CreditsArtistiek medewerkers
Joke van Leeuwen (letteren)
Amina Belorf (literatuur, poëzie)
Dahlia Pessemiers (drama)
Seckou Ouologuem (drama)
Maud Vanhauwaert (poëzie, theater)
Kristien Dieltiens (letteren)
Mostafa Benkerroum (theater)
Maarten Inghels (letteren)
Carmien Michels (literatuur, poëzie, performance)
Gaea Schoeters (literatuur, journalistiek, theater)
Martine De Kok (muziek, zang)
Dimitri Bontenakel (letteren)
Fikry El Azzouzi (literatuur, theater)
Nico Boon (letteren, theater)

Partners
HETGEVOLG
MoMeNT

De Wondere Pluim


Een literair schrijfgebeuren voor lagere schoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout en Tongeren.

Wat maakt De Wondere Pluim uniek?

Dat het project zich niet fixeert op taalachterstand maar anderstalige kinderen stimuleert om in het Nederlands te schrijven
Dat ouders zeer actief betrokken worden: als organisatiecomité, als leesouder, als helpende hand.

Hoe werkt het?

Op één schrijfdag in het voorjaar schrijven de kinderen een verhaal. Ja precies dan, want dan kunnen de kinderen uit het eerste leerjaar ook meedoen.

De kinderen nemen deel op vrijwillige basis. Het thema kunnen ze zelf kiezen, de lengte van het verhaal ook én … ze mogen fouten schrijven. De creativiteit werkt in onze hersenen immers anders dan het toepassen van de regeltjes voor spelling en grammatica.

En nee, dit is geen gecamoufleerde opdracht Nederlands, want de juffen en meesters mogen hun rode pen niet bovenhalen. Het zijn de ouders die als jury fungeren en de ‘beste’ verhalen van hun school naar de volgende ronde sturen.

Zij kiezen een top 3 per categorie.

Ook dit maakt van De Wondere Pluim een ijzersterk concept: er is een klasniveau én een thuistaal-niveau. Zodat alle kinderen evenveel kans maken. De verhalen uit pakweg de derde klas worden tegen elkaar afgewogen. Met daarbinnen het onderscheid of de schrijver thuis wel of geen Nederlands spreekt. Want je laat David Goffin toch ook geen Wimbledon-finale spelen tegen Kirsten Flipkens?

De finale winnaars worden gekozen door professionele juryleden én door een kinderjury.

Er wordt een boek gemaakt met 75 geselecteerde verhalen. Die krijgen de auteurs vanzelfsprekend cadeau.

De 48 kinderen die naar de laatste ronde gaan, krijgen een grote affiche met daarop een uittreksel van hun verhaal.

Tijdens het slotfeest staan de kinderen met hun geschreven verhaal centraal.

Beroemde ouders lezen voor uit het vers-van-de-pers Wondere Pluimboek, een singer-songwriter zingt liederen die geïnspireerd zijn op de verhalen van de kinderen en dan volgt de uitreiking van de 24 Wondere Pluimen: 12 van de professionele jury en 12 van de kinderjury.

Meer info en inschrijven

Contacteer Annemie Morbee.

Praktische informatie 

HIER vind je de nodige documenten (draaiboek, schoolfiche en contract) voor deelnemende scholen.

Meer zien en lezen?

Bekijk de video over dit project gemaakt naar aanleiding van 15 jaar De Wondere Pluim. 

 

Of laat je veroveren door enkele verhalen uit de afgelopen 15 jaren, voorgelezen door beroemde schrijvers.

Of lees hier zelf de 75 beste verhalen van De Wondere Pluim Antwerpen 2019.

Heb je toch graag een papieren versie van een van de boekjes?

Stuur dan een mailtje naar info@veerman.be

 

De Wondere Pluim wordt mogelijk gemaakt met steun van de Stad Antwerpen.


Nieuws


25.02.2020
4.842 kinderen schreven een Wondere Pluim-verhaal

4.842 kinderen schreven een Wondere Pluim-verhaal

Yep, u leest het goed: 4.842 verhalen zijn er in 36 scholen geschreven.
Momenteel zijn 420 ouders deze verhalen aan het lezen. Per school maken zij een selectie van hun verhalen. Ze lezen individueel, en komen dan samen op school tussen 10 en 21 maart om hun keuzes met elkaar te bespreken. Het zijn altijd zeer fijne momenten van gedeelde ontroering, verbazing en humor.

Het slotfeest van dit wondere gebeuren is op vrijdag 29 mei om 13.45 u in Freinetschol De Zonnebloem (Oostende) en zaterdag 13 juni om 14 u in hetpaleis (Antwerpen).

U bent alvast uitgenodigd!


28.11.2019
18e editie De Wondere Pluim

18e editie De Wondere Pluim

Vorige maand ontvingen we 56 leerkrachten uit 35 Antwerpse scholen om samen een nieuwe editie van De Wondere Pluim in gang te trappen.

Het zijn: InPEERi@, Sint-Aloysius, De Pientere Piste, Veltwijck, De Spiegel, Aan de Stroom, De Evenaar, Willem Tell, De Bever, De Zonnebloem, De Sterrenkijker, de kRing, De Zevensprong, De Optimist, Sint-Anna Goethe, De Kolibrie, Het Groene Eilandje, Prins Boudewijn, Steinerschool Antwerpen-Hibernia, Koca, De Kleine wereld, Via Louiza, Sint -Bernadette, Het Baronneke, Sint-Maria, De Kleine wereldburger, Mariagaarde, De Linde, Creatopia, ’t Veer, De Brug, De Vlinderboom, De Pluim, De Dageraad en Steinerschool Antwerpen-Skellig Michaël.

De schrijfdag is woensdag 12 februari 2020 en het slotfeest (in HETPALEIS) op zaterdag 13 juni 2020. U bent alvast uitgenodigd!


03.07.2019
Drie Wondere Pluim-boeken

Drie Wondere Pluim-boeken

Ideaal voor het nachtkastje, het kleinste kamertje, de hangmat, de berghut of waar u zich ook deze zomer terugtrekt.

De Wondere Pluimcomités uit Antwerpen, Tongeren en Turnhout bundelden een selectie van de rijke oogst aan Wondere Pluimverhalen in een boek.

U kan ze hier digitaal lezen: AntwerpenTongeren & Turnhout.

Liever een papieren versie?

De Wondere Pluim Antwerpen: mailtje naar Kirsten.
Prijs: 5 euro (+ 3 euro verzendkosten). Persoonlijk afhalen kan ook.
De Wondere Pluim Tongeren: gratis te verkrijgen aan de balie van de Velinx.
Open op ma, woe en vrij van 9 u tot 12 u en op do van 13 u tot 18.30 u.
De Wondere Pluim Turnhout: mailtje naar Marit
Prijs: 5 euro (+ 3 euro verzendkosten). Persoonlijk afhalen kan ook.


04.06.2019
Feestweekend De Wondere Pluim

Feestweekend De Wondere Pluim

De Wondere Pluim Antwerpen & Turnhout vieren beide de kracht van verhalen. Alle schrijvers - groot en klein - worden uitgenodigd om met vrienden en familie  de verhalen die ze zelf schreven te vieren! Avonturen worden voorgelezen, sommige verhalen worden omgetoverd tot songs, hapjes worden geserveerd, we klinken met een glas, ... En uiteraard worden de Wondere Pluimen uitgedeeld!

Waar is dat feestje?  

Wees welkom op vrijdag 14 juni, 17u in HETGEVOLG (Turnhout) en zaterdag 15 juni, 14u in hetpaleis (Antwerpen).


11.03.2019
De Wondere Pluim zit niet stil

De Wondere Pluim zit niet stil

Duizenden kinderen schreven een Wondere Pluim-verhaal in Antwerpen en Turnhout.

In Tongeren schrijven ze na de paasvakantie rond het thema ‘kantelmoment’. Kunstenaar Leon Vranken zal een werk ontwerpen en uitvoeren, gebaseerd op de verhalen van de kinderen. Dit werk zal een plaats krijgen aan het stadhuis in Tongeren.

In Antwerpen en Turnhout zijn honderden ouders uit de 40 scholen op dit moment de creaties van de kinderen aan het lezen en komen deze maand samen om hun voorkeur-verhalen te bespreken.

En in Kasterlee kon de BLO-school de 3master er geen genoeg van krijgen: bijkomend organiseerden de leerkrachten een officieuze Wondere Pluim met getekende en vertelde verhalen en alles daartussen.

U bent alvast welkom op drie slotfeesten: vrijdag 17 mei om 17 u in De Velinx in Tongeren, vrijdag 14 juni in HETGEVOLG (Turnhout) en zaterdag 15 juni in hetpaleis (Antwerpen).

© Geert Baar


12.02.2019
Schrijfdag: Bijna 5000 kinderen schrijven hun verhaal

Schrijfdag: Bijna 5000 kinderen schrijven hun verhaal

Woensdag 20 februari: De Wondere Pluim-schrijfdag in Antwerpen en Turnhout!

4.564 kinderen uit 34 Antwerpse scholen en 300 kinderen uit 5 Turnhoutse scholen schrijven dit jaar opnieuw hun verhaal. 

De Antwerpse scholen zijn: De Sterrenkijker, De Pluim, Creatopia, De Brug, Via Louiza, het Groene eilandje, de Zevensprong, Sint Maria, de Vlinderboom, de Pientere Piste, Sint-Jozef, Sint-Aloysius, Inpeeri@, Aan de stroom, Koca, de Zonnebloem, de Kleine Wereldburger, de Kolibrie, de Spiegel, Prins Boudewijn, Steinerschool Lamorinièrestraat, het Baronneke, de kRing, de Optimist, Willem Tell, Veltwijck, Mariagaarde, Sint-Anna Goethe, Steinerschool Volkstraat, de Linde, de Evenaar, De kleine wereld, Sint-Bernadette en de Dageraad.

In Turnhout schrijven de kinderen van de Smiskens, de Ring, Sint-Victor, de Michaelschool en de 3master.

De laatste week van maart kiezen de ouders van de verschillende scholen hun genomineerden in een eerste juryronde, eind april volgt de tweede juryronde en in mei kiest een professionele jury de Wondere Pluimen.
U bent alvast welkom op twee slotfeesten: vrijdag 14 juni in HETGEVOLG (Turnhout) en zaterdag 15 juni in hetpaleis (Antwerpen).


27.11.2018
De Wondere Pluim 2019: voorbereidingen opgestart

De Wondere Pluim 2019: voorbereidingen opgestart

Ook in het voorjaar van 2019 zullen er alweer duizenden en duizenden kinderen een verhaal schrijven voor De Wondere Pluim.

Deze maand kwamen de Pluim-coördinatoren van de deelnemende scholen samen om ideeën en tips uit te wisselen om dit project in al zijn glorie te laten schitteren.

Dit jaar start Antwerpen met 35 scholen (en 5 op de wachtlijst) aan zijn 17e editie, Turnhout met 7 scholen aan een derde editie en Tongeren zou dolgraag opnieuw alle scholen laten deelnemen, maar wacht even op een financieel groen licht.

Het project leeft als nooit tevoren en zal de wereld volgende zomer opnieuw verbazen met verhalen die aan de ribben plakken.


29.05.2018
De Wondere Pluim slotfeest 2018

De Wondere Pluim slotfeest 2018

Op zaterdag 9 juni was er het Wondere Pluim-feest in hetpaleis in Antwerpen.

Niet minder dan 4.632 kinderen uit 35 Antwerpse scholen schreven in februari een verhaal. Over de liefde, over je land verlaten en over olifanten met groene snottebellen. Kinderen tussen 6 en 12 jaar, uit alle onderwijsnetten en alle windstreken.

Op het slotfeest werden deze kinderen en hun verhalen in de schijnwerpersgezet.

Hier kan je de 75 beste verhalen van De Wondere Pluim Antwerpen 2018 nalezen.

Heb je graag een boekje in eigen handen, neem dan even contact op!


Link: Facebook event

27.05.2018
Sven Gatz leest voor uit

Sven Gatz leest voor uit

Op zondag 27 mei 2018 sloot Tongeren zijn eerste Wondere Pluim-editie af. Maar liefst 1083 kinderen uit 13 scholen schreven een verhaal.

In deze video maakt Minister van Cultuur Sven Gatz een van de winnaars bekend door het winnende verhaal voor te lezen. Andere video’s van het evenement kan je hier bekijken.  

Nieuwsgierig naar de foto’s van deze eindhappening?  Klik hier.


Link: bekijk de video hier


 

 Bekijk ook

Kom op, verhaal!
Karel Moons

Kom op, verhaal!

Kom op, verhaal! is een methode om met de kleuters, leerlingen van de lagere school of in familieverband verhalen te maken. 

In de versie voor de kleuters wordt er een verhaal gemaakt samen met de leerkracht of begeleider....

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!