom richtte hij afgelopen jaar mee Perpodium op, een productiehuis voor podiumkunsten. En dat ging snel: in no time kon het huis een klein miljoen euro aan fondsen ophalen bij de privésector.

Anita Evenepoel


art-eco

Anita Evenepoel is een selfmade-ontwerpster die niet met klassieke stoffen werkt, maar zichzelf en vooral de anderen uitdaagt om te experimenteren met nieuwe, niet voor de hand liggende materialen.

Het is door haar dat De Veerman hier ten volle een plek voor kunstenaars heeft kunnen uitbouwen.

Vincent Company


art-eco

Vincent Van den Bossche is de bezieler van Vincent Company, een alternatief spreidingsbureau voor artiesten. Het bedrijf heeft één groot gezelschap (fABULEUS) en 17 individuele kunstenaars ‘in de portefeuille’ zoals dat heet, waarvoor tournees worden verzorgd met de focus op het verbinden van de juiste partners en speelplekken met het werk van de artiesten. En waarbij ‘verbinden’ staat voor ‘een juiste artistieke afstemming’.

Marieke Dilles


art-eco

Marieke Dilles is een actrice die voor theater, film en televisie werkt. Tijdens draaidagen en repetities zal je haar bij ons niet aantreffen. Wel om te schrijven aan een scenario voor een film of het bewerken van theaterteksten. Daarnaast doet ze ook communicatiewerk. Zo werkte ze onder andere aan de pers- en communicatiestrategie van de campagne Dagen Zonder Vlees.

 

Bob Takes


art-eco

Bob Takes is een beeldend kunstenaar die met staal werkt. Hij waagt zich ook graag aan het regisseren van theaterstukken, tentoonstellings- theater- en motiondesign en nieuwe uitdagingen.

Jonas De Vos


art-eco

Jonas studeerde voor regisseur/scenarist aan Sint-Lukas Brussel en werkt hier aan zijn filmscenario’s.

Sinds 2015 is hij bewoner van ons Atelier 4711  en deelt zijn ruimte met nog vijf andere mensen, het zogenoemde ‘schrijverskot’.

Anne Van de Star


art-eco

Anne van de Star is vijf jaar geleden afgestudeerd als master in mixed media en is daarna in de elektronische muziek beland. Ze ontwerpt onder meer soundstructuren en soundscapes voor allerlei voorstellingen en is momenteel actief op drie vlakken.

Sanne Nuyens


art-eco

Sanne Nuyens is scenarist van fictie- en dramareeksen, maar je kan haar ook creative producer of showrunner noemen. Het komt er op neer dat ze heel veel werk verzet voor een fictiereeks: schrijven, produceren, monteren, eindverantwoordelijke …

Daan Nicolay


art-eco

Daan schrijft. Hij huist, samen met nog vijf andere schrijvers, bij ons in wat zij ‘het schrijverskot’ noemen.
Daan schrijft als freelancer voor verschillende magazines (waaronder MO) en werkt daarnaast aan zijn eigen projecten. Zijn interesse gaat vooral naar filosofie en Centraal-Azië.

 

Katharina Smets


art-eco

Katharina Smets is een geluidskunstenaar en werkt vooral met verhalen: waargebeurde feiten die ze in een fictie/non-fictie audiodocumentaire verwerkt. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance.

Gezeever


art-eco

Els en Jasper zijn twee grafische vormgevers die enorm gefascineerd zijn door zeefdruk. In 2011 werd deze fascinatie een passie toen ze zich daarin verder verdiepten in een open werkplaats in Rotterdam.

Hester Bolle


art-eco

Hester studeerde viool en muziekeducatie aan het Conservatorium in Antwepen, kunst- en cultuurbemiddeling aan de Karel de Grote Hogeschool en sounddesign aan het KASKA DKO. Zo werd ze een van de freelance kunstenaar-begeleiders bij De Veerman voor de projecten met deFilharmonie (nu het Antwerp Symphony Orchestra) en AMUZ. Nu maakt ze deel uit van het educatief team in De Munt en is ze coach muzische vorming van leerkrachten in het kleuter- en lagereschoolonderwijs.

Klein Verzet


art-eco

Klein Verzet is een alternatief managementbureau dat ondersteuning biedt aan podiumkunstenaars met projectsubsidies of die een beperkte structurele werking hebben. De vier mensen van Klein Verzet bieden zakelijke ondersteuning en begeleiding: financiële vertaling van de artistieke plannen, mee zoeken naar ondersteuning en middelen om deze plannen te realiseren en opvolging & beheer van de centen.

Adriaan de Roover


art-eco

Adriaan de Roover is muziekcomponist en kwam een jaar geleden in Atelier 4711 aangewaaid.
Adriaan maakt vooral elektronische muziek onder de noemer Oaktree waarmee hij enkele cd’s uitbracht. In het verleden trad hij op in een bezetting met harp, piano, drums, zang, viool ... Via Hester Bolle (de violiste) kwam Adriaan terecht bij De Veerman.  

Sanderijn Helsen: theaterworkflow


art-eco

Sanderijn is een zeer goede bekende van De Veerman, sterker nog: wij hebben al jarenlang een goede band. Deze actrice heeft al veel van onze projecten ondersteund met haar toneelervaring.

Arlette Van Overvelt


art-eco

Arlette was artistiek leider en regisseur bij luxemburg, het jeugdtheatergezelschap dat met
de vorige subsidiëringsronde gesneuveld is.

Katrien Oosterlinck


art-eco

Katrien kwam in 2013 bij De Veerman binnengewaaid als artist-in-residence. Oorspronkelijk voor drie maanden, maar ze is een heel jaar gebleven.

Katrien studeerde Danstheater in Tilburg en Open Atelier (Sint-Lucas) in Antwerpen. Zelf noemt ze zich ‘maker’. Ze creëert zones waar mensen elkaar non- verbaal kunnen ontmoeten via de taal van het lichaam. De beeldende setting, de manier waarop ze de omgeving ontwerpt, ondersteunt de ontmoeting.

Repetitieruimte

 

Als je een kunstenaar, collectief of artistieke organisatie bent kan je bij ons terecht om de ruimte huren voor artistiek onderzoek, workshops, repetities, lezingen of kleine samenkomsten. De Veerman hoopt hiermee een uitwisseling te stimuleren tussen kunstenaars en zijn eigen werking.


DE RUIMTE

  • oppervlakte zaal: 11.80 m x 7.60 m 
  • oppervlakte balletvloer:  10 m x 7.30 m
  • licht: TL-licht
  • geluid: verplaatsbare versterker (aan te sluiten met aux)

PRIJZEN

Er zijn drie prijscategorieën. 
Je tarief bepalen we op basis van de organisatie, de aard van de activiteit of het type kunstenaar.

  • kunstorganisatie of groep met werkingsmiddelen die een activiteit organiseert met financiële opbrengsten, zoals vb. workshops: €40/dagdeel
  • kunstenaars verbonden aan Atelier 4711 kunnen de ruimte gebruiken aan verminderd tarief
  • kunstenaars of collectieven die ruimte zoeken voor artistiek onderzoek, repetities, ... ondersteunen we graag, afhankelijk van de mogelijkheden. Hiervoor verwachten we altijd een financiële bijdrage. Het exacte bedrag is overeen te komen.

LOCATIE

Marialei 25
2018 Antwerpen


art-eco

art-eco