Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Charlotte Caluwaerts (muziek, zang)
Frederik De Clercq (muziek, zang, audio)

Partners
deSingel
GRIP

tegen de stroom in


Eind april gaat de dansvoorstelling any attempt will end in crushed bodies and shattered bones van Jan Martens in wereldpremière in deSingel. In deze nieuwe creatie zoomen Jan en zijn dansers in op het idee om te stoppen als een daad van verzet en rebellie. Focus ligt voor hun op de daad van verzet zelf en niet op de specifieke standpunten.
Wat gebeurt er als je besluit om gewoon niet meer mee te doen?

Vanuit deze inhouden, maar ook omwille van Jan's liefde voor en gebruik van muziek in zijn werk tekende De Veerman een traject uit met als kernvraag: Hoe klinkt het protest(lied) van vandaag? 

Tegen de stroom in daagt jongeren uit om hun protestsong te schrijven. In dit proces worden zij gecoacht door twee muzikanten: Charlotte Caluwaerts en Frederik De Clercq.

Hiervoor komen we in de paasvakantie verschillende keren bij elkaar. Tijdens de workshop verkennen we verschillende manieren om tot nieuw tekstmateriaal te komen en hoe dit te matchen met muziek. We luisteren naar elkaars experimenten en duiken de opnamestudio in. Een meet en greet met Jan Martens kan natuurlijk niet ontbreken!

De resultaten delen we eind april met het publiek dat komt kijken naar Jan Martens' any attempt will end in crushed bodies in deSingel, waar deelnemers als afsluiter van het project ook samen naar toe gaan.

 

Charlotte Caluwaerts begon haar carrière in muziek met de groep The Happy. Hierna stapte ze mee in Rheinzand en in 2016 richtte ze haar eigen band Tundra op. Hiermee behaalde ze een jaar later finale plaats in Studio Brussel’s Nieuwe Lichting. Charlotte heeft ook een Gents-Berlijns project ICARUS TRAXX. Verder is Charlotte een veelgevraagde studiozangeres in binnen en buitenland. 
Buiten muziek brengen heeft Charlotte zich bekwaamd in muziek schrijven. Zo schrijft ze songs in het Engels, Frans en Spaans voor een aantal Deense, Amerikaanse en Berlijnse artiesten. 


Frederik De Clercq is muzikant en audiomaker. Hij studeerde in 2013 af aan het RITCS als Master in de Audiovisuele Kunsten: Radio en behaalde in 2016 een Bachelor in de pop- en rockmuziek (singer/songwriter) aan PXL-Music. 
Vandaag is Frederik vooral aan het werk als componist, songwriter en zanger. Zo creëert hij soundtracks voor theater, audiofictie, audiodocumentaires of reclame, begeleidt hij sociaal-artistieke projecten en bestijgt hij het podium als performer met eigen muziekprojecten zoals
This is Hert en Be Irving. De laatste is een van de bands in Humo’s Rock Rally 2020.


Nieuws


11.03.2020
Hoe klinkt het protest(lied) van vandaag?

Hoe klinkt het protest(lied) van vandaag?

Om het antwoord op deze vraag te vinden - of toch alvast een poging te ondernemen tot - zoeken deSingel en De Veerman jonge muzikanten, songwriters en liefhebbers van spoken word.

Voor wie?

Ben je tussen 16 en 22 jaar?
Ben je bezig met het schrijven van muziek of songteksten?
Bespeel je een instrument of zing je graag?
Of heb je goesting om dit allemaal eens te proberen?

We zorgen voor twee muzikale coaches die je bijstaan in dit avontuur.
De workshops gaan door in de paasvakantie. Na enkele experimenten en oefeningen duiken we de studio in voor een opname van jouw track. 

De resultaten delen we eind april met het publiek dat komt kijken naar any attempt will end in crushed bodies van Jan Martens in deSingel. Deze dansvoorstelling vertrekt vanuit thema's als protest, rebellie, stoppen, ... dus een perfecte match met het thema waarrond we in dit project zullen werken. Als afsluiter gaan we ook kijken naar deze voorstelling.

Timing

  • vr 10 april (9.30 - 17.00)  ♦  workshop + ontmoeting met Jan Martens
  • za 11 april (9.30 - 17.00)  ♦  workshop
  • di 14 april (uur te bepalen)  ♦  opname in studio
  • wo 15 april (uur te bepalen)  ♦  opname in studio
  • do 30 april (19.00 - 22.00)  ♦   beluisteren resultaten + samen naar de voorstelling

Doe je graag mee?

Deelname is gratis, maar we weten wel graag wie er komt. 
Stuur ons daarom even een korte videoboodschap waarin je jezelf kort voorstel en laat weten waarom je graag zou meedoen.

Bekijk ook

Gesproken landschappen

Gesproken landschappen

Onze eerste landschapservaring als kind zou sturend kunnen zijn voor de manier waarop we later naar de 'grote' landschappen kijken. 
Ton Lemaire

Het uitgangspunt van dit project is het eerste landschap dat je als kind op je netvlies hebt gebrand en de referentie zou kunnen vormt voor alle verdere landschappen die je in je leven zal zien.
Deze bevinding van de Nederlandse cultuurfilosoof Ton Lemaire fascineerde Josse De Pauw, die dit samen met LOD muziektheater omzette in een muzikaal landschap in de muziektheatervoorstelling A concert called landscape

De Veerman nam ditzelfde uitgangspunt voor de ontwikkeling van het intergenerationele participatieproject Gesproken Landschappen. Hierin werden deelnemers uit twee generaties, jongeren en senioren, samen gebracht. Zij gingen in gesprek over het landschap van de kindertijd van deze senioren. Jongeren verzorgde de interviews en monteerde de verhalen tot boeiende podcasts. 

Composities in Rood en Blauw

Composities in Rood en Blauw

Een middeleeuws schilderij van Madonna, polyfone én hedendaagse muziek: daarmee wilden we jongeren in contact brengen in dit project. De Veerman en AMUZ nodigden daarvoor een groep leerlingen uit van Pius X (KSO) en Atheneum Hoboken (TSO) om zich te verdiepen in het werk van Jean Fouquet en Guillaume Du Fay. 

Zij maakten kennis met het iconische schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Fouquet en polyfone muziek uit de late middeleeuwen. De input van deze Bourgondische kunstenaars verwerkten ze, met artistieke begeleiding en coaching, in enkele dagen tijd en op een heel persoonlijke wijze tot klank-, geluid- en muziekcomposities waarvoor ze zelf geluiden opnamen en monteerden.