Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Wederik De Backer (audio)
Frederik De Clercq (muziek)

Partners
deSingel
LOD muziektheater
Sint-Jozefinstituut Borsbeek
Zorgbedrijf Antwerpen

Gesproken landschappen


Hoe kijkt een mens eigenlijk naar de wereld?

Welk referentiepunt neemt hij?

En  zijn  er raakvlakken die de leeftijd overstijgen?

Het uitgangspunt van dit project is het eerste landschap dat je als kind op je netvlies hebt gebrand en de referentie vormt voor alle verdere landschappen die je in je leven zal zien.

In dit participatieproject gaan 14 leerlingen personenzorg van het Sint-Jozefinstituut in Borsbeek in groepjes van drie enkele ouderlingen interviewen over ‘hun landschap’ uit hun kindertijd.

Is dit eerste landschap herkenbaar voor de jongeren? Waarin vinden ze raakvlakken?

Van de verhalen maken ze samen vier documentaire-podcasts, waarin hun reflecties worden gemonteerd met de verhalen van de ouderen.

 

Annemie Geerts lichtte het project toe op Radio 2 Antwerpen. Je kan het interview hier herbeluisteren. Een artikel over de podcasts in Het Laatste Nieuws kan je hier lezen. Foto's van het project kan je hier bekijken.

 

Gesproken landschappen is een intergenerationeel participatieproject in samenwerking met deSingel. Het project werkt op hetzelfde thema als de muziektheatervoorstelling concert called landscape met Josse De Pauw en LOD muziektheater.

 


Nieuws


10.09.2019
Als het landschap spreekt

Als het landschap spreekt

Hoe verleid je een nieuw publiek? Op welke manier maak je hen warm voor een muziek­theatervoorstelling? 

In dit artikel, uit het deSingel magazine, geven we inkijk in de aanpak en het verloop van het intergenerationeel participatieproject Gesproken Landschappen. 

 

 

Lees het hier!

 


07.05.2019
Podcast online over belangrijke plekken

Podcast online over belangrijke plekken

14 vierdejaars voeding & verzorging (BSO) van het Sint-Jozefinstituut in Borsbeek maken kennis met Marcel, Emmy, Maria en Rina, vier notoire zeventigers. Ze verdiepen zich in interviewtechnieken en de technische kanten van de podcast en luisteren. Stellen af en toe een vraag. En staan verbaasd over de openheid van deze mensen en hun verleden met formicatafeltjes in een café, patatten met bloemkool en worst, ...

“Het was een hele nieuwe ervaring. Ge kent die mensen niet echt en toch vertellen ze hun hele levensverhaal. En dan zo’n podcast, dat was ook heel interessant.”

Uitgangspunt van dit project is de muziektheatervoorstelling A concert called landscape met Josse De Pauw en LOD Muziektheater.

Marcel: Het eerste landschap van mijn leven is bij ons thuis in de Everaertstraat, dat was een grote koer en wij deden thuis handelaar in aardappelen en wij moesten van jongs af aan die zakken mee sorteren …

Emmy: Bij ons in ’t café kwam zowel een wielrenner, een voetballer, veel leraars van het seminarie, studenten … jong, oud, arm, rijk, mooi, lelijk … van alle slag kwam bij ons.

Maria: Als ik dat koerke nu zie, is dat de ongezelligste donkerste plek die ge u kunt voorstellen, maar toen was dat waaauw

Rina: Mijn man is 8,5 jaar geleden overleden. Ja - stilte -. Hij was toen 66 en ik 64. Ja - stilte -. Slecht lotje van de loterij. Maagkanker.


Link: Beluister de podcast hier


Inspiratie

JOSSE DE PAUW OVER ‘A CONCERT CALLED LANDSCAPE’

140x140


 

 Bekijk ook

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

Zomeracademie

Zomeracademie

De Zomeracademie is een artistieke werkweek voor iedereen die intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren.

Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar om een 100-tal creatieve makers een kader te bieden waarbinnen zij zich kunnen onderdompelen in een kunstdiscipline.
 
Voor iedereen vanaf 18 jaar met creatieve energie. En zeker: voor diegene die niet bij het artistiek-creatieve handje wil gehouden worden, maar uitdagingen zoekt om bij te tanken.
 

De Ketting

De Ketting

Sámen naar een voorstelling gaan die je anders niet zou zien, sámen nieuwe ervaringen opdoen en van gedachten wisselen. Dat is De Ketting.