Credits


Coördinatie
Annemie Morbee

Artistiek medewerkers
Joke van Leeuwen (letteren)
Mostafa Benkerroum (theater)
Dimitri Bontenakel (letteren)
Kristien Dieltiens (letteren)
Hind Eljadid (letteren performance)
Valerie Eyckmans (theater)
Maarten Inghels (letteren)
Carmien Michels (literatuur, poëzie, performance)
An Pauwels (letteren)
Dahlia Pessemiers (drama)
Gaea Schoeters (literatuur, journalistiek, theater)

Partners
MAS
MuZEE
HETGEVOLG
Bibliotheek Turnhout

De Wondere Pluim


Een literair schrijfgebeuren voor lagere schoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout, Tongeren, de Brusselse rand en Oostende.

Wat maakt De Wondere Pluim uniek?

Dat het project zich niet fixeert op taalachterstand maar anderstalige kinderen stimuleert om in het Nederlands te schrijven
Dat ouders zeer actief betrokken worden: als organisatiecomité, als leesouder, als helpende hand.

Hoe werkt het?

Op één schrijfdag in het voorjaar schrijven de kinderen een verhaal. Ja precies dan, want dan kunnen de kinderen uit het eerste leerjaar ook meedoen.

De kinderen nemen deel op vrijwillige basis. Het thema kunnen ze zelf kiezen, de lengte van het verhaal ook én … ze mogen fouten schrijven. De creativiteit werkt in onze hersenen immers anders dan het toepassen van de regeltjes voor spelling en grammatica.

En nee, dit is geen gecamoufleerde opdracht Nederlands, want de juffen en meesters mogen hun rode pen niet bovenhalen. Het zijn de ouders die als jury fungeren en de ‘beste’ verhalen van hun school naar de volgende ronde sturen.

Zij kiezen een top 3 per categorie.

Ook dit maakt van De Wondere Pluim een ijzersterk concept: er is een klasniveau én een thuistaal-niveau. Zodat alle kinderen evenveel kans maken. De verhalen uit pakweg de derde klas worden tegen elkaar afgewogen. Met daarbinnen het onderscheid of de schrijver thuis wel of geen Nederlands spreekt. Want je laat David Goffin toch ook geen Wimbledon-finale spelen tegen Elise Mertens?

De finale winnaars worden gekozen door professionele juryleden én door een kinderjury.

Er wordt een boek gemaakt met 75 geselecteerde verhalen. Die krijgen de auteurs vanzelfsprekend cadeau.

De 48 kinderen die naar de laatste ronde gaan, krijgen een grote affiche met daarop een uittreksel van hun verhaal.

Tijdens het slotfeest staan de kinderen met hun geschreven verhaal centraal.

Beroemde ouders lezen voor uit het vers-van-de-pers Wondere Pluimboek, een singer-songwriter zingt liederen die geïnspireerd zijn op de verhalen van de kinderen en dan volgt de uitreiking van de 24 Wondere Pluimen: 12 van de professionele jury en 12 van de kinderjury.

Meer info en inschrijven

Contacteer Pauline Scheers.

Praktische informatie 

Voor deelnemende scholen: draaiboek, contractschoolfiche, deelnemerslijst.

Meer zien en lezen?

Scroll verder naar beneden om enkele video's met verhalen te beluisteren. 

Lees hier de 75 beste verhalen van De Wondere Pluim 2021. Heb je graag een papieren versie, stuur dan een e-mail naar info@veerman.be.  

De Wondere Pluim wordt mogelijk gemaakt met steun van de Stad Antwerpen.
 VIDEOS

De Wondere Pluim Antwerpen:

1st graad 2de graad 3de graad

Sanderijn Helsen en Ivan Pecnik lezen in onze tuin de Wondere Pluim-verhalen voor van de kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Mét song van Martine de Kok.

Lien Van de Kelder en Vitalski brengen in een van onze ateliers de Wondere Pluim-verhalen van het derde en vierde leerjaar. Mét song van Martine de Kok

Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels nestelden zich in onze bibliotheek om de Wondere Pluim-verhalen van het vijfde en zesde leerjaar te lezen. Mét song van Martine de Kok


Nieuws


11.11.2021
In het MAS

In het MAS

Vorig schooljaar verhuisden voor het eerst 35 collectiestukken vanuit het MAS naar evenveel lagere scholen in Antwerpen. Zij fungeerden als inspiratiebron voor een Wondere Pluimverhaal.
Maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde. 
Vijf van deze verhalen zijn kan je beluisteren in de tentoonstelling ‘Luister, verhalen uit de stad’ en het auditief belevingsparcours ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het MAS.
En het verhaal gaat verder.
Want ook dit schooljaar zullen opnieuw 35 authentieke collectiestukken een maandje gaan logeren in Wondere Pluimscholen.
 


Link: Meer info

11.11.2021
Op de Kunstendag voor Kinderen

Op de Kunstendag voor Kinderen

Zondag 21 november is het de tiende editie van de Kunstendag voor Kinderen. In het MAS komen de Wondere Pluim-winnaars van 2021 nog één keer samen om hun zotte, vindingrijke en ontroerende verhalen voor te lezen, geflankeerd door Beroemde Ouders. En waar kunnen ze dat beter doen dan in de splinternieuwe expo die volledig draait rond verhalen, gevonden in de stad? De expo ‘Luister’ vormt het decor van dit alles.


Link: Meer info

24.06.2021
Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim 2021

Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim 2021 uit de derde graad. Joke van Leeuwen, Kuno Bakker, Bruno Vanden Broecke, Tiny Bertels en Nico Sturm vinden hun verhalen verspreid over de hele stad en lezen ze voor.

De Wondere Pluim is een initiatief van De Veerman i.s.m lezende ouders en met steun van de stad Antwerpen.


Link: Ontdek de films hier

21.06.2021
Wondere Pluimboek 2021 (Antwerpen) te koop

Wondere Pluimboek 2021 (Antwerpen) te koop

Het Wondere Pluimboek met 80 verhalen is nu verkrijgbaar.
Ideaal voor op het nachtkastje of in het kleinste kamertje.
En natuurlijk als cadeau – om mensen te laten verwonderen, lachen, ontroeren.
Verspreid deze wondere verhalen mee en bestel hier.


Link: bestel je boek hier

08.06.2021
De Wondere Pluim straks in Vlaamse Rand en nu in feeststemming

De Wondere Pluim straks in Vlaamse Rand en nu in feeststemming

Op vraag van vzw de Rand en in samenwerking met het Huis van Herman Teirlinck breidt De Wondere Pluim volgend schooljaar uit naar de Vlaamse Rand. De eerste scholen uit meerdere gemeentes uit de Vlaamse regio rond Brussel zijn alvast enthousiast.
De Wondere Pluim-edities in Antwerpen, Oostende en Turnhout worden deze maand feestelijk, maar coronaproof afgesloten in De Grote Post, de Warande en op het MAS. Allemaal met een een zeer beperkt publiek, maar met hoe dan ook: een enthousiast applausmoment voor al deze fantastische schrijvers!


29.04.2021
De Pluim-the movie

De Pluim-the movie

Het slotfeest van De Wondere Pluim wordt een digitaal literair evenement om u tegen te zeggen dat de 35 deelnemende scholen rechtstreeks zullen kunnen bekijken in hun klasbubbels. 
En … een live applausmoment op een vooralsnog geheime locatie!


27.03.2021
Wondere Pluim-samenwerkingen met kunst- en cultuurhuizen

Wondere Pluim-samenwerkingen met kunst- en cultuurhuizen

2021 is een markant jaar voor De Wondere Pluimprojecten in Antwerpen, Turnhout en Oostende.

Dat er ieder jaar steeds meer kinderen schrijven en ouders de verhalen lezen, is een bijna vanzelfsprekendheid geworden dat inherent is aan dit literair gebeuren.
En dat er dit jaar in alle windhoeken stevige samenwerkingen werden gesmeed met kunt- en cultuurhuizen, onderstreept nogmaals de grote waarde van dit project.


In Antwerpen (5.200 verhalen) kregen de deelnemende scholen een collectiestuk van het MAS een maand in bruikleen en maken de schrijvers kans op een MAS-prijs.
In Turnhout (600 verhalen) wordt er samengewerkt met de bibliotheek die voor het eerst een kinderjury organiseert met kinderen uit een niet-deelnemende Wondere Pluimschool.


En Oostende (300 verhalen) werkt samen met MuZEE die als inspirerende titel de naam van een kunstwerk heeft gegeven. De schrijvers maken hiermee kans op een MuZEE-prijs. Bovendien wordt de kaft van het Wondere Pluim-boek vormgegeven door de laatstejaars grafische vormgeving van een plaatselijke middelbare school.


26.03.2021
MAS-verhalen bij De Wondere Pluim

MAS-verhalen bij De Wondere Pluim

Vijfduizend honderdzesendertig verhalen werden er in Antwerpen geschreven. Meer dan tweeduizend verhalen gingen over een MAS-voorwerp dat voor het eerst een maand lang op bezoek mocht in een school.


19.01.2021
De Wondere Pluim van start in Antwerpen, Turnhout en Oostende

De Wondere Pluim van start in Antwerpen, Turnhout en Oostende

Half februari is het weer zo ver: duizenden en duizenden en duizenden schrijvende kinderen die – dat weten we nu al – alweer prachtige verhalen zullen bedenken die door jong en oud gretig zullen gelezen worden.

In Antwerpen kregen we goed nieuws van de stad: het project krijgt gedurende drie jaar structurele financiële ondersteuning. Waarvoor dank, stad Antwerpen!

Het wordt een 19e editie met kinderen uit 35 Antwerpse scholen en … een samenwerking met het MAS! Voor het eerst gaan er 35 collectiestukken op reis naar de Wondere Pluimscholen waar ze zullen fungeren als mogelijke inspiratiebron voor een verhaal dat achteraf misschien in het MAS zal prijken.

Turnhout (onder de vleugels van HETGEVOLG) kent een vijfde editie met schrijvers uit vijf Turnhoutse scholen en … een samenwerking met de bibliotheek! Die gaat verhuizen en wil een feestelijke opening organiseren met Wondere Pluimverhalen. Er komt dit jaar ook een kinderjury die de bib-prijs gaat uitreiken.

De kusteditie van Oostende gaat verder op het elan van vorig jaar en kent een tweede aflevering met 3 scholen en … een samenwerking met MuZEE, dat gaat verbouwen.
Ook daar vallen extra prijzen te winnen.

Samenwerkingen alom dus en ook de grote geruststelling dat De Wondere Pluim volledig coronaproof kan doorgaan en dus nooit zal worden uitgesteld!


12.06.2020
De Wondere Pluim: het boek, dit jaar mét cd!

De Wondere Pluim: het boek, dit jaar mét cd!

Het De Wondere Pluim-boek 2020 is uit! 76 verhalen van kinderen tussen 6 en 12 jaar + cd met vijf Wondere Pluim-songs van en door Martine de Kok. 
Hier te bestellen voor 15 euro. Vanaf drie exemplaren krijgt u van ons een fiscaal attest.


12.06.2020
De Wondere Pluim: eerste graad

De Wondere Pluim: eerste graad

Sanderijn Helsen en Ivan Pecnik lezen in onze tuin de Wondere Pluim-verhalen voor van de kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Mét song van Martine de Kok.


12.06.2020
De Wondere Pluim: tweede graad

De Wondere Pluim: tweede graad

Lien Van de Kelder en Vitalski brengen in een van onze ateliers de Wondere Pluim-verhalen van het derde en vierde leerjaar. Mét song van Martine de Kok


12.06.2020
De Wondere Pluim: derde graad

De Wondere Pluim: derde graad

Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels nestelden zich in onze bibliotheek om de Wondere Pluim-verhalen van het vijfde en zesde leerjaar te lezen. Mét song van Martine de Kok.


12.06.2020
De Wondere Pluim: Oostende!

De Wondere Pluim: Oostende!

Voor de eerste maal streek de Wondere Pluim neer aan zee, in de freinetschool de Zonnebloem. Het was meteen een schot in de roos. Bekijk dus zeker de 32 voorgelezen verhalen en de 4 songs, gebaseerd op de verhalen.


Link: webpagina De Wondere Pluim Oostende

20.05.2020
Eerste winnaar van De Wondere Pluim is bekend!

Eerste winnaar van De Wondere Pluim is bekend!

Maud Vanhauwaert, een van de juryleden, nodigt iedereen uit op het virtuele slotfeest van De Wondere Pluim op vrijdag 12 juni om 17 u en verklapt nu alvast wie De Wondere Pluim-schooltrofee 2020 gewonnen heeft.
Bereid u voor op heerlijke Wondere pluim-verhalen, voorgelezen door Sanderijn Helsen, Ivan Pecnik, Lien Van de Kelder, Vitalski, Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels.Video

Bekijk ook

De Grote Ontmoeting

De Grote Ontmoeting

Voor dit tweedaagse project slaan De Veerman en het Antwerp Symphony Orchestra de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier kennis te maken met symfonische muziek en de componisten van deze muziek. 

Een eerste verkenning gebeurt op school via workshops dans en beweging, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.

Kunstenbad voor Instituut Mariagaarde

Kunstenbad voor Instituut Mariagaarde

Elk jaar gaan de 3de jaars van de Sporthumaniora in Malle op kunstzinnige driedaagse in Vormingscentrum Destelheide. 'Kunst en lichamelijkheid' is het uitgangspunt voor de workshops dans, drama, muziek en beeld die De Veerman voor hen ontwikkelt. Voor één keer werken de jongeren niet vanuit een competitieve insteek met hun lichaam, maar wordt het verkend als uitdrukkingmiddel waarbij de creativiteit en het expressievermogen gestimuleerd wordt.

Kom op, verhaal!
Karel Moons

Kom op, verhaal!

Kom op, verhaal! is een methode om met de kleuters, leerlingen van de lagere school of in familieverband verhalen te maken. 

In de versie voor de kleuters wordt er een verhaal gemaakt samen met de leerkracht of begeleider....