Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Wederik De Backer (audio)
Frederik De Clercq (muziek, zang, audio)

Partners
deSingel
LOD muziektheater
Sint-Jozefinstituut Borsbeek
Zorgbedrijf Antwerpen

Gesproken landschappen


Onze eerste landschapservaring als kind zou sturend kunnen zijn voor de manier waarop we later naar de 'grote' landschappen kijken. 
Ton Lemaire

Het uitgangspunt van dit project is het eerste landschap dat je als kind op je netvlies hebt gebrand en de referentie zou kunnen vormt voor alle verdere landschappen die je in je leven zal zien.
Deze bevinding van de Nederlandse cultuurfilosoof Ton Lemaire fascineerde Josse De Pauw, die dit samen met LOD muziektheater omzette in een muzikaal landschap in de muziektheatervoorstelling A concert called landscape

De Veerman nam ditzelfde uitgangspunt voor de ontwikkeling van het intergenerationele participatieproject Gesproken Landschappen. Hierin werden deelnemers uit twee generaties, jongeren en senioren, samen gebracht. Zij gingen in gesprek over het landschap van de kindertijd van deze senioren. Jongeren verzorgde de interviews en monteerde de verhalen tot boeiende podcasts. 

In voorjaar 2019 nodigde De Veerman 14 vierdejaars voeding & verzorging (BSO) van het Sint-Jozefinstituut in Borsbeek uit voor een bijzonder traject. In Gesproken Landschappen brachten we deze generatie in contact met een andere generatie, de senioren, rond het thema 'het landschap van mijn kindertijd'. Via Zorgbedrijf Antwerpen stapten enkele van hun bewoners mee in dit traject: Marcel, Emmy, Maria en Rina.

Het traject startte voor de leerlingen met een verkenning van het thema via beeld en drama, om daarna de vragen voor het interview te destilleren. Nadat ze de senioren leerde kennen in de veilige omgeving van deSingel gingen ze met hun interviewvragen in groepjes op bezoek bij de senioren thuis. 

Geluidskunstenaar Wederik De Backer stapte met hun mee in dit hele traject. Van oefeningen en interessante voorbeelden, uitpuren van de vragen en de opnames. Na de interviews gaf hij ook een workshop rond de technische mogelijkheden van een podcast. Waardoor leerlingen nadien zelf de regie van hun podcast in handen konden nemen. 

Als afsluiter van het project brachten we jongeren en senioren nog één keer samen om te luisteren naar de resultaten. vier documentaire-podcasts, waarin hun reflecties worden gemonteerd met de verhalen van de ouderen.Een ontroerend moment. 

Annemie Geerts lichtte het project toe op Radio 2 Antwerpen. Je kan het interview hier herbeluisteren. 
Een artikel over de podcasts in Het Laatste Nieuws kan je hier lezen.
Foto's van het project kan je hier bekijken.

Gesproken landschappen is een intergenerationeel participatieproject in samenwerking met deSingel. Het project werkt op hetzelfde thema als de muziektheatervoorstelling concert called landscape met Josse De Pauw en LOD muziektheater.


Nieuws


10.09.2019
Als het landschap spreekt

Als het landschap spreekt

Hoe verleid je een nieuw publiek? Op welke manier maak je hen warm voor een muziek­theatervoorstelling? 

In dit artikel, uit het deSingel magazine, geven we inkijk in de aanpak en het verloop van het intergenerationeel participatieproject Gesproken Landschappen. 

 

 

Lees het hier!

 Inspiratie

JOSSE DE PAUW OVER ‘A CONCERT CALLED LANDSCAPE’

140x140
Bekijk ook

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

Zomeracademie

Zomeracademie

De Zomeracademie is een artistieke werkweek voor iedereen die intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren.

Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar om een 100-tal creatieve makers een kader te bieden waarbinnen zij zich kunnen onderdompelen in een kunstdiscipline.

Voor iedereen vanaf 18 jaar met creatieve energie. En zeker: voor diegene die niet bij het artistiek-creatieve handje wil gehouden worden, maar uitdagingen zoekt om bij te tanken.

De Ketting

De Ketting

Sámen naar een voorstelling gaan die je anders niet zou zien, sámen nieuwe ervaringen opdoen en van gedachten wisselen. Dat is De Ketting.