Credits


Coördinatie
Rone Fillet
Annemie Geerts

Partners
deSingel

(niet) Voor altijd!


In het kader van onze structurele samenwerking met deSingel om via participatief-artistieke projecten een breder publiek aan te trekken, verkent De Veerman steeds opnieuw andere oevers.

Deze keer besloten we van bij de conceptfase jongeren te betrekken: we deden een oproep naar jonge dramaturgen die zich wilden verdiepen in de mythe van Orpheus en Eurydice en rond rouw en afscheid. Het Jongeren Dramaturgen Collectief zijn 8 jongeren die rond deze thema’s onderzoeksvragen opstelden en waarmee we virtueel samenkwamen om bevindingen uit te wisselen. Tijdens deze Salons ontstond het concept van dit participatief project.
De volgende stap is het samenbrengen van een 15-tal jongeren (kwetsbare en minder kwetsbare) die zich via de kunsten in deze thematiek zullen verdiepen. Afscheid, rouw, rituelen en de dood zijn immers van alle werelden en kennen in alle culturen een specifieke uitingsvorm.
Via het actief beoefenen van de kunsten komen jongeren op een andere manier in contact met hun persoonlijke talenten, met elkaar en met de programmatie van deSingel. Samen vinden ze een nieuwe manier om zich uit te drukken over thema’s waarin men vaak niet spreken kan.


Nieuws


11.11.2021
Zakdoek, symbool van troost en overgave

Zakdoek, symbool van troost en overgave

Het publiek van de voorstellingen in het slotweekend van het festival In Memoriam: Rouw en afscheid in muziek, theater en dans kunnen over dit festivalthema op een participatieve manier reflecteren.
De bezoekers worden voor en/of na de voorstelling uitgenodigd om zakdoeken te komen bedrukken in ons mobiele zeefdrukstation. 
Vragen zoals Wat als je elk definitief afscheid één keer kon overdoen? Welke herinnering draag je voor altijd met je mee? op een troostende zakdoek. Om bij te houden en te contempleren zoals we ook doen met spullen van dierbare overledenen.
Een publiek dat doorgaans naar DE SINGEL komt om receptief deel te nemen aan een voorstelling, wordt nu uitgenodigd om actief en reflectief te participeren.
Het zeefdrukstation wordt bemand door onze 4711-bewoners van GEZEEVER en de artiesten die dit participatief concept bedachten, zullen met de wachtende bezoekers filosoferen over de vragen en beelden op de zakdoeken.


Link: Naar de festivalpagina

12.10.2021
Mythos - workshop for youngsters

Mythos - workshop for youngsters

Van 21 tot 24 oktober organiseert DE SINGEL het Mythos-festival. De Veerman dook samen met jongeren in het verhaal van Orpheus en Euridyce en werkten hierover artistieke creaties uit die zullen gedeeld worden met de bezoekers van het festival.

Drie deelnemers van ons dramaturgencollectief (een danskunstenaar, twee textielkunstenaars en een taalkunstenaar) nemen een groep jongeren (13-18 jaar) mee in de mythe van Orpheus en Euridyce en werken samen met hen aan een eigen versie van het verhaal. Deze artistieke creatie zullen ze delen met de bezoekers aan het festival.
De jongeren gaan tijdens dit festival samen met hun coaches naar de voorstelling ‘La nuova Euridice secondo Rilke’.


08.06.2021
Twee festivals in deSingel

Twee festivals in deSingel

Dit najaar gaat De Veerman samen met jongeren op zoek naar hun kijk op en ervaring met afscheid, dood en de rituelen daarrond. Het vertrekpunt zijn de twee festivals die deSingel in oktober (Mythos) en november (In Memoriam) organiseert.
Ben jij tussen 16 en 26 jaar en wil je je  samen met 14 leeftijdsgenoten in deze thematiek verdiepen om samen tot een artistieke creatie te komen die gepresenteerd wordt in deSingel?
Hou je weekends in september en oktober vrij en stel je kandidaat bij Rone Fillet rone.fillet@veerman.be.

Bekijk ook

Architelier - Al doende denken over onze ideale leefomgeving
Annemie Geerts, Jonas De Maeyer

Architelier - Al doende denken over onze ideale leefomgeving

Architelier nodigt iedereen van 6 tot 106 uit om mee na te denken over de ideale leefomgeving! 
De Veerman ontwikkelde deze workshop - die het midden houdt tussen...

La Plaza – een drieluik

La Plaza – een drieluik

In samenwerking met deSingel ontwikkelden we een participatieproject rond de voorstelling La Plaza van El Conde de Torrefiel, een gezelschap wiens werk zich situeert zich op het snijvlak van theater, choreografie, performance en beeldende kunst. 
La Plaza speelt zich af in het hoofd van een toeschouwer die na een 365 dagen durende voorstelling de theaterzaal verlaat. Het publiek volgt deze toeschouwer op zijn mentale reis: van een fictieve ruimte (de theaterscène) naar de publieke ruimte (de stad) en tenslotte naar de private ruimte (thuis). De relaties tussen dit alles  wordt in La Plaza meesterlijk in beeld gebracht. 
Het Zwitsers-Spaans duo Tanya Beyeler en Pablo Gisbert, die de drijvende kracht vormt achter El Conde de Torrefiel, beschrijft La Plaza als een project dat niet is afgelopen. Het is geen afgewerkte voorstelling, maar eerder een denkpiste, een redenering  die via improvisaties, beeld en beweging wordt neergezet. La Plaza is een afspiegeling van de steeds veranderende mens en samenleving.

gestampte aarde verbindt

gestampte aarde verbindt

De tentoonstelling  The Craft of Collaboration  stond najaar 2018 in deSingel. Het was een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen van het Indiase architectenbureau Case Design. In hun werk zetten zij steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen.
In het verlengde van deze expo liet BC Architects de resultaten zien van een workshop bouwen met gestampte aarde. 
En, toeval bestaat niet: begin januari 2019 was er Bouw & Reno in Antwerp Expo, op een boogscheut van deSingel.

Dit én de ingrediënten collectiviteit, betrokkenheid en duurzaamheid waren voor De Veerman meer dan voldoende om een participatieproject te ontwikkelen met vele partners.