Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Liesbet De Pooter (media)
Kirsten Vanuffelen ()

Partners
deSingel
VAI

Architelier


Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.

Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets mag bedenken? We vertrekken vanuit een wit blad en bedenken samen hoe deze lege ruimte kan omgevormd worden tot een ideale leefomgeving.

HOE WERKT HET?
Vanuit de eigen creativiteit en in overleg met anderen ontwerpen deelnemers samen een nieuwe leefomgeving en reflecteren ze er op. Zo werken ze spelenderwijs een doordachte visie uit op een complex thema. Om het onderwerp tastbaar en inzichtelijk te maken, vroeg De Veerman beeldend kunstenares Marie Van Praag mooi en prikkelend werkmateriaal te ontwikkelen. Houten blokken en stempels vormen de bouwstenen voor Architelier. Kaarten met sleutelwoorden en tekeningen creëren ruimte voor reflectie. Een ervaren begeleider faciliteert het proces en speelt in op de groepsdynamiek, wakkert dialogen aan, dirigeert het tempo en waakt erover dat elke stem gehoord wordt.

In de publicatie, met een reflectie op Architelier door bureau voor stadsontwikkeling Endeavour, vindt u meer informatie over de opbouw, de sleutelelementen en de effecten van Architelier. 

 “Deze workshop nodigt deelnemers uit om visionaire ideeën te verzoenen met concrete suggesties voor het verbeteren van onze leefomgeving.”

“Alle deelnemers lijken stilaan doordrongen van het belang van gezamenlijke ruimtelijk planning.” 
Jonas De Maeyer, Endeavour - bureau voor stadsontwikkeling 

Architelier kan geprogrammeerd worden in verschillende settings, ideaal als familie-aanbod met kinderen vanaf 6 jaar en ook uitermate geschikt voor elke groep van mensen die de nood voelen om hun omgeving te herdenken en anderen hierin willen betrekken.  Een sessie duurt 2u met 8 à 12 deelnemers. De Veerman voorziet materiaal en begeleiding.

timelaps architelier

 

Zin om zelf Architelier te programmeren?

Neem dan contact op met annemie.geerts@veerman.be


Nieuws


10.09.2019
Festival van de architectuur 2019

Festival van de architectuur 2019

De Veerman tekent drie keer present op het Festival van de architectuur (F/a) 2019 met als centrale thema ‘Verbind de stad!’

En omdat we als De Veerman graag verbindingen leggen bieden we tweemaal de workshop Architelier aan én gooien we onze deuren open en zetten we de verbouwing van een van onze ateliers in de kijker.

Sluit aan rond de tafel van Architelier op een nog te bepalen plek in de Oude Dokken van Gent op zondag 22 september of woensdag 25 september.

Of steek je neus binnen op de Dag van de architectuur  (22 september) en kom meer te weten over de verbouwingen van één van de ateliers van Atelier 4711, bij De Veerman. Meer weten?


01.04.2019
Architelier in het STAM

Architelier in het STAM

Op uitnodiging van het STAM organiseren we twee Architeliers tijdens de paasvakantie, op
vrijdag 12 en 19 april om 14 u. Voor volwassenen en kinderen samen.

Vanuit de insteek ‘Hoe zou de stad er uit zien als jij hem samen met anderen vanuit het niets
mag bedenken?’ kunnen de deelnemers luidop denken en dromen en vooral: hun stad
maken.

De Veerman organiseert deze sessies van Architelier in het Gentse stadmuseum op de Bijlokesite naar aanleiding van de tentoonstelling  Het verhaal van de stad Gent, een chronologisch parcours van objecten en multimedia die de ontwikkeling en groei van de stad Gent schetsen.


Link: Inschrijven

07.01.2019
Architelier gaat naar school!

Architelier gaat naar school!

Op vraag van C-Mine cultuurcentrum heeft De Veerman bijkomende begeleiders gecoacht zodat de workshop nu ook kan aangeboden worden aan scholen. Om een volledige klasgroep in één keer te bedienen, zijn er nu twee begeleiders en twee tools.

Architelier staat in C-Mine geprogrammeerd van 11 tot 22 maart voor scholen. Op 17 maart is er een familiedag, dus toegankelijk voor iedereen.


Link: website C-mine

06.05.2018
Architelier op Triënale Brugge

Architelier op Triënale Brugge

Op vraag van Brugge Plus, de organisator van Triënale Brugge, heeft De Veerman deze workshop omgevormd tot een inloopatelier waarbij de deelnemers vrij kunnen in- en uitlopen.

Tijdens de opening van dit kunstenparcours op zondag 6 mei is De Veerman met dit atelier aanwezig in de drijvende school van kunstenaar Kunlé Adeyemi op het iconische Minnewater in Brugge.

De inloopateliers zijn van 12 u tot 14 u en van 15 u tot 17 u. Inschrijven is niet nodig, deelname is gratis.

Er is ook een tentoonstelling te bekijken van de Brugse scholen met een architectuuropleiding.

 


Link: facebook event

13.11.2017
Publicatie Architelier

Publicatie Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat.

Jonas De Maeyer, van bureau voor stadsontwikkeling Endeavour, woonde de workshops bij en schreef er een reflectie over vanuit urbanisatie-oogpunt.
De volledige tekst van Jonas en een beschrijving van de methode werd uitgegeven in een boekje.

'Deze workshop nodigt deelnemers uit om visionaire visies te verzoenen met concrete suggesties voor het verbeteren van onze leefomgeving, om zo het leven van alledag beter te maken. Het streven naar consensus staat daarbij centraal. En het werkt. Wanneer mensen samen rond een tafel worden gebracht en iedereen zijn agenda open en bloot op tafel deelt, wordt er oprechter naar mekaar geluisterd. Mensen stellen zich constructief op. Zo bouwen de samen -laag na laag- onze gedoomde leefomgeving.'
 

 

Wil je graag een papieren exemplaar van deze publicatie?

Stuur een mailtje met je adresgegevens naar info@veerman.be

'Architelier' werd ontwikkeld door De Veerman, in samenwerking met Vlaams Architectuurinstituut en deSingel.


Link: Lees de publicatie online


Resultaten

 

 

vimeoBekijk ook

Architectuur-ateliers op Festival van de Architectuur 2017

Architectuur-ateliers op Festival van de Architectuur 2017

In het kader van hun structurele samenwerking om participatieve projecten te organiseren rond de 4 disciplines die deSingel programmeert, ontwikkelde De Veerman 3 architectuur-ateliers voor het Festival van de Architectuur 2017. Thema van het festival dit jaar is 'meer dan bouwen alleen'.
De ateliers van De Veerman zijn gericht op sensorische beleving van de ruimte, beeldende verwerking van de gelaagdheid van een stad en het samen bedenken van een ideale leefomgeving.
De ateliers zijn bedoeld voor een gemengd publiek van volwassenen, jongeren en kinderen.

Droomplekken
De Veerman

Droomplekken

Ontdek je droomplek.
Bouw een plek waar jij je goed voelt en de dingen kan doen die je graag doet.

'Droomplekken' is een architectuurtool voor kinderen om hun eigen droomplek te ontwerpen en te maken.

Het...

Berchem superdivers?

Berchem superdivers?

"Wat vinden jongeren eigenlijk van de diversiteit in hun buurt?", vroeg Cultuurcentrum Berchem zich af.
De Veerman schakelde fotografe Monica Monté en theatermaakster Nyira Hens in om met een groep 16 tot 18-jarigen van de Sint-Willebrordschool uit de buurt op die vraag te antwoorden.