Credits


Coördinatie
Tijl Bossuyt

Partners
Endeavour
Extra City
VRP
re:Kreators
Vlaams Architectuurinstituut

Maak De Stad


Met Maak de Stad Lezingenreeks zetten we innovatieve en kritische initiatieven en professionals in de kijker die op diverse manieren bezig zijn met de toekomst van de stad.

De stad wordt niet enkel ‘bedacht’ aan de tekentafel, maar op verschillende manieren ‘gemaakt’, door
steeds meer diverse spelers. Deze lezingenreeks wil innovatieve, soms tegendraadse en kritische
initiatieven en professionals in de kijker zetten en een platform geven om in dialoog te gaan. Aan de
hand van een aantal centrale thema’s tonen we hoe de klassieke hokjes van vakgebieden uitgedaagd
en overschreden worden. Hoe totaal nieuwe rollen en disciplines ontstaan waar de grenzen tussen de
burger en de expert, de professional en de activist, de ontwerper en de ondernemer, steeds meer
vervagen.

Wees welkom op één of meerdere van deze lezingen om samen richting te geven aan onze stad van
de toekomst.

Link: facebook pagina

Nieuws


26.05.2019
Maak De Stad - Lezing #8

Maak De Stad - Lezing #8

Voor deze lezing van Maak De Stad bundelen we onze krachten met Vitamine C voor hun Roadtrip Cultuureducatie. Focus van deze editie is mensgerichte stadsontwikkeling, waarvoor we volgende sprekers uitnodigden: Rosario Talevi (Universität der Künste, Berlijn) & Maarten Desmet (Endeavour, Antwerpen)

De voortdurende veranderingen die steden ondergaan, zijn een unieke aanleiding om het met alle betrokkenen te hebben over de toekomst van die plekken. Maar hoe organiseer je zo'n gesprek? Welke instrumenten kunnen we hiervoor inzetten? Rosario en Maarten gaan in dialoog over hoe zij processen en experimenten ontwerpen en implementeren in steden, en wat de randvoorwaarden zijn voor gedragen stadsontwikkeling.

Rosario Talevi is een Berlijnse architecte geïnteresseerd in kritische ruimtelijke praktijken, transformatieve pedagogieën en feministische toekomsten. Ze doceert aan de Universität der Künste in Berlijns en is betrokken bij Making Futures Bauhaus+, een actiegericht onderzoeksproject rond architectuur. Daarnaast werkt ze op regelmatige basis samen met raumlaborberlin .

Maarten Desmet is architect en mede-oprichter van Endeavour, een coöperatie die met innovatie, onderzoek en procesbegeleiding stadsplanning inclusiever maakt en complexe sociaal-ruimtelijke opgaven ontwart door het inzetten van lokale kennis. Endeavour ontwikkelde de voorbije vijf jaar een zestigtal projecten voor steden en gemeenten in België en Nederland. 

Deze lezing gaat door in het Engels en past in de roadtrip cultuureductatie van Vitamine C.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Foto: Urban School Ruhr door © Viviana Abelson


Link: Facebook Event

07.05.2019
Maak De Stad - Lezing #7

Maak De Stad - Lezing #7

Maak De Stad is terug met een lezing tijdens het Antwerp Art Weekend. Focus van deze lezing is: Lerende labo's voor de stad van morgen!

Hoe kunnen we ons over disciplines heen organiseren om op andere manieren te leren over de stad van de toekomst? Hoe kunnen kunstenaars, architecten, researchers, activisten en designers samen alternatieve leeromgevingen creëren en zo nieuwe relaties aangaan met hun stad, hun omgeving en hun communities?

Sam Thorne, directeur van het centrum voor hedendaagse kunst Nottingham Contemporarygeeft een inkijk in zijn onderzoek naar zelfgeorganiseerde kunstscholen en artist-run leerplatformen wereldwijd, gebaseerd op zijn boek School: A Recent History of Self-Organised Art Education (2017). Thorne richtte in 2013 mee de ‘Open School East’ op (eerst in London gevestigd, nu in Margate), een ruimte voor artistiek en collaboratief leren die gratis toegankelijk en inclusief is en waar een veelheid aan stemmen samenkomen.

Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout presenteert  The Independent School for the City (Rotterdam), een postgraduaat opleiding voor studenten van over heel de wereld met een achtergrond in onder andere design, planning, sociologie en architectuur. De school is een initiatief van Crimson Historians and Urbanists en ZUS (Zones Urbaines Sensibles) en combineert een kritische, activistische kijk op de stad met een streven naar reële verandering via architectuurprojecten en stadsplanning. 

Voertaal van deze editie is Engels.

Gratis, maar inschrijven via deze link


26.01.2018
Maak De Stad Lezingenreeks

Maak De Stad Lezingenreeks

Met veel enthousiasme stellen we jullie de eerste editie voor van onze gloednieuwe lezingenreeks 'Maak De Stad'!

We zetten innovatieve en kritische initiatieven en professionals in de kijker en tonen hoe de klassieke hokjes van vakgebieden uitgedaagd en overschreden worden. Hoe totaal nieuwe rollen en disciplines ontstaan waar de grenzen tussen de burger en de expert, de professional en de activist, de ontwerper en de ondernemer, steeds meer vervagen.

 

 

Noteer onderstaande data alvast in jullie agenda:

12/2 De toekomst van werk (Jim Segers – Citymined & Fons Leroy – VDAB)

28/2 Tijdelijkheid en reactivering  (Toon Manders – Miss Miyagi & Pepijn Kennis – Toestand)

28/3 Gedeeld Goed (Steven Ceuppens – Samen voor de theatergarage & Michel Bauwens – P2P Foundation)

25/4 Coöperatieve stadsontwikkeling (Jeroen Laven – STIPO & Levente Polyak – Eutropian)

30/5 Duurzame woonmodellen (Stijn Oosterlynck – Collectief Goed & Karel Lootens – Wooncoop)

27/6 Inclusieve transformatie (Petra Pferdmenges – Alive architecture & TBA)

 

De lezingen vinden telkens plaats bij Extra City om 19 u. Deelname is gratis.  

Alle lezingen zijn in het Nederlands, met uitzondering van de lezing op 25-4 en 27-6, deze zullen in het Engels zijn.


Link: facebook pagina
Bekijk ook

Architelier

Architelier

Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. 

Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.
 

Het Kiel superdivers?

Het Kiel superdivers?

Tijdens een projectweek verdiepen 26 leerlingen van Stedelijk Lyceum Expo zich in de diversiteit van hun buurt door vragen te stellen, portretten en stadsfoto’s te maken en persoonlijke verhalen te verzamelen.

RE:MAKE

RE:MAKE

23 leerlingen van het Atheneum Brussel gingen in oktober een week lang aan de slag rond het jaarthema 'utopie' van het Kaaitheater. Met theatermaakster An Vandevelde en beeldend kunstenares Danja Cauwbergs onderzochten ze het begrip 'utopie' en maakten ze de link naar hun stad.