Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Daniel Granados (film)
Lore Uyttendaele (theater)
Adrián Rodríguez Van der Spoel (muziek, zang)
Alvaro Pinto Lyon (muziek, zang)

Partners
deSingel
Mundana

Peña local


In het najaar van 2019 stonden er twee Zuid-Amerikaanse, politiek getinte voorstellingen op het podium van deSingel. De Veerman greep deze uitgelezen kans om een participatief project uit te werken gericht op mensen met Latijns-Amerikaanse roots of mensen die Spaans spreken en interesse hebben in deze landen.

De format die we kozen voor de bijeenkomsten van dit project waren peñas. Dit zijn samenkomsten gericht op een gezellig samenzijn, de goesting in nieuwe ontmoetingen en ontdekkingen, met de kunsten als verbindingsmiddel.

In november 2019 organiseerden De Veerman en deSingel een vijftal van deze Latino-samenkomsten met muziek, theater, gesprekken, empanada’s en wijn.

Een eerste peña stond in het teken van de Misa Criolla, waarbij de deelnemers meegevoerd werden naar het Argentinië van de zestiger jaren met de verzetsmuziek tegen de militaire dictaturen. Twee zangers uit deze voorstelling (Adrián Rodríguez Van der Spoel & Alvaro Pinto Lyon) gingen tijdens deze peña met de deelnemers in gesprek over de ontstaansgeschiedenis van deze voorstelling en de interpretatie die het gezelschap voor oude muziek, Música Temprana, hieraan geeft. Maar vooral was het een dag waar er veel gezongen werd!

De tweede peña had als focus Dragón en het belang van regisseur Guillermo Calderón en zijn Chileens-politiek geïnspireerde theaterstukken. Hiervoor nodigde we Daniel Granados (filmmaker uit Honduras) en Lore Uyttendaele (actrice en Calderón-kenner) uit om een theaterworkshop te geven aan de deelnemers rond de thema’s uit Dragón.

De derde samenkomst had een net iets andere invalshoek. Het publiek van deSingel dat tickets reserveerde voor een van deze voorstellingen kreeg een kans om de deelnemers van dit project te ontmoeten. We organiseerden dit in een bijzondere plek, Mundana. Centraal idee van deze samenkomst was ontmoeting en in een gesprek aangaan over de achtergrond van deze voorstelling die ze later samen zullen bekijken.

Als laatste fase van dit project gingen de deelnemers in december 2019 samen naar de twee voorstellingen in deSingel.


Inspiratie

Interview Guillermo Calderón

youtube

Gerardo Salinas interviewde Guillermo in 2013 over zijn voorstelling Mateluna.
Bekijk ook

10 x improviseren op Bach

10 x improviseren op Bach

In januari 2019 was de dansvoorstelling Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten te gast in deSingel. In deze dansvoorstelling komen twee grootheden uit de dans en de kamermuziek samen: choreografe Anna Teresa De Keersmaeker en cellist Jean-Guihen Queyras.

Uitgelezen kans dus voor De Veerman om, in het kader van onze structurele samenwerking met deSingel, een participatief project uit te werken voor jonge dansers.

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

Gesproken landschappen

Gesproken landschappen

Onze eerste landschapservaring als kind zou sturend kunnen zijn voor de manier waarop we later naar de 'grote' landschappen kijken. 
Ton Lemaire

Het uitgangspunt van dit project is het eerste landschap dat je als kind op je netvlies hebt gebrand en de referentie zou kunnen vormt voor alle verdere landschappen die je in je leven zal zien.
Deze bevinding van de Nederlandse cultuurfilosoof Ton Lemaire fascineerde Josse De Pauw, die dit samen met LOD muziektheater omzette in een muzikaal landschap in de muziektheatervoorstelling A concert called landscape

De Veerman nam ditzelfde uitgangspunt voor de ontwikkeling van het intergenerationele participatieproject Gesproken Landschappen. Hierin werden deelnemers uit twee generaties, jongeren en senioren, samen gebracht. Zij gingen in gesprek over het landschap van de kindertijd van deze senioren. Jongeren verzorgde de interviews en monteerde de verhalen tot boeiende podcasts.