Credits


Tranen over Mortsel


Samen met de stad Mortsel dokterde De Veerman een programma uit voor jongeren om hen te herinneren aan het vreselijke bombardement op 5 april 1943. Het driejarig project omvatte een boek, een documentaire, een ontwerp voor een monument en een muziekstuk, allemaal door jongeren gecreëerd, zowel binnen schoolverband als in hun vrije tijd.

5 april 1943, een trieste dag voor Mortsel. Amerikaanse bommenwerpers zijn op weg om vliegtuigfabriek Ela, in handen van de Duitsers, te bombarderen. Maar het gaat mis. De bommen komen terecht op het centrum van Mortsel, 1000 mensen komen om, waaronder 200 schoolkinderen. De getuigen aan deze tragische gebeurtenis verdwijnen stillaan. De stad Morstel wil de herinnering aan deze dag levend houden bij jongeren en riep De Veerman te hulp.

In 2007 klopt de Stad Mortsel aan bij De Veerman om een project op te zetten om de herinnering aan deze verschrikkelijke dag levend te houden. Het project krijgt de naam 'de laatste getuige'.
Scholieren trekken er op uit om de 200 resterende getuigen te interviewen, kinderen van de lagere school maken portretten van hun omgekomen leeftijdsgenoten aan de hand van hun schoolfoto's. Het geheel wordt gebundeld in een boek 'Tranen over Mortsel'. Ondertussen gaan een aantal jongeren in hun vrije tijd op pad met een camera om een documentaire te maken over een aantal van de getuigen.

In 2008 gaat het verhaal verder. Mortsel besluit een nieuw monument te laten ontwerpen als herinnering aan het bombardement. In ateliers 'constructie', begeleid door De Veerman, maken leerlingen van het secundair onderwijs voorstudies voor een ontwerp van het monument. Deze worden doorgegeven aan laatstejaars studenten architectuur van de Artesis Hogeschool en zij presenteren hun ontwerpen aan het gemeentebestuur. De stad Morstel is zo enthousiast dat ze besluit het plein voor de steelijke begraafplaats opnieuw aan te leggen om het monument daar een plaats te geven.

In het najaar van 2009 startte het volgende luik van het project, waarin met muziek de herinnering wordt overgedragen. Enerzijds wisselen jong en oud muziek uit waarin ze emotionele troost vinden bij moeilijke momenten of verlies van dierbaren. Anderzijds zullen jongeren van het secundair onderwijs, in samenwerking met de muziekacademie van Mortsel, nieuwe muziek componeren. Ze baseren zich daarbij op oude mars- en oorlogsmuziek.


Inspiratie

Tranen over Morstel - radio 1

Op vijf april 1943 bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen de Erla-fabriek in Mortsel. In die fabriek werden jachtvliegtuigen hersteld. Slechts enkele bommen troffen doel. De rest viel op de dichtbevolkte kern van de Oude God, een volkswijk. Er vielen duizend doden en nog eens eveneveel gewonden.


Resultaten

Dat zit in mijne geest gebrand

vimeo

Documentaire door jongeren over de herinneringen aan het bombardement op de stad Mortsel in april 1943.Bekijk ook

Cookies

Cookies

Binnen de verschillende vakken lieten secundaire scholen gedurende een heel schooljaar hun leerlingen kennismaken met de verschillende facetten van een plaatselijk erfgoedthema. Vervolgens werkte een artiest gedurende tien dagen samen met de jongeren aan een kunstzinnige verwerking van de betekenis en waarde van het erfgoed.

Zonder Ondertitels

Zonder Ondertitels

Op vraag van de erfgoedcellen van West-Vlaanderen en samen met de provincie West-Vlaanderen ontwikkelde De Veerman een traject waarbij twaalf jongeren (15-19 jaar) via film, muziek, theater, dans op zoek gingen naar en uitdrukking gaven aan hun West-Vlaamse identiteit.