Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Lieven Strobbe (muziek)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)
Katrien Gaelens (muziek)
Marjolein Elsink (dans)
Astrid Bossuyt (muziek)
Jo-An Lauwaert (dans)
Jutta Troch (muziek)
Paulo Guerreiro (dans, performance)
Pak-Yan Lau (muziek)
Marieke Berendsen (muziek)
Hannelore Primusz (muziek)
Joeri Wens (muziek)
Edwin Vanvinckenroye (muziek)
Liesbeth Bodyn (muziek)
Elisabeth De Loore (muziek)
Mirjam De Wit (muziek)
Juan-Carlos Bonifaz (muziek)
Sofie Aelbrecht (beeld)
Sterre De Raedt (muziek)
Maja Jantar (muziek, zang)

Partners
AMUZ

Kinderen worden als componisten geboren


Een muzikale projectweek voor de 3de graad basisonderwijs waarbij een klas een bepaald muziekgenre of muzikaal thema ontdekt. Onder begeleiding van verschillende muzikanten verkennen ze enkele bouwstenen en komen ze tot eigen composities.

Gedurende vijf dagen werken de kinderen uit het 5de of 6de leerjaar in het Augustinus Muziekcentrum (AMUZ). Artistieke medewerkers van De Veerman organiseren verschillende workshops om hen tot nieuwe composities te laten komen. Het uitgangspunt is elke editie anders en vertrekt altijd vanuit het repertoire dat op dat moment op het programma staat in AMUZ. Het kan zowel gaan om oude, moderne als om hedendaagse muziekstukken.

Soms worden er bewegingssessies ingebouwd om de muziek op een lijfelijke manier te ervaren. Er staat ook een ontmoeting met de muzikanten van het ensemble op het programma waarin ze honderduit vragen kunnen stellen, ideeën uitwisselen over de composities en samen met hen kunnen musiceren.

Op het einde van de week worden de schoolkameraadjes en ouders uitgenodigd op een toonmoment, dat de leerlingen zelf in elkaar hebben gestoken. We nodigen de muzikanten van het ensemble waarrond we werken uit om deel te nemen aan dit toonmoment.

 

Met dank aan Pro Arte voor de bruikleen van snaarinstrumenten.

 


Nieuws


25.02.2020
Pianola vormt vertrekpunt voor nieuwe composities

Leerlingen van de zesde klas uit de basisschool Musica verdiepen zich in AMUZ in de wereld van de pianola. In de nieuwste editie van Kinderen worden als componisten geboren nemen zij pianola’s, player piano’s, muziekdozen en andere muzikale apparaten als vertrekpunt en inspiratiebron voor hun creatieve muziekweek. De muzikanten Astrid Bossuyt, Bram Van Weverberg en Charlotte Caluwaets staan hun bij in dit proces. 

De resultaten van hun composities kan u beluisteren op vrijdag 27 maart om 14 u in AMUZ.


28.11.2019
Kinderen worden als componisten geboren – Slavische soul

Kinderen worden als componisten geboren – Slavische soul

Leo Janácek beschouwde Antonín Dvorák als een muzikale vaderfiguur en was wellicht zijn voornaamste erfgenaam. Pianist Jan Michiels combineert zoete klavierminiaturen en volksdansen van Dvorák met baanbrekende pianostukken van Janácek.

Een gecomponeerde dialoog tussen beide Tsjechische meesters waarbij hun stijlen verwonderlijk goed in elkaar overgaan. Ze zijn dan ook allebei grootmeesters in het verklanken van de menselijke ziel. 
 

‘Onze’ kinderen zijn tijdens deze week vijf dagen in de weer geweest met de muziek van deze Tsjechische componisten. Ditmaal zijn het de leerlingen van basisschool Musica en werden ze begeleid door onze artiesten Marieke Berendsen (viool), Charlotte Caluwaerts (zang & piano) en Juan-Carlos Bonifaz (percussie). Tijdens deze week hebben ze ook een ontmoeting met Jan Michiels.

Op vrijdag 6 december om 14 u delen de leerlingen hun eigen interpretaties en creatieve vertaling met een ruim publiek. Wees dus zeker welkom in AMUZ! 's Avonds, om 21 u speelt Jan Michiels het concert Slavic soul.


11.03.2019
Kinderen componeren op minimalistische wijze

Kinderen componeren op minimalistische wijze

In maart buigen kinderen van de basisschool De Linde uit Deurne zich een hele week lang over de minimalistische muziek van Philip Glass, John Adams, Michael Nyman, Max Richter en Arvo Pärt naar aanleiding van een concert in AMUZ.

Julien Libeer, Lorenzo Gatto & Young Belgian Strings gooien zich samen met pianovirtuoos Julien Libeer op de (post)minimalistische muziek van Philip Glass, John Adams, Michael Nyman, Max Richter en Arvo Pärt die zij zullen uitvoeren op vrijdag 29 maart om 20.15 u in AMUZ.

Maar tijdens de dagen die aan deze uitvoering voorafgaan, gebeurt er nog iets interessanters. Gedurende een hele week buigen kinderen van de basisschool De Linde (Deurne) zich in AMUZ over deze minimalistische muziek, begeleid door onze artiesten Jutta Troch, Astrid Bossuyt en Mirjam De Wit.

En op vrijdag 29 maart delen ze om 14 u hun eigen interpretaties en creatieve vertaling met een ruim publiek. Wees dus zeker welkom!   


31.10.2018
Kinderen worden als componisten geboren - Lamentaties

Kinderen worden als componisten geboren - Lamentaties

Joseph-Hector Fiocco was een Vlaamse componist en violist, met Italiaanse roots, gespecialiseerd in barokmuziek. Hij componeerde zijn lamentaties in 1733. Het zijn prachtige gezangen over lijden, smart en zelfverwijt, over ontferming, vergiffenis en bekering.

Met al deze ingrediënten gaan de 36 kinderen van de basisschool De Pientere Piste (Deurne) en de Veerman-artiesten Paulo Guerreiro (beweging), Charlotte Caluwaerts (zang), Juan Carlos Bonifaz (muziek) Astrid Bossuyt (muziek) deze week in AMUZ aan het werk.

Op woensdag 7 november ontmoeten ze de uitvoerders (Annelies Van Gramberen, Kris Verhelst & friends). Zij zulen er ook bij zijn op het toonmoment waar de kinderen hun eigen intrepretatie en creatieve vertaling van deze lamentaties zullen vertonen voor een ruim publiek.


09.02.2018
Kinderen worden als componisten geboren – King Arthur

Kinderen worden als componisten geboren – King Arthur

De opera King Arthur wordt beschouwd als het meesterwerk van Henri Purcell. Van 5 tot en met 9 februari dompelen de kinderen van het 5de leerjaar van basisschool Via Louiza zich onder in deze semi-opera. De muzikanten Astrid Bossuyt, Jutta Troch en Maja Jantar nemen de leerlingen mee op pad en begeleiden hen in het componeren van nieuwe muziek en het schrijven van liederen geïnspireerd op deze parel van de barokmuziek.

Tijdens de week ontmoeten de leerlingen enkele muzikanten van het ensemble Vox Luminus. De resultaten van hun week componeren in AMUZ brengen de kinderen met veel trots voor u op een toonmoment dat de week afsluit.Resultaten

 

vimeo

 

vimeoBekijk ook

Klanksporen - Breinvriendelijk musiceren
Lieve Strobbe, Hans Van Regenmortel

Klanksporen - Breinvriendelijk musiceren

Na jaren ‘teaching research’ met kinderen en volwassenen concluderen Lieven Strobbe en Hans Van Regenmortel dat de gangbare muziekagogiek niet compatibel is met de manier waarop het menselijk brein muziek verwerkt. Lieven stond mee aan...

THE TIMES

THE TIMES

“Hoe klinkt de toekomst?”

Deze vraag stelt HERMESensemble zich elk jaar wanneer het samen met AMUZ en De Veerman jong talent (12 - 20 jaar) uitnodigt om nieuwe muziek te componeren. Deze nieuwe generatie componisten heeft nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen. ALs Forum voor jonge componisten geeft THE TIMES hen de mogelijkheid om hun werken te laten uitvoeren en te experimenteren met klanken tijdens de repetities.

De Grote Ontmoeting

De Grote Ontmoeting

Op vraag van en samen met Antwerp Symphony Orchestra ontwikkelde De Veerman dit traject om lagere schoolkinderen kennis te laten maken met symfonische muziek. Een eerste verkenning gebeurt op school via dans en muziek, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.