Credits


Coördinatie
Griet Pauwels

Artistiek medewerkers
Miroslav Kochanek (dans)
Andreia Rodrigues (dans)
Jochem Baelus (muziek / film)

Partners
Bozar

Plural Individual


Individualiteit! Uniciteit! Alles rondom ons schreeuwt uit dat jijzelf het centrum van de wereld hoort te zijn.
Maar wat als die unieke individuen samen komen en op zoek gaan naar een gemeenschappelijke identiteit?

In Plural Individudal maakten een 15-tal jongeren tussen 15 en 19 jaar -elk met hun eigen karakter, lievelingskleur, goede en slechte kanten, angsten en dromen- samen met twee choreografen en een filmmaker/muzikant een bewegingsvoorstelling én dansfilm rond het Europese motto ‘In verscheidenheid verenigd’. 
Wij, jongeren tussen 15 en 20 jaar, Europeanen. Wat maakt ons één? Waarin zijn we gelijk aan elkaar? Waar staan we voor? Waar zijn we tegen? Hoe bewegen wij? Hoe ademen wij? Hoe drukken we dat als groep uit met ons lichaam op een podium?

Vertrekpunt was het werk van Eadweard Muybridge, die met fotografie de menselijke en dierlijke beweging analyseert en fragmenteert in verschillende sequenties. Dit principe wordt terug vertaald naar echte lichamen -die de beweging stil zetten en tegelijk verder (of terug) laten lopen in de tijd- en naar film.
Daarna werd het de beweging terug vertaald naar beeld.
Plural Individual is namelijk niet alleen een bewegingsvoorstelling, maar ook een dansfilm. 

Choreografen Miroslav Kochanek en Andreia Rodrigues namen, samen met filmmaker en muzikant Jochem Baelus, het artistiek onderzoek en proces in handen samen met deze jongeren.  

"The group, consisting of all individuals, stands central. Sometimes an individual leaps out and attracts attention from the outsiders with his being, doing or own movements. But the strongest and most important spotlight is not the one on each human being, but the one that shines on the whole group. That's how this play is being formed”.
Antonia van Dijck-Marciniak

In mei 2016 werd de dansfilm gepresenteerd tijdens de expo 'Next Generation, Please!' in BOZAR in Brussel. De beweginsvoorstelling werd gepresenteerd in de Horta Hal tijdens de opening van deze expo.

Foto's van het repetitieproces kan je hier bekijken. 
Alle resultaten (dansfilm, opname van de voorstelling, ... ) zijn hier bij elkaar gebracht.


Video

Bekijk ook

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren. Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen. 
Het resultaat werd een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spatte.

Satie en Cie

Satie en Cie

De Veerman en Jeugd & Muziek werkten in Satie & Cie samen om met 15 jonge performers en 50 jonge muzikanten een voorstelling te maken rond de muziek van Eric Satie.
Paulo Guerreiro ging als kunstenaar vanuit De Veerman samen met de performers op zoek naar een bewegingstaal bij Satie’s muziek en onderzocht mogelijke de kruisbestuivingen tussen muziek en dans.

Rayok

Rayok

In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.

De resultaten van het project waren te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel, voor en na de uitvoering van symfonisch werk van Sjostakovitsj door deFilharmonie.