Credits


Coördinatie
Griet Pauwels

Artistiek medewerkers
Katelijn Van Kerckhoven (muziek)

Partners
Cellopalladio

Klassiek op het Plein


Klassieke concerten door professionelen en amateurs, kinderen, jongeren en volwassenen … op de Dageraadplaats, wanneer de zomer op zijn einde loopt. De Veerman ondersteunt dit project om muzikanten de kans te geven te spelen voor een niet-regulier concertpubliek en om ook de toevallige passant of basketballende jongeren te laten kennismaken met klassieke muziek.

Klassiek op het Plein wil klassieke muzikanten (amateurs en professionelen, kinderen, jongeren en volwassenen) de kans geven buiten de muren van de concertzaal, de repetitieruimte of het klaslokaal te treden en in de gemoedelijke openheid van een plein muziek te spelen. Dit levert niet alleen een verfrissende ervaring, maar ook een heel ander publiek op dan de reguliere klassieke concertgangers.

Anderzijds willen we liefhebbers van klassieke muziek, maar evenzeer de toevallige passant, op een ongedwongen manier laten kennis maken met klassieke muziek. Door het open karakter van het initiatief wordt de weerstand die sommigen koesteren tegen het soms stijve imago van klassieke muziek doorbroken. Een brede doelgroep laten kennis maken met klassieke muziek in al zijn verschijningsvormen is waar het voor Klassiek op het Plein om gaat.

Op de Dageraadplaats in Antwerpen is het tijdens zomerdagen sowieso een festijn om te toeven. Je kan er in de zon genieten van een terrasje, kinderen hollen spelend rond, jongeren trappen een balletje of gooien hem naar de ring ... Het voelt er altijd alsof je in een landelijke dorpje op het plein naast de kerk bent neergestreken. Om aan die ervaring ook een culturele dimensie te koppelen zorgt Klassiek op het Plein in augustus voor een streep klassieke muziek.

Meer op www.klassiekophetplein.be of Facebook

Link: website Klassiek op het Plein

Nieuws


18.08.2014
Foto's Klassiek op het Plein

Foto's Klassiek op het Plein

De eerste concertdag van Klassiek op het Plein zit er op. Op de klassiek-muziekmarathon konden vele luisteraars gratis genieten van dertien zeer diverse concerten in de Sint-Norbetuskerk op de Dageraadplaats.
Zondag 24 augustus treden opnieuw een schare amateurs en professionele muzikanten aan. Bij mooi weer staat het podium op de Dageraadplaats. Bij regenweer schuilen ze opnieuw in de kerk.


Link: Bekijk de foto's
Bekijk ook

THE TIMES

THE TIMES

“Hoe klinkt de toekomst?”
Dat is de centrale vraag waarmee het allemaal begon en de drijfveer voor dit Forum voor jonge componisten. 

Elk jaar bundelen HERMESensemble, De Veerman en AMUZ hun krachten voor dit wonderlijke traject waarvoor we jong talent (12 - 20 jaar) uitnodigen om nieuwe muziek te componeren. Als nieuwe generatie componisten hebben zij nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen.

THE TIMES, als Forum, wil net dat bieden. In dit traject krijgt een nieuwe generatie componisten de mogelijkheid om hun composities te laten uitvoeren door professionele muzikanten en kunnen zo experimenteren met klanken.

Bij-buurten

Bij-buurten

Samen met het Middelheimmuseum werkte De Veerman gedurende drie jaar aan de dialoog met de aanpalende volksbuurt het Kiel. 
Dit mondde uit in drie deelprojecten: SPIA in het Middelheim (jongeren uit het technisch en beroepsonderwijs maakten eigen kunstwerken), Buurtwandelingen op het Kiel (aandacht voor kunst in de buurt) en Nesten op het Kiel (een kunstwerk, gemaakt en gesmaakt door de buurtbewoners).

Cre-Action

Cre-Action

Dit Gruntvig Learning Partnership is een internationaal project (België, Duitsland, Italië) dat onderzoekt hoe inwoners op een duurzame manier kunnen betrokken worden bij het muzikale leven. Tijdens internationale ontmoetingen werden goede praktijkvoorbeelden en beleidsvoering bestudeerd.