Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Paulo Guerreiro (dans, performance)
Enrica Camporesi (performance)
Gideon Hacker (drama, filosofie)
Lauranne Winant (drama)
An Vandevelde (drama)
Cécile Hupin (drama)
Gilles Polet (dans, drama)

Partners
Kunstenfestivaldesarts

The Class


In The Class zetten De Veerman en Kunstenfestivaldesarts een langdurig traject op met twee middelbare scholen uit Brussel. In die periode maken leerlingen kennis met elkaar en verdiepen ze zich in de wereld van de hedendaagse kunst. Elk jaar is anders en intenser dan het jaar voordien. Het resulteert in een artistiek project tijdens het festival.

The 1st generation

In 2017 ging het project van start met leerlingen van twee scholen, Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business, toen in hun 4de middelbaar, die samen naar de voorstelling Arde brillante en los bosques de la noche van de Argentijnse Mariano Pensotti / Grupo Marea gingen. Naast de voorstelling zelf, waarop ze in tweetalige workshops op voorbereid werden, reflecteerden zij over hoe de Russische revolutie er vandaag zou kunnen uitzien.

Coaches: An Vandevelde & Cécile Hupin

In 2018 woonden de leerlingen samen drie voorstellingen bij van het Kunstenfestivaldesarts: La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I) van Milo Rau, Your Word in my Mouth van Anna Rispoli en INOAH van Bruno Beltrão. Drie voorstellingen, drie disciplines en drie verschillende makers. In de diverse workshops lag de focus op wat het betekent om een actieve toeschouwer te zijn. De werksessies waren soms eerder voorbereidend, andere keren meer gericht op reflectie op wat zagen en ervaarden tijdens de voorstellingen.

Coaches: Gideon Hacker & Lauranne Winant

  

In schooljaar 2018 - 2019 evolueert The Class naar een intensieve samenwerking en cocreatief proces met de in Brussel gevestigde Italiaanse kunstenares Anna Rispoli.  Haar artistieke praktijk en fascinatie voor het stedelijk weefsel (zoals gedeelde openbare ruimten en het gebruik ervan) vormen het uitgangspunt voor dit parcours. Twee kunstenaars van De Veerman zetten hun schouders mee onder de realisatie van dit intensieve parcours. 

Een heel schooljaar lang ontmoetten de leerlingen, toen in het 6e middelbaar, elkaar en het artistieke team op regelmatige basis. Samen gingen ze een artistiek onderzoek aan rond waarde en waarden, rond groep en individu. Samen exploreerden we de verhouding tussen autoriteit, intimiteit en liefde, ver voorbij alle conventionele interpretaties van die begrippen. 

Het eindresultaat van dit onderzoek kreeg de naam Close Encounters en vormt het hoogtepunt van dit driejarig traject en werd gespresenteerd in mei 2019 op het Kunstenfestivaldesarts. Het is een reeks authentieke gesprekken die door de groep gemonteerd en opnieuw opgenomen zijn. Met behulp van een begeleidende stem in het oor speelt de toeschouwer een gesprek na met een van de jonge co-auteurs. Het is een conversatie die al lang geleden heeft plaatsgevonden, maar die zich tegelijkertijd opnieuw voltrekt in een nieuwe, intieme ontmoeting. In de architecturale doolhof van De Munt recreëert Close Encounters aldus een veelheid van ruimtes waarin we ons kunnen verstoppen om te spreken over liefde.

Zin in meer?  Bekijk dan de artikels over deze voorstelling in Bruzz en Le Soir.

Coaches: Paulo Guerreiro & Enrica Camporesi

Met dank aan RITCS, Zinnema en Charleroi Danse.

The 2nd generation

Terwijl de eerste generatie leerlingen van The Class het eindresultaat van hun traject met Anna Rispoli presenteert staat er al een tweede generatie klaar om van start te gaan met dit meerjarige project. Drie jaar lang maken de (momenteel vierdejaars) leerlingen van het Institut Sainte-Marie en het Atheneum Brussel kennis met elkaar en verdiepen ze zich in de wereld van de hedendaagse kunst. Hun samenwerking wordt jaar na jaar intensiever en resulteert in een artistiek project tijdens de festivaleditie van 2021.

In mei 2019 woonden ze alvast de voorstelling Tú amarás bij met bijhorende workshops georganiseerd door De Veerman en de acteurs van het Chileense gezelschap.

Coaches: Gideon Hacker

In oktober 2019 werkten leerlingen van beide scholen een week lang samen om elkaar beter te leren kennen. Via artistieke werkvormen onderzoeken ze hoe ze zichzelf, de ander en de groep in beeld kunnen brengen. 

Coaches: Paulo Guerreiro, Gilles Polet en Rone Fillet


Nieuws


05.11.2019
Dubbelinterview The Class

Dubbelinterview The Class

In de publicatie  Les places et les effets de l’artiste à l’école et sur les institutions culturelles’van OPEMAP is The Class ook opgenomen als een van de best practices.

Dit artikel, in het Frans, is een dubbelinterview met Daan Simons, projectcoördinator bij De Veerman en Anne Watthee, publiekswerker bij Kunstenfestivaldesarts.

Meer informatie over deze publicatie en jou exemplaar bestellen kan hier.


Link: Lees het interview

08.10.2019
The Class: Knowing me & knowing you

The Class: Knowing me & knowing you

Van 21 tot en met 25 oktober laten de leerlingen van Atheneum Brussel en Institut Sainte-Marie een hele week lang hun klaslokalen voor wat ze zijn en komen ze samen in de Beursschouwburg en La Raffinerie. 

Het is de start van hun tweede jaar in het project The Class, een samenwerking tussen De Veerman en Kunstenfestivaldesarts. Via artistieke werkvormen onderzoeken ze hoe ze zichzelf, de ander en de groep in beeld kunnen brengen. 

Hoe kijken ze naar zichzelf en de ander? Wie zijn zij als groep? 
Hoe is het om in een twee(of meer)talige omgeving samen te werken?
 

Dit ontdekken ze via artistieke oefeningen uit de performance, dans en beeldende kunst die Gilles Polet, Rone Fillet en Paulo Guerreiro hen aanbieden. Een bezoek aan de expo Obsessions in MIMA staat ook op het programma.

Met dank aan Beursschouwburg en La Raffinerie – Charleroi Danse  

foto © Bea Borgers


04.06.2019
Close Encounters - Een terugblik

Close Encounters - Een terugblik

Close Encounters.  Het eindresultaat van het driejarig traject The Class werd gespresenteerd in De Munt tijdens Kunstensfestivaldesarts. 

Hoe spreken tieners over liefde? In een-op-een-ontmoetingen met jongeren kon het publiek hier meer over te weten komen. Met behulp van een begeleidende stem in het oor speelde de toeschouwer een gesprek na met een van de jonge co-auteurs. Het is een conversatie die al lang geleden heeft plaatsgevonden, maar die zich tegelijkertijd telkens opnieuw voltrok in nieuwe, intieme ontmoetingen.

Kon je er jammer genoeg niet bij zijn?  Of nieuwsgierig naar hoe het er dan uit zag? Bekijk dan zeker even deze sfeerbeelden.

 

 


07.05.2019
The Class: 2nd generation

The Class: 2nd generation

Terwijl de eerste generatie leerlingen van The Class het eindresultaat van hun cocreatief traject met Anna Rispoli presenteert, staat er een tweede generatie klaar om van start te gaan met dit meerjarig project dat De Veerman opzet met Kunstenfestivaldesarts.

De vierdejaars van het Franstalige Institut Sainte-Marie en het Nederlandstalig Atheneum Brussel maken gedurende drie jaar kennis met elkaar en verdiepen zich in de wereld van de hedendaagse podiumkunsten. Hun samenwerking wordt jaar na jaar intensiever en resulteert in een artistiek project tijdens de festivaleditie van 2021.

Deze maand gaan ze als eerste stap alvast kijken naar de voorstelling Tú amarás (Je zal liefhebben) van het jonge Chileense theatergezelschap Bonobo.


01.04.2019
The Class presenteert Close Encounters

The Class presenteert Close Encounters

De laatstejaars van Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business uit Brussel werken stevig verder aan hun cocreatie met Anna Rispoli. Dit schooljaar onderzoeken ze de verhouding tussen autoriteit, intimiteit en liefde, ver voorbij alle conventionele interpretaties van deze begripppen.

Het resultaat is een reeks authentieke gesprekken die de groep gemonteerd en opnieuw opgenomen heeft.

Tijdens de presentatie van Close Encounters, op zaterdag 18 en zaterdag 25 mei, op het Kunstenfestivaldesarts, krijgt de toeschouwer een tête à tête met een van de jonge coauteurs in De Munt. Daar is ook een film te zien die de Italiaanse filmmaker Luca Mattei met hen maakte tijdens de werkmomenten doorheen dit jaar.

Vergeet zeker niet om tijdig je ticket te boeken voor deze unieke een-op-eenervaring, beschikbaar in het Nederlands of in het Frans. 


Link: Tickets & info

07.01.2019
The Class wordt toegelicht op colloquium

The Class wordt toegelicht op colloquium

Op 26 januari zullen De Veerman, kunstenfestivaldesarts en kunstenares Anna Rispoli het project The Class toelichten op het colloquium Les places et les effets de l’artiste à l’école et sur les institutions culturelles  dat georganiseerd wordt door Bozar, l’Institut Sainte-Marie, le lycée Rodin, le centre Pompidou en la fondation Pistoletto.
 


05.10.2018
The Class zet zijn derde en laatste jaargang in!

The Class zet zijn derde en laatste jaargang in!

Dit jaar lopen laatstejaarsstudenten uit twee Brusselse middelbare scholen (Institut Dominique Pire en Atheneum GO! for Business) een gezamenlijk parcours. Hun eerste ontmoeting zette al meteen de toon: ze werden gedurende 35 minuten alleen achtergelaten in een repetitiestudio, waar 100 euro (in muntstukjes) lag.

Nadien volgde een gesprek: wat gebeurde er, welke waarde heeft geld, aan welke waarden hecht jij belang …?

Deze intro vormde de eerste stap in het artistiek, cocreatief parcours dat beide klassen zullen lopen met de in Brussel gevestigde kunstenaar Anna Rispoli, bijgestaan door Veerman-coaches Paulo Guerreiro en Enrica Camporesi.

Samen zullen ze onderzoeken wat waarde en waarden voor hen als jongeren in een stad betekenen. Tijdens het eerste trimester gaan ze op exploratie in Brussel, waar ze op verschillende plekken experimenten zullen opzetten.Resultaten

Close Encounters in BruzzBekijk ook

TRACK

TRACK

TRACK is een tweetalig parcours voor jongeren (tussen 16 en 22 jaar) voor en tijdens het Kunstenfestivaldesarts.

TRACK staat voor Traject voor Reporters, Artiesten and Curieuze jongeren en ging door tijdens het festival van 2019.

Worktable

Worktable

Kunstenfestivaldesarts en De Vier Windenschool in Molenbeek vinden het belangrijk om duurzame relaties aan te gaan binnen de stad. Sinds 2011 grijpen ze het jaarlijks het programma van Kunstenfestivaldesarts aan om dichter naar elkaar toe te groeien. Zo maakten de kinderen van de 6de klas in 2013 samen met theatermaakster Inne Goris zelf de voorstelling 'Ergens hier', die in premiere ging op het festival.

RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Met RE:RITE of PASSAGE focusten De Veerman en het Kaaitheater in voorjaar van 2018 op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkenden we samen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Kerndoel hiervan was op een positieve manier deze overgang, deze verandering te markerent