CreditsArtistiek medewerkers
Joke van Leeuwen (letteren)
Amina Belorf (literatuur, poëzie)
Dahlia Pessemiers (drama)
Seckou Ouologuem (drama)
Maud Vanhauwaert (poëzie, theater)
Kristien Dieltiens (letteren)
Mostafa Benkerroum (theater)
Maarten Inghels (letteren)
Carmien Michels (literatuur, poëzie, performance)
Gaea Schoeters (literatuur, journalistiek, theater)
Martine De Kok (muziek, zang)
Dimitri Bontenakel (letteren)
Fikry El Azzouzi (literatuur, theater)
Nico Boon (letteren, theater)

Partners
HETGEVOLG
MoMeNT

De Wondere Pluim


Een literair schrijfgebeuren voor lagere schoolkinderen, georganiseerd door ouders, De Veerman en lokale actoren. Ontstaan in Antwerpen (2002) en ondertussen enthousiast overgenomen door Turnhout, Tongeren en Oostende.

Wat maakt De Wondere Pluim uniek?

Dat het project zich niet fixeert op taalachterstand maar anderstalige kinderen stimuleert om in het Nederlands te schrijven
Dat ouders zeer actief betrokken worden: als organisatiecomité, als leesouder, als helpende hand.

Hoe werkt het?

Op één schrijfdag in het voorjaar schrijven de kinderen een verhaal. Ja precies dan, want dan kunnen de kinderen uit het eerste leerjaar ook meedoen.

De kinderen nemen deel op vrijwillige basis. Het thema kunnen ze zelf kiezen, de lengte van het verhaal ook én … ze mogen fouten schrijven. De creativiteit werkt in onze hersenen immers anders dan het toepassen van de regeltjes voor spelling en grammatica.

En nee, dit is geen gecamoufleerde opdracht Nederlands, want de juffen en meesters mogen hun rode pen niet bovenhalen. Het zijn de ouders die als jury fungeren en de ‘beste’ verhalen van hun school naar de volgende ronde sturen.

Zij kiezen een top 3 per categorie.

Ook dit maakt van De Wondere Pluim een ijzersterk concept: er is een klasniveau én een thuistaal-niveau. Zodat alle kinderen evenveel kans maken. De verhalen uit pakweg de derde klas worden tegen elkaar afgewogen. Met daarbinnen het onderscheid of de schrijver thuis wel of geen Nederlands spreekt. Want je laat David Goffin toch ook geen Wimbledon-finale spelen tegen Elise Mertens?

De finale winnaars worden gekozen door professionele juryleden én door een kinderjury.

Er wordt een boek gemaakt met 75 geselecteerde verhalen. Die krijgen de auteurs vanzelfsprekend cadeau.

De 48 kinderen die naar de laatste ronde gaan, krijgen een grote affiche met daarop een uittreksel van hun verhaal.

Tijdens het slotfeest staan de kinderen met hun geschreven verhaal centraal.

Beroemde ouders lezen voor uit het vers-van-de-pers Wondere Pluimboek, een singer-songwriter zingt liederen die geïnspireerd zijn op de verhalen van de kinderen en dan volgt de uitreiking van de 24 Wondere Pluimen: 12 van de professionele jury en 12 van de kinderjury.

Meer info en inschrijven

Contacteer Annemie Morbee.

Praktische informatie 

HIER vind je de nodige documenten (draaiboek, schoolfiche en contract) voor deelnemende scholen.

Meer zien en lezen?

Scroll verder naar beneden om enkele video's met verhalen te beluisteren. 

Het boek van De Wondere Pluim Antwerpen 2020 is nu te verkrijgen via De Veerman.  Of lees hier zelf de 75 beste verhalen van De Wondere Pluim Antwerpen 2019. Heb je toch graag een papieren versie van een van de boekjes? Stuur dan een mailtje naar info@veerman.be

De Wondere Pluim wordt mogelijk gemaakt met steun van de Stad Antwerpen.


Nieuws


12.06.2020
De Wondere Pluim: het boek, dit jaar mét cd!

De Wondere Pluim: het boek, dit jaar mét cd!

Het De Wondere Pluim-boek 2020 is uit! 76 verhalen van kinderen tussen 6 en 12 jaar + cd met vijf Wondere Pluim-songs van en door Martine de Kok. 
Hier te bestellen voor 15 euro. Vanaf drie exemplaren krijgt u van ons een fiscaal attest.


12.06.2020
De Wondere Pluim: eerste graad

De Wondere Pluim: eerste graad

Sanderijn Helsen en Ivan Pecnik lezen in onze tuin de Wondere Pluim-verhalen voor van de kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Mét song van Martine de Kok.


12.06.2020
De Wondere Pluim: tweede graad

De Wondere Pluim: tweede graad

Lien Van de Kelder en Vitalski brengen in een van onze ateliers de Wondere Pluim-verhalen van het derde en vierde leerjaar. Mét song van Martine de Kok


12.06.2020
De Wondere Pluim: derde graad

De Wondere Pluim: derde graad

Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels nestelden zich in onze bibliotheek om de Wondere Pluim-verhalen van het vijfde en zesde leerjaar te lezen. Mét song van Martine de Kok.


12.06.2020
De Wondere Pluim: Oostende!

De Wondere Pluim: Oostende!

Voor de eerste maal streek de Wondere Pluim neer aan zee, in de freinetschool de Zonnebloem. Het was meteen een schot in de roos. Bekijk dus zeker de 32 voorgelezen verhalen en de 4 songs, gebaseerd op de verhalen.


Link: webpagina De Wondere Pluim Oostende

20.05.2020
Eerste winnaar van De Wondere Pluim is bekend!

Eerste winnaar van De Wondere Pluim is bekend!

Maud Vanhauwaert, een van de juryleden, nodigt iedereen uit op het virtuele slotfeest van De Wondere Pluim op vrijdag 12 juni om 17 u en verklapt nu alvast wie De Wondere Pluim-schooltrofee 2020 gewonnen heeft.
Bereid u voor op heerlijke Wondere pluim-verhalen, voorgelezen door Sanderijn Helsen, Ivan Pecnik, Lien Van de Kelder, Vitalski, Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels.Video

Bekijk ook

De Grote Ontmoeting

De Grote Ontmoeting

Voor dit tweedaagse project slaan De Veerman en het Antwerp Symphony Orchestra de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier kennis te maken met symfonische muziek en de componisten van deze muziek. 

Een eerste verkenning gebeurt op school via workshops dans en beweging, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.

Kunstenbad voor Instituut Mariagaarde

Kunstenbad voor Instituut Mariagaarde

Elk jaar gaan de 3de jaars van de Sporthumaniora in Malle op kunstzinnige driedaagse in Vormingscentrum Destelheide. 'Kunst en lichamelijkheid' is het uitgangspunt voor de workshops dans, drama, muziek en beeld die De Veerman voor hen ontwikkelt. Voor één keer werken de jongeren niet vanuit een competitieve insteek met hun lichaam, maar wordt het verkend als uitdrukkingmiddel waarbij de creativiteit en het expressievermogen gestimuleerd wordt.

Kom op, verhaal!
Karel Moons

Kom op, verhaal!

Kom op, verhaal! is een methode om met de kleuters, leerlingen van de lagere school of in familieverband verhalen te maken. 

In de versie voor de kleuters wordt er een verhaal gemaakt samen met de leerkracht of begeleider....