Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Ilke De Vries (media)

Partners
AMUZ
Alamire Foundation
Walpurgis

Along came Polly


Jongeren én meerstemmige muziek uit de middeleeuwen lijken twee werelden die niet meteen bij elkaar passen. Net daarom gingen we in dit project de uitdaging aan om te ontdekken hoe jongeren naar het fenomeen polyfonie kijken, hoe zij vandaag naar deze muziek luisteren?

In dit videokunstproject dat doorging in de zomermaanden van 2015 daagden we een kleine groep jongeren uit om de dualiteit van deze oude muziek en hun eigen leefwereld op een hedendaagse manier in beeld te brengen.
Hiervoor onderzochten we samen met hen wat die polyfonie nu eigenlijk is en hoe verbindingen te leggen tussen de wereld toen en nu.

Het medium dat we daarvoor inzette was een mengvorm van documentaire en experimentele filmtechnieken. In dit creatieproces werden de deelnemers begeleid door videokunstenaar Ilke De Vries.In een 10-tal werksessies werkte de jongeren aan hun eigen artistieke product.

Samen verkende ze de muziek en de tijd waarin het gemaakt werd. Ze analyseerde de elementen waarmee gespeeld wordt, ervaarde deze krachtige muziek door ernaar te luisteren - opnames, maar ook live in enkele concerten tijdens het  festival Laus Polyphoniae -.Alle resultaten van Along came Polly kan je hier (her)bekijken en beluisteren. 
Bekijk ook

Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier

15 leerlingen van de Antwerpse school Pius X maakten samen met De Veerman een remake van de stille film Der Rosenkavalier. De orginele film dateert van 1926 en is een filmische adaptatie van de gelijknamige opera van Richard Strauss. De nieuwe film werd net als de oude gedraaid op pelicule, in zwart-wit en zonder geluid.

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren. Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen. 
Het resultaat werd een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spatte.

Satie en Cie

Satie en Cie

De Veerman en Jeugd & Muziek werkten in Satie & Cie samen om met 15 jonge performers en 50 jonge muzikanten een voorstelling te maken rond de muziek van Eric Satie.
Paulo Guerreiro ging als kunstenaar vanuit De Veerman samen met de performers op zoek naar een bewegingstaal bij Satie’s muziek en onderzocht mogelijke de kruisbestuivingen tussen muziek en dans.