Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Paulo Guerreiro (dans, performance)

Partners
Jeugd & Muziek

Satie en Cie


De Veerman en Jeugd & Muziek werkten in Satie & Cie samen om met 15 jonge performers en 50 jonge muzikanten een voorstelling te maken rond de muziek van Eric Satie.
Paulo Guerreiro ging als kunstenaar vanuit De Veerman samen met de performers op zoek naar een bewegingstaal bij Satie’s muziek en onderzocht mogelijke de kruisbestuivingen tussen muziek en dans.

Tijdens het creatieproces van deze happening onderzochten we de wondere wereld van Frans componist Erik Satie.
Je kent hem misschien van zijn rustige pianomuziek, maar hij schreef ook heel ander werk. Parade is bijvoorbeeld een ballet voor orkest en typemachine, waarvan de kostuums werden gemaakt door Pablo Picasso en de dans werd uitgevoerd door Les Ballets Russes.
Eigenlijk kende Satie in het begin van zijn carrière niet erg veel van muziektheorie, dus hij componeerde met eenvoudige muzikale bouwstenen en werkte veel met herhaling. Hij liep daarmee verrassend genoeg ver voor op zijn tijd!

De 'Cie.' in de projectnaam staat voor een bonte schare van volgelingen, vrienden, zielsverwanten … van deze zonderlinge en speelse Parijse bohémiens, die Le Six genoemd werden. Ze lieten zich voor hun composities inspireren door muziek van kermissen, circussen en cabarets.

In mei 2014 werd het resultaat van dit proces, een surrealistische voorstelling, éénmalig gepresenteerd in deSingel. 
Foto's van het creatieproces kan je hier bekijken. Foto's van de voorstelling zelf kan je hier bekijken.

Bekijk hieronder zeker ook de reportage over deze surrealistische voorstelling. Er staan ook enkele leuke teasers online, waarin enkele rare wezens die tijdens de voorstelling op het podium verschenen geïntroduceerd worden.


Video

Bekijk ook

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren. Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen. 
Het resultaat werd een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spatte.

Rubens in beweging

Rubens in beweging

In dit project nodigde De Veerman en het Antwerpse Museum van Schone Kunsten (KMSKA) een groep leerlingen uit om een week lang onder te duiken in de Rubenszaal van het museum. Met als uitdaging een eigen, hedendaagse interpretatie te geven aan de werken van Rubens doormiddel van dans en kostuum.

ARTLAB

ARTLAB

ARTLAB is een project waarin jongeren tussen 16 en 30 (in groep of individueel) gecoact worden om een artistiek project te verwezenlijken.
Om hen daarin te helpen worden hen 3 dingen aangereikt :
het geloof dat jongeren zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen en zelforganiserend kunnen zijn
een creativiteitsschijf en een stappenplan voor artistieke projecten
facilitering in de vorm van accomodatie en mensen/netwerk