Credits


Coördinatie
Rone Fillet

Artistiek medewerkers
Jan Van Goetem (Architectuur)

Partners
Uitwijken

Brugse Triënnale voor vijfde leerjaar


Op vraag van Uitwijken en ter gelegenheid van de Triënnale van de Architectuur in Brugge ontwikkelde De Veerman een tweedaagse openluchtworkshop voor het vijfde leerjaar van basisschool De Zessprong uit Sint-Andries.

Op de eerste dag trokken ze samen met De Veerman en Jan Van Goethem (docent architectuuratelier en ontwerplabo in de academie van Sint-Niklaas en deelnemer aan FUTURUM)  naar de Triënnale. Daar keken de leerlingen hun ogen uit op de architecturale installaties in opbouw, dachten na over materialen, stedelijkheid en openbare ruimte. 
Tijdens de tweede dag staken ze de handen uit de mouwen.
Op een open veldje in Sint-Andries, waar ook Uitwijken tijdelijk neerstreek, dachten ze na over een nieuwe bestemming van deze open plek. Ze besloten een eigen installatie te bouwen. Ze kozen precies de juiste plek om vanuit alle straten zichtbaar te zijn, maar toch niemand te storen. Omdat ze het er allemaal over eens waren dat er te weinig avontuurlijk spelmateriaal beschikbaar was, ontwierpen en bouwden ze een volledig speelparcours voor hun leeftijdsgenoten. Dat parcours ziet er zo uit:
“Door een gigantische poort kom je in een ongekende dimensie waar monsters harde realiteit zijn, over een bamboe-brug, in de mollengang, langs de zelf gesjorde ladder over de ingegraven kast, door de lazertunnel om te eindigen in de robot. Daarna kan je uitrusten in het buitensalon”. 
Bekijk ook

FUTURUM

FUTURUM

In samenwerking met deSingel en het VAi werkte De Veerman het project FUTURUM uit. Aanleiding hiervoor is de hommage aan 50 jaar Luc Deleu & T.O.P. office in deSingel.

gestampte aarde verbindt

gestampte aarde verbindt

De tentoonstelling  The Craft of Collaboration  stond najaar 2018 in deSingel. Het was een verzameling objecten, tekeningen, modellen, stalen, foto’s en verhalen van het Indiase architectenbureau Case Design. In hun werk zetten zij steeds in op collectieve betrokkenheid en circulair bouwen.
In het verlengde van deze expo liet BC Architects de resultaten zien van een workshop bouwen met gestampte aarde. 
En, toeval bestaat niet: begin januari 2019 was er Bouw & Reno in Antwerp Expo, op een boogscheut van deSingel.

Dit én de ingrediënten collectiviteit, betrokkenheid en duurzaamheid waren voor De Veerman meer dan voldoende om een participatieproject te ontwikkelen met vele partners.

Koterie Flamand

Koterie Flamand

Het Vlaamsche landschap is ermee bezaaid : koterie.
De Veerman inventariseert het fenomeen, samen met architecten, beeldend kunstenaars, fotografen, videasten, journalisten, antropologen, sociologen, schrijvers ... met een fascinatie voor koterie flamand.
Al dat verzamelde materiaal zal in een volgende fase als input dienen voor een educatief project voor jongeren uit technisch en beroepsonderwijs rond deze specifieke vorm van architectuur en zijn betekenis.