Credits


Coördinatie
Rone Fillet

Artistiek medewerkers
Charlotte Caluwaerts (muziek, zang)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)
Katrien Gaelens (muziek)
Marjolein Elsink (dans)
Astrid Bossuyt (muziek)
Jo-An Lauwaert (dans)
Jutta Troch (muziek)
Paulo Guerreiro (dans, performance)
Pak-Yan Lau (muziek)
Marieke Berendsen (muziek)
Hannelore Primusz (muziek)
Joeri Wens (muziek)
Edwin Vanvinckenroye (muziek)
Liesbeth Bodyn (muziek)
Elisabeth De Loore (muziek)
Mirjam De Wit (muziek)
Juan-Carlos Bonifaz (muziek)
Bram Van Weverberg (muziek)
Sterre De Raedt (muziek)
Maja Jantar (muziek, zang)

Partners
AMUZ

Kinderen worden als componisten geboren


Een muzikale projectweek voor de derde graad lager onderwijs waarbij een klas een bepaald muziekgenre of muzikaal thema ontdekt. Onder begeleiding van enkele muzikanten verkennen ze specifieke muzikale bouwstenen en invalshoeken om tot eigen composities te komen.

 Gedurende vijf dagen werken de kinderen uit het vijfde of zesde leerjaar in AMUZ, het Augustinus Muziekcentrum, in plaats van op school. Artistieke medewerkers van De Veerman organiseren verschillende workshops om hen tot nieuwe composities te laten komen. Het uitgangspunt is elke editie anders en vertrekt telkens vanuit een bepaald muzikaal repertoire of genre dat op dat moment op het programma staat in AMUZ. Het kan zowel gaan om oude, moderne als om hedendaagse muziekstukken.

De hele week benaderen we deze kinderen als jonge componisten. Ze krijgen tools, invalshoeken, methodieken, ... om tot composities te komen, geïnspireerd op het specifieke vertrekpunt van die week. Soms worden er ook bewegingssessies ingebouwd om de muziek op een lijfelijke manier te ervaren. Er staat ook een ontmoeting met de muzikanten van het ensemble op het programma, waarin ze honderduit vragen kunnen stellen, ideeën uitwisselen over hun composities en samen kunnen musiceren.

Op het einde van de week worden de hele school en ouders uitgenodigd op het toonmoment. Ook de muzikanten van het ensemble zijn van de partij.Van enkele van de edities werden er ook reportages gemaakt, telkens met een andere invalshoek. Je kan ze hier bekijken. 

Met dank aan Pro Arte voor de bruikleen van snaarinstrumenten.

Link: Bekijk de reportages

Nieuws


11.11.2021
Acht eeuwen muziekgeschiedenis op vier instrumenten

Acht eeuwen muziekgeschiedenis op vier instrumenten

Het concert Bells, dat op donderdag 9 december om 20 u door Anthony Romaniuk wordt uitgevoerd in AMUZ, vormt voor de derde graad van de stedelijke basisschool Musica (Antwerpen) het uitgangspunt voor alweer een spannende muziekweek.
Samen met drie muziekartiesten uit de kunstenaarspool van De Veerman (Jutta Troch, Charlotte Caluwaert en Marieke Berendsen) ontdekken de kinderen van 22 tot en met 26 november het bonte muzikaal universum van pianist en klavecinist Romaniuk. Dat universum is bezaaid met solorecitals, concerto’s, kamermuziek en barokke basso continuo. In Bells wisselt hij moeiteloos tussen piano, pianoforte, klavecimbel en Fender Rhodes en brengt hij muziekstukken die acht eeuwen overspannen: van Mozart, Purcell, Rameau, Bartok, Sjostakovitsj …
Op vrijdag 26 november om 14 u delen de leerlingen hun eigen interpretaties en creatieve vertaling met een ruim publiek. Welkom! 


25.02.2020
Pianola vormt vertrekpunt voor nieuwe composities

Pianola vormt vertrekpunt voor nieuwe composities

GEANNULEERD!

Yvo Verschoor brengt op zondag 29 maart om 15 u in AMUZ verschillende composities op de pianola ten gehore, een uitvinding uit 1905 die het spel van de pianist vastlegt, waardoor de beperking van tien of twintig vingers wegviel. Dit zullen ook de kinderen van het zesde leerjaar van Musica ontdekken en nog veel meer.

Samen met Astrid Bossuyt, Bram Van Weverberg en Charlotte Caluwaerts nemen zij pianola’s, player piano’s, muziekdozen en andere muzikale apparaten als vertrekpunt en inspiratiebron voor hun creatieve muziekweek in AMUZ. Niet alleen worden ze ondergedompeld in de wereld en de ontstaanscontext van de pianola’s, maar zullen ook zelf componeren en muziek maken.

Het resultaat van deze Kinderen worden als componisten geboren  kan u horen op vrijdag 27 maart om 14 u in AMUZ.


28.11.2019
Kinderen worden als componisten geboren – Slavische soul

Kinderen worden als componisten geboren – Slavische soul

Leo Janácek beschouwde Antonín Dvorák als een muzikale vaderfiguur en was wellicht zijn voornaamste erfgenaam. Pianist Jan Michiels combineert zoete klavierminiaturen en volksdansen van Dvorák met baanbrekende pianostukken van Janácek.

Een gecomponeerde dialoog tussen beide Tsjechische meesters waarbij hun stijlen verwonderlijk goed in elkaar overgaan. Ze zijn dan ook allebei grootmeesters in het verklanken van de menselijke ziel. 
 

‘Onze’ kinderen zijn tijdens deze week vijf dagen in de weer geweest met de muziek van deze Tsjechische componisten. Ditmaal zijn het de leerlingen van basisschool Musica en werden ze begeleid door onze artiesten Marieke Berendsen (viool), Charlotte Caluwaerts (zang & piano) en Juan-Carlos Bonifaz (percussie). Tijdens deze week hebben ze ook een ontmoeting met Jan Michiels.

Op vrijdag 6 december om 14 u delen de leerlingen hun eigen interpretaties en creatieve vertaling met een ruim publiek. Wees dus zeker welkom in AMUZ! 's Avonds, om 21 u speelt Jan Michiels het concert Slavic soul.Video

Bekijk ook

Klanksporen - Breinvriendelijk musiceren
Lieve Strobbe, Hans Van Regenmortel

Klanksporen - Breinvriendelijk musiceren

Na jaren ‘teaching research’ met kinderen en volwassenen concluderen Lieven Strobbe en Hans Van Regenmortel dat de gangbare muziekagogiek niet compatibel is met de manier waarop het menselijk brein muziek verwerkt. Lieven stond mee aan...

THE TIMES

THE TIMES

“Hoe klinkt de toekomst?”
Dat is de centrale vraag waarmee het allemaal begon en de drijfveer voor dit Forum voor jonge componisten. 

Elk jaar bundelen HERMESensemble, De Veerman en AMUZ hun krachten voor dit wonderlijke traject waarvoor we jong talent (12 - 20 jaar) uitnodigen om nieuwe muziek te componeren. Als nieuwe generatie componisten hebben zij nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen.

THE TIMES, als Forum, wil net dat bieden. In dit traject krijgt een nieuwe generatie componisten de mogelijkheid om hun composities te laten uitvoeren door professionele muzikanten en kunnen zo experimenteren met klanken.

De Grote Ontmoeting

De Grote Ontmoeting

Voor dit tweedaagse project slaan De Veerman en het Antwerp Symphony Orchestra de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier kennis te maken met symfonische muziek en de componisten van deze muziek. 

Een eerste verkenning gebeurt op school via workshops dans en beweging, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.