Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Dries Engels (media)
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Sanderijn Helsen (drama)

Partners
deFilharmonie
deSingel

Der Rosenkavalier


15 leerlingen van de Antwerpse school Pius X maken samen met De Veerman een remake van de stille film Der Rosenkavalier. De orginele film dateert van 1926 en is een filmische adaptatie van de gelijknamige opera van Richard Strauss. De nieuwe film -net als de oude gedraaid op pelicule, in zwart-wit en zonder geluid- is te zien op 25 mei 2014 in deSingel tijdens de Strausshappening!

Robert Wiene maakte in 1926 een verfilming van Richard Strauss' gelijknamige opera Der Rosenkavalier.
Het verhaal speelt zich af in Wenen, 1740. Een rijpere vrouw, die zichzelf Marschallin laat noemen, zet haar jonge minnaar Octavian in als huwelijksbemiddelaar (Rosenkavalier) bij de dochter van baron Ochs auf Lerchenau. De vonk tussen het jonge meisje en de Rosenkavalier slaat over en zij verzet zich tegen haar gearrangeerde huwelijk. De oude Marschallin neemt vol weemoed afscheid van een liefdesdroom en probeert zich te verzoenen met het ouder worden. De twee jonge geliefden vallen in mekaars armen ...

In december 2013 gaan de jongeren naar een uitvoering van de opera kijken en bespreken ze het libretto (de tekst) in de de lessen Nederlands.
Vanaf januari gaan ze aan de slag met filmmaker Dries Engels om het verhaal te analyseren, een nieuw draaiboek te maken, de rollen en functies te verdelen ... om uiteindelijk in april een nieuwe film op te nemen.
De film wordt gedraaid op super8, in zwart-wit en zonder geluid, en daarna gedigitaliseerd en door de leerlingen zefl gemonteerd.


Nieuws


19.08.2014
Der Rosenkavalier op Feniks Festival

Der Rosenkavalier op Feniks Festival

15 jongeren maakten in mei 2014 een remake van de stille film Der Rosenkavalier, een filmische adaptatie van de gelijknamige opera van Richard Strauss. De film is geprogrammeerd tijdens het Feniks Festival in Morstel, van donderdag 25 tot zondag 28 september, doorlopend tussen de scènewissels door.


Link: Feniks Fesitval

25.05.2014
Remake Der Rosenkavalier

Remake Der Rosenkavalier

Deze remake van de film Der Rosenkavalier werd gedraaid door 16 leerlingen Woordkunst-Drama van Pius X.
De originele film werd gemaakt door Robert Wiene in 1926 en is een filmische adaptatie van het gelijknamige muziekstuk van Richard Strauss met bijhorend libretto.

De 'nieuwe' Rosenkavalier gaat over een bruid die ontwaakt na haar trouwfeest en terugblikt op haar huwelijksnacht. De flashbacks zijn een mix van waar gebeurde feiten en imaginaire beelden die haar angsten weerspiegelen. In deze film heeft de bruid een (denkbeeldige?) affaire. Een knipoog naar de ingewikkelde liefdesverhoudingen in Der Rosenkavalier.

De jongeren van Pius X trokken, gewapend met een super8-camera, naar Verbeke Foundation en bliezen onder begeleiding van regisseur Dries Engels, spelcoach Sanderijn Helsen en kostuumontwerpster Griet Herssens zowel de stille film als het verhaal van Der Rosenkavalier nieuw leven in.


Link: bekijk de film

01.04.2014
opnames Der Rosenkavalier

opnames Der Rosenkavalier

Van 1 tot 4 april trokken de 15 jongeren die rond Richard Strauss' opera Der Rosenkavalier (1926) werken naar Verbeke Foundation voor de opnames van hun remake van de gelijknamige stille film uit 1926.Inspiratie

Der Rozenkavalier

youtube

originele film van Robert Wiene uit 1926 met de muziek van Richard Strauss


 

 Bekijk ook

Rumor has it

Rumor has it

Leerlingen uit de drie laatste jaren van het middelbaar onderwijs namen de hedendaagse opera Rumor (Christian Jost) als uitgangspunt om gedurende een week via dans, kostuumontwerp, muziek en zang een eigen interpretatie te maken van de opera.

Zonder Ondertitels

Zonder Ondertitels

Op vraag van de erfgoedcellen van West-Vlaanderen en samen met de provincie West-Vlaanderen ontwikkelde De Veerman een traject waarbij twaalf jongeren (15-19 jaar) via film, muziek, theater, dans ... op zoek gingen naar en uitdrukking gaven aan hun West-Vlaamse identiteit.

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren.
Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.
Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spat.