Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Roman Klochkov (animatiefilm)
Johan de Boose (letteren)

Partners
deSingel

Mayakovski en wij


Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

In het najaar van 2017 organiseerde De Veerman in samenwerking met deSingel het project 'Mayakovski en wij – ideeën voor verandering'.

Naar aanleiding van de voorstelling Majakovski / Oktober van theaterge­zelschap De Warme Winkel, richtten De Veerman en deSingel een tijde­lijke Mayakovski–club op. Deze bestond, in wisselende bezetting, uit 17 dames uit de Russische gemeenschap, 3 Vlaamse en 1 Nederlandse deelneemster.

Het parcours dat ze samen aflegden was multidisciplinair en experimenteel. Van de 8 bijeenkomsten waren er 6 geprogrammeerd: twee poëzieavonden, een theatervoorstelling, een schrijfsessie begeleid door Johan de Boose, en een animatieworkshop begeleid door Roman Klochkov. Je kan de resultaten daarvan hier bekijken. Twee bijeenkomsten bestonden uit vrije bijdragen van de deel­nemers. Vanuit hun eigen kunnen en achtergrond deden zij een inbreng. In een zoektocht van samen creëren werd naar een geheel toegewerkt. Dit kwam er onder de vorm van een publieke kvartirnik of poëzieavond in deSingel voor een volle zaal Russisch & Vlaams publiek.

Het project 'Mayakovski en wij' kadert in een reeks participatieprojecten die De Veerman realiseert voor deSingel in de periode 2017 — 2021. Hierbij zijn vier kunstdisciplines betrokken: theater, dans, muziek en architectuur.


Nieuws


29.05.2018
Mayakovski en wij: de publicatie

Mayakovski en wij: de publicatie

Een neerslag van ons project in samenwerking met deSingel.
U leest er alles over onze aanpak, veel poëzie van Mayakovski én eigen poëzie, geïnspireerd door de veelzijdige Russische man.

HIER LEZEN


17.05.2018
Mayakovski en wij - animatiefilms

Mayakovski en wij - animatiefilms

Mayakovski is een reus van de Russische literatuur. In 2017 richten we een tijdelijke Mayakovski-club op die verschillende keren samenkwam. In dit multidisciplinair parcours was er o.a. een workshop animatiefilm met Roman Klochkov. De resultaten van deze workshop kan je in deze video bekijken. 

'Mayakovski en wij' werd ontwikkeld door De Veerman en deSingel naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel.


Link: bekijk de video hier

12.12.2017
Publieke kvartiernik 'Mayakovski en wij'

Publieke kvartiernik 'Mayakovski en wij'

Kom vrijdag 22/12 deel uitmaken van de laatste bijeenkomst van de Mayakovski-club. Een passionele avond in Russische stijl met veel poëzie, animatiefilm, hapjes en drankjes.

Majakovski was een Russische reus. Een literair wonderkind. Een geniale dichter. Een onverzadigbare minnaar. Een revolutionair in hart en nieren. De wereld was te klein voor hem. Zijn liefde was te groot voor één leven.

Een van zijn lievelingsplekken was het café-cabaret De Zwerfhond in Sint-Petersburg. Daar traden de grootste artiesten van hun tijd op. Ze brachten er hun toost uit op een betere toekomst en betuigden elkaar hun liefde met gedichten en muziek.

De Veerman zocht mensen bij elkaar die een stukje Rusland naar hier willen brengen. Samen met bijna twintig Russische landgenoten wordt De Zwerfhond gereconstrueerd.
U kunt erbij zijn. We zetten de pittoreske cafétafeltjes in een halve cirkel, zorgen voor Russische hapjes en drankjes en maken een show met poëzie, beeld en muziek. Al wat we doen, is geïnspireerd op Majakovski, 100 jaar Russische Revolutie en de mysterieuze Russische ziel.

Wilt u een onvergetelijke avond meemaken? Wilt u zich laten verrassen door de hartstocht, de vindingrijkheid en de toewijding van De Zwerfhond en zijn artiesten?
Kom dan naar de kleine zaal van deSingel op vrijdag 22 december vanaf 20 u.
Vergeet niet je -gratis- plaatsje te reserveren! 

 Bekijk ook

Workshop Linehan

Workshop Linehan

In Workshop Linehan ontwikkelde De Veerman een reeks workshops rond de nieuwe dansvoorstelling Flood van Daniel Linehan. Via een open oproep werd er een groep jongeren, tussen 16 en 22 jaar, bij elkaar gebracht om Linehan’s bewegingstaal en compositietechnieken konden ervaren en er mee experimenteren.

Workshop muziekmachines bouwen

Workshop muziekmachines bouwen

Voor iedereen (12+) die er al lang van droomt om een analoge muziekmachine te bouwen!

RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Met RE:RITE of PASSAGE focusten De Veerman en het Kaaitheater in voorjaar van 2018 op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkenden we samen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Kerndoel hiervan was op een positieve manier deze overgang, deze verandering te markerent