Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Ilke De Vries (media)

Partners
AMUZ

Along came Polly


Jongeren én meerstemmige muziek uit de middeleeuwen lijken twee werelden die niet meteen bij elkaar passen.  Net daarom zijn we dan ook ontzettend nieuwsgierig om te ontdekken hoe jongeren naar het fenomeen polyfonie kijken, hoe zij vandaag naar deze muziek luisteren …

In dit videoproject dagen we een kleine groep jongeren uit om de dualiteit van deze oude muziek en hun eigen leefwereld op een hedendaagse manier in beeld te brengen.  Hiervoor onderzoeken ze wat die polyfonie nu juist is, proberen verbindingen te leggen tussen de wereld toen en nu. Het medium dat daar voor ingezet wordt is een mengvorm van documentaire en experimentele filmtechnieken. In deze creatie wordt de groep begeleid door videokunstenaar Ilke De Vries.

In concreto zijn we op zoek naar jongeren (16-24 jaar) die iets hebben met muziek en/of film en die goesting hebben om zich te verdiepen en een artistiek onderzoek aan te gaan onder begeleiding van een videokunstenaar.

Along Came Polly is een project van De Veerman en AMUZ, met steun van de Koning Boudewijnstichting en in samenwerking met Walpurgis.


Nieuws


12.10.2015
Vertoning kortfilms jongerenproject Along Came Polly in AMUZ

Vertoning kortfilms jongerenproject Along Came Polly in AMUZ

De kortfilms gemaakt door 5 jonge makers is het kader van Laus Polyphoniae en de tentoonstelling Petrus Alamire, Meerstemmigheid in beeld worden vertoond op dinsdag 27/10 om 22.15u in AMUZ. Vrije toegang.


Link: Bekijk de trailer

09.09.2015
Toonmoment Along Came Polly

Toonmoment Along Came Polly

Benieuwd hoe jongeren polyfone muziek uit de middeleeuwen op een hedendaagse manier in beeld brengen?
Kom kijken naar de videoproducties van 5 jonge makers op vrijdag 25 september 2015 op het FENIKSFESTIVAL.

In het project Along came Polly gingen 5 jonge makers, samen met videaste Ilke De Vries, op zoek naar hoe ze middeleeuwse polyfone muziek op een hedendaagse manier in beeld kunnen brengen.
Ze luisterden naar de muziek, bevroegen anderen over wat zij ervaren bij het luisteren, verkenden de tijd waarin de muziek gemaakt werd, analyseerden de elementen waarmee gespeeld wordt en werkten elk een eigen videoproject uit.

Toonmoment : vrijdag 25 september 2015 in deFENIKS, Deurneleitje 6, 2640 Mortsel
in het kader van het FENIKSFESTIVAL van WALPURGIS.

Makers : Gitte Le bruyn | Eline Schoots | Charlotte Timmermans | Rune Tuerlinckx | Jonathan Vermeiren
Coaching : Ilke De Vries
Productie : Daan Simons - De Veerman

Een samenwerking tussen De Veerman, AMUZ en Alamire Foundation
in het kader van de tentoonstelling en het muziekfestival Petrus Alamire - meerstemmigheid in beeld
met steun van Koning Boudewijnstichting, Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen


Link: Bekijk de trailer

05.06.2015
Oproep jonge videasten : Along came Polly

Oproep jonge videasten : Along came Polly

Zin om een experimentele of documentaire film te maken?
6 jongeren tussen 16 en 24 jaar krijgen deze zomer de kans om een videowerk te maken rond meerstemmige muziek uit de 16de eeuw.
 

Samen met videokunstenares Ilke De Vries verken je de muziek en de tijd waarin hij gemaakt werd, ervaar je om ernaar te luisteren, bevraag je wat het luisteren met mensen doet en analyseer je de elementen waarmee gespeeld wordt in de muziek.
 
In 10 sessies werk je samen of individueel aan een videoinstallatie of een documentaire waarin je de muziek verfilmt, de wereld van toen verbindt met het nu, de ervaring van het luisteren omzet in beeld of …
 
Zowel ervaren en beginnende filmmakers als muzikanten of muziekliefhebbers die zin hebben om hun passie om te zetten in video zijn welkom. Technisch materiaal (camera’s, montagecomputers … ) en inspiratiebronnen worden voorzien, maar breng gerust eigen materiaal mee.

Je werk wordt vertoond op Feniks Festival op 25 september 2015.

Ilke De Vries is een videokunstenares uit Antwerpen. Haar werk wordt getoond in musea en op filmfestivals in binnen- en buitenland. Geboeid observeert ze de mens in zijn specifieke context, op zoek naar wat zich achter de façade van de mens bevindt, hoe hij zich voordoet en hoe hij echt blijkt te zijn.
www.ilkedevries.com

 

> Wanneer:
werkmomenten (telkens van 10 uur tot 17 uur)
maandag 17 augustus
dinsdag 18 augustus
woensdag 19 augustus
maandag 24 augustus
dinsdag 25 augustus
donderdag 27 augustus
vrijdag 28 augustus

zaterdag 5 september
zaterdag 12 september
zaterdag 19 september

toonmoment
vrijdag 25 september tijdens het Feniks Festival in deFENIKS, Deurneleitje 6, 2640 Mortsel

> Waar:
De Veerman, Marialei 25, 2018 Antwerpen

> Prijs:
Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting is deelname aan dit project gratis!

> Inschrijven:
Stuur een mailtje met een korte motivatie en je contactgegevens naar daan.simons@veerman.be voor woensdag 15 juli

 Inspiratie

Pierre de la Rue - Introitus Requiem aeternam

Pierre de la Rue - Introitus Requiem aeternam

Cappella Pratensis performs Introitus Requiem aeternam composed by Pierre de la Rue
www.youtube.com


Dichter draagt voor

Dichter draagt voor

Bij zijn aantreden als Dichter des Vaderlands koesterde Ramsey Nasr de wens om Nederlandstalige gedichten te verfilmen, en daarmee een jongere generatie te interesseren voor poëzie.
www.dichterdraagtvoor.nl


The king, the choir book and Alamire the spy

The king, the choir book and Alamire the spy

A choral work given to King Henry VIII has gone in at number two in the classical album charts, surprising the musicians who performed it. The piece was created by a duplicitous scribe and double agent who duped the King of England.
www.bbc.com


 

 Bekijk ook

Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier

15 leerlingen van de Antwerpse school Pius X maken samen met De Veerman een remake van de stille film Der Rosenkavalier. De orginele film dateert van 1926 en is een filmische adaptatie van de gelijknamige opera van Richard Strauss. De nieuwe film -net als de oude gedraaid op pelicule, in zwart-wit en zonder geluid- is te zien op 25 mei 2014 in deSingel tijdens de Strausshappening!

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren.
Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.
Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spat.

Satie en Cie

Satie en Cie

De Veerman en Jeugd & Muziek maken samen met 15 jonge performers en 50 jonge muzikanten een voorstelling rond de muziek van Eric Satie.
Paulo Guerreiro van De Veerman gaat samen met de performers op zoek naar een bewegingstaal bij Satie’s muziek en de kruisbestuiving tussen muziek en dans.