Credits


Coördinatie
Rone Fillet

Partners
deSingel

La Plaza – een drieluik


In samenwerking met deSingel ontwikkelden we een participatieproject rond de voorstelling La Plaza van El Conde de Torrefiel, een gezelschap wiens werk zich situeert zich op het snijvlak van theater, choreografie, performance en beeldende kunst. 
La Plaza speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een 365 dagen durende voorstelling de theaterzaal verlaat. Het publiek volgt deze toeschouwer op zijn mentale reis: van een fictieve ruimte (de theaterscène) naar de publieke ruimte (de stad) en tenslotte naar de private ruimte (thuis). De relaties tussen dit alles  wordt in La Plaza meesterlijk in beeld gebracht. 
Het Zwitsers-Spaans duo Tanya Beyeler en Pablo Gisbert, die de drijvende kracht vormt achter El Conde de Torrefiel, beschrijft La Plaza als een project dat niet is afgelopen. Het is geen afgewerkte voorstelling, maar eerder een denkpiste, een redenering  die via improvisaties, beeld en beweging wordt neergezet. La Plaza is een afspiegeling van de steeds veranderende mens en samenleving.

Met het participatieproject La Plaza – een drieluik, wilden deSingel en De Veerman de dynamische vorm en creatiemethode van El Conde De Torrefiel verder verkennen en verdiepen. Hiervoor nodigde De Veerman een kleine groep geïnteresseerden uit die al een eerste keer samenkwamen alvorens naar de voorstelling te gaan. Deze eerste bijeenkomst fungeerde als kennismakingsmoment: met elkaar, met het project en met onze methodiek. 
We nodigden de deelnemers uit om na de voorstelling het denk- en creatieproces van El Conde de Torrefiel verder te zetten.  Dat kon op allerlei manieren: met een foto, een tekening, een tekst, een gedicht, een collage, een schilderij … 
Tijdens een tweede samenkomst werden deze creaties aan elkaar getoond. Ze lazen, keken en wisselden gedachten uit over elkaars werk. Ook de voorstelling, die ze tijdens hun tweede samenkomst hadden gezien, kwam uitvoerig aan bod: wie had zich laten inspireren door welk onderdeel en waarom?
Op het einde van deze samenkomst werden de deelnemers vervolgens uitgenodigd om tijdens de twee daaropvolgende weken nieuwe werken te maken, geïnspireerd op de werken van de andere deelnemers en de gevoerde gesprekken.
Tijdens het daaropvolgende uitwisselingsmoment gingen we nog dieper in op verschillende aspecten: hoe de voorstelling een invloed had op de werken, maar ook de publieke ruimte, de stad, de kunstwerken van de andere deelnemers, de eigen gedachtenspinsels …

Tot een vierde uitwisselingsmoment is het jammer genoeg niet kunnen komen vanwege de lockdown, waardoor we het project niet hebben kunnen afronden zoals we het voor ogen hadden.

In de publicatie La Plaza - een drieluik - work in progress kan u de werken bekijken: het resultaat van een intens en experimenteel creatieproces, getriggerd door de mentale reis van El Conde de Torrefiel, de anderen en zichzelf.


Nieuws


25.06.2020
Publicatie La Plaza - Een drieluik - work in progress

Publicatie La Plaza - Een drieluik - work in progress

De publicatie over La Plaza - een drieluik, ons participatieproject met deSingel dat tijdens de lockdown werd afgerond, kan u hier bekijken. 
Het is het resultaat van een intens en experimenteel creatieproces van zeven deelnemers, getriggerd door de mentale reis van het gezelschap El Conde de Torrefiel, de anderen en zichzelf.


Link: ONTDEK DE PUBLICATIE HIER

26.02.2020
La Plaza is volop in creatie

La Plaza is volop in creatie

De deelnemers van La Plaza komen vandaag voor de tweede keer samen. Vorige week maakten ze kennis met elkaar en gingen samen in deSingel naar de theatervoorstelling La Plaza, van het Spaanse collectief El Conde de Torrefiel. 

Deze week verwerkten ze de voorstelling individueel met beeld en/of woord op een kunstzinnige manier en vandaag ontmoeten ze elkaar dus voor een tweede keer. Na verdieping en kritische reflectie zullen ze straks naar huis wandelen met het kunstwerk van een andere deelnemer. Dit zal als inspiratiebron dienen voor het tweede deel van hun kunstzinnig drieluik.
Wordt vervolgd!

Bekijk ook

10 x improviseren op Bach

10 x improviseren op Bach

In januari 2019 was de dansvoorstelling Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten te gast in deSingel. In deze dansvoorstelling komen twee grootheden uit de dans en de kamermuziek samen: choreografe Anna Teresa De Keersmaeker en cellist Jean-Guihen Queyras.

Uitgelezen kans dus voor De Veerman om, in het kader van onze structurele samenwerking met deSingel, een participatief project uit te werken voor jonge dansers.

Mayakovski en wij

Mayakovski en wij

Mayakovski is een van de belangrijkste Russische dichters van begin 20ste eeuw. Hij was revolutionair, zowel in de literatuur, in zijn ideeën over de maatschappij als in de liefde.

Naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel, richten De Veerman en deSingel een tijdelijke Maykovski-club op. Want ook vandaag is er een roep om verandering!

De Ketting

De Ketting

Sámen naar een voorstelling gaan die je anders niet zou zien, sámen nieuwe ervaringen opdoen en van gedachten wisselen. Dat is De Ketting.