De Grote Ontmoeting


Voor dit tweedaagse project slaan De Veerman en het Antwerp Symphony Orchestra de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier kennis te maken met symfonische muziek en de componisten van deze muziek. 

Een eerste verkenning gebeurt op school via workshops dans en beweging, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.

Tijdens de workshops op school verkennen ze via beweging en muziek de eigenheid van het muziekstuk dat centraal staat. Afhankelijk van het werk gaat het over de context, de componist, de muzikale eigenheden van het stuk, ... . 

Het eigenlijke werk horen ze tijdens een generale repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. De muzikanten spelen dan al op concertlocatie en leggen er de laatste hand aan hun uitvoering. Na afloop hebben de leerlingen in kleine groepjes in de wandelgangen van de concertzaal een speeddate met een aantal orkestleden. 
De leerkrachten ontvangen een box met creatieve opdrachten om te reflecteren over de (muzikale) indrukken van hun leerlingen.

Enkele quotes van deelnemers :
"Ik had de muziek tijdens de workshops al eens gehoord, maar door de muzikanten live aan het werk te zien kon ik er veel beter naar luisteren"
"Tijdens de ontmoeting met de muzikanten mocht ik zelf ook eens proberen de klarinet te bespelen. Ik vond dat keigemakkelijk"

Inschrijven voor een van de volgende edities van deze workshops?


Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Jutta Troch (muziek)
Marieke Berendsen (muziek)
Margriet De Haene (dans)
Jo-An Lauwaert (dans)
Astrid Bossuyt (muziek)
Ruth Verberckmoes (muziek)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)
Lies Heirbaut (dans)
Dorothé Depeauw (dans)
Tine Joris (muziek)
Sophie Beyne (dans)
Christine Sollie (dans)
Yentl De Werdt (dans)
Sterre De Raedt (muziek)
Adrian Sack (drama, beweging)
Siri Clinckspoor (dans)
Juan-Carlos Bonifaz (muziek)
Mirjam De Wit (muziek)
Celine Debacquer (muziek)
Anne Marie Honggokoesoemo (dans, zang)

Partners
Antwerp Symphony Orchestra

Nieuws


01.02.2020
Ravels Moeder de Gans

Ravels Moeder de Gans

Volgende week maken 150 kinderen kennis met de pianosuite Ma Mère l’Oye van Maurice Ravel, gebaseerd op de Sprookjes van Moeder de Gans van Charles Perrault. Bekende sprookjes uit deze verzameling zijn Roodkapje, Doornroosje, Klein Duimpje en Belle en het Beest.
De kinderen die we via deze weg in contact brengen met het Antwerp Symphony Orchestra zijn leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de scholen Andromeda (Deurne), De Meyl (Duffel) en De Zonnebloem (Wilrijk).

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen deze suite op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 18 februari gaan ze naar de open repetitie in de Elisabethzaal, met achteraf een meet & greet met de pianisten en muzikanten van het orkest. 
De uitvoering zelf (met de pianisten Lucas en Arthur Jussen) is op 21 februari om 20 u in de Koningin Elisabethzaal.
 


04.11.2019
Tsjechische volksmuziek

Tsjechische volksmuziek

Medio november maken 120 kinderen kennis met de achtste symfonie van de Tsjechische componist Antonín Dvořák, een werkstuk dat hij op tweeënhalve maand componeerde. 
Het zijn de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van ‘t Oogappeltje (Wommelgem) en Andromeda (Deurne).

Dvořák componeerde en dirigeerde zijn achtste symfonie tussen 26 augustus en 8 november 1889 in zijn zomerverblijf ter gelegenheid van zijn toelating tot de academie van Praag en opgedragen aan de ‘Bohemian Academy van keizer Frans-Jozef, voor de ondersteuning van de kunsten en literatuur’. De achtste symfonie is opgewekt en enthousiast en werd duidelijk geïnspireerd door de Tsechische volksmuziek waar Dvořák dol op was.

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen de ouverture van deze symfonie op een actieve manier in workshops dans en muziek. Op 19 november gaan ze naar de open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra (onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Elim Chan), met achteraf een meet & greet met de muzikanten. De kinderen kunnen kennismaken met hun instrument en honderduit vragen stellen over hun leven als muzikant.
De uitvoering zelf (met pianist Marc-André Hamelin) is om 20 u in de Koningin Elisabethzaal:


11.03.2019
Genoveva

Genoveva

Deze week maken 127 kinderen kennis met Genoveva, de enige opera die Robert  Schumann schreef. Het zijn de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van ‘t Oogappeltje (Wommelgem) en Sint-Lutgardis (Merksem).

De ouverture van Schumanns enige opera vertelt het verhaal van de middeleeuwse Genoveva van Brabant die in de 8ste eeuw door haar man beschuldigd werd van overspel. Jaloezie en onbeantwoorde liefde zijn ook hier niet veraf. Schumanns werk werd in het begin niet echt op gejuich onthaald, maar jaren later op verschillende plaatsen met succes uitgevoerd.

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen de ouverture van deze opera op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 2 april gaan ze naar de open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra, met achteraf een meet & greet met de muzikanten. De kinderen kunnen kennismaken met hun instrument en honderduit vragen stellen over hun leven als muzikant.

De uitvoering zelf (met violist Ray Chen) gaat door op 5 april om 20 u in de Koningin Elisabethzaal. 


31.10.2018
De Grote Ontmoeting: Muziek uit de nieuwe wereld

De Grote Ontmoeting: Muziek uit de nieuwe wereld

In november werkten de kinderen van de basisscholen De Kleine Wereld (Antwerpen) en De Kringeling (Hever) in workshops op school rond dit meesterwerk van Dvorák. De kinderen maakte op een interactieve en creatieve manier kennis met de ‘beroemdste Bohemer uit de muziekgeschiedenis’ en zijn laatste symfonie die hij in de VS componeerde en waarin hij Afro-Amerikaanse en Indiaanse invloeden verwerkte. Tijdens deze workshops traden ze in het voetspoor van deze componist. 

Via muziek en beweging maakten ze van zijn negende symfonie een eigen meesterwerk. De leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar werden in deze workshops begeleid door vier artiesten van De Veerman: Tine Joris & Ruth Verberckmoes (muziek), Anne Marie Honggokoesoemo & Yentl de Werdt (beweging).

Op dinsdag 13 november maakten de kinderen deze symfonie live mee tjdens een open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. Na afloop hadden ze in kleine groepjes een speeddate met een aantal orkestleden en hun instrument.


03.05.2018
De Grote Ontmoeting: Antonin Dvorák - 9de symfonie

De Grote Ontmoeting: Antonin Dvorák - 9de symfonie

Tussen 3 en 10 mei werken leerlingen van de basisscholen Andromeda (Deurne) en Sint-Eligius (Antwerpen) en KaSo (Mortsel) rond het werk van Dvorák. Via workshops muziek en beweging leren ze het werk kennen dat als een keerpunt wordt beschouwd in het muzikale oeuvre van deze Tsjechische componist.

Na de workshops wonen ze een open repetitie bij van het Antwerp Symphony Orchestra, waarna de leerlingen met hun vragen bij de professionele muzikanten terechtkunnen. Het orkest gooit immers de klassieke concertregels overboord. Het speelt korte fragmenten uit de symfonie en het publiek kan met de telefoon meespelen in de nieuwe compositie van Dirk Brossé en The Smartphone Orchestra.


13.11.2017
De Grote Ontmoeting: West Side Story (symphonic dances)

De Grote Ontmoeting: West Side Story (symphonic dances)

In de week van 13 november wonen 150 leerlingen uit basisscholen in Reet, Hever en Roeselare een open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra bij, die de symfonische versie van West Side Stroy speelt.
In de dagen voordien gaat De Veerman naar de scholen toe om met workshops muziek en dans de kinderen actief voor te bereiden op hun (vaak eerste) concertervaring. Na de open repetitie kunnen ze honderduit vragen stellen aan muzikanten van het orkest.

The Jets en The Sharks, Maria, America ... Bernsteins West Side Story staat -s amen met de beelden van de film - in ons collectief geheugen gegrift.

In 1960, drie jaar na de première van West Side Story, vatte Bernstein het plan op om een louter instrumentaal orkestwerk af te leiden uit de dansscènes van zijn musical. Voor deze orkestsuite herwerkte hij 9 verschillende secties, waarin Bernsteins verzoening van ‘populaire’ en ‘ernstige’ stijlen herkenbaar in is.
Antwerp Symphony Orchestra blaast deze symfonische versie van West Side Story olv gastdirigente Elim Chan opnieuw leven in.

Bekijk ook

Inspecteur Viola

Inspecteur Viola

Een kunsteducatief zoekspel in de concertzaal van AMUZ voor de tweede graad van het lager onderwijs. Kinderen ontdekken verschillende componisten (en hun entourage) uit het verre en nabije verleden. Ze komen hierdoor meer te weten over muziek en het leven van muzikanten doorheen de tijd.

Workshop Linehan

Workshop Linehan

In Workshop Linehan ontwikkelde De Veerman een reeks workshops rond de nieuwe dansvoorstelling Flood van Daniel Linehan. Via een open oproep werd er een groep jongeren, tussen 16 en 22 jaar, bij elkaar gebracht om Linehan’s bewegingstaal en compositietechnieken konden ervaren en er mee experimenteren.

Rayok

Rayok

In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.

De resultaten van het project waren te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel, voor en na de uitvoering van symfonisch werk van Sjostakovitsj door deFilharmonie.