Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Jutta Troch (muziek)
Marieke Berendsen (muziek)
Margriet De Haene (dans)
Jo-An Lauwaert (dans)
Astrid Bossuyt (muziek)
Ruth Verberckmoes (muziek)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)
Lies Heirbaut (dans)
Dorothé Depeauw (dans)
Tine Joris (muziek)
Sophie Beyne (dans)
Christine Sollie (dans)
Yentl De Werdt (dans)
Sterre De Raedt (muziek)
Adrian Sack (drama, beweging)
Siri Clinckspoor (dans)
Juan-Carlos Bonifaz (muziek)
Mirjam De Wit (muziek)
Celine Debacquer (muziek)
Anne Marie Honggokoesoemo (dans, zang)

Partners
Antwerp Symphony Orchestra

De Grote Ontmoeting


Voor dit tweedaagse project slaan De Veerman en het Antwerp Symphony Orchestra de handen in elkaar om kinderen op een interactieve en creatieve manier kennis te maken met symfonische muziek en de componisten van deze muziek. 

Een eerste verkenning gebeurt op school via workshops dans en beweging, om daarna het muziekstuk echt te ervaren in de concertzaal.

Tijdens de workshops op school verkennen ze via beweging en muziek de eigenheid van het muziekstuk dat centraal staat. Afhankelijk van het werk gaat het over de context, de componist, de muzikale eigenheden van het stuk, ... . 

Het eigenlijke werk horen ze tijdens een generale repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra. De muzikanten spelen dan al op concertlocatie en leggen er de laatste hand aan hun uitvoering. Na afloop hebben de leerlingen in kleine groepjes in de wandelgangen van de concertzaal een speeddate met een aantal orkestleden. 
De leerkrachten ontvangen een box met creatieve opdrachten om te reflecteren over de (muzikale) indrukken van hun leerlingen.

Enkele quotes van deelnemers :
"Ik had de muziek tijdens de workshops al eens gehoord, maar door de muzikanten live aan het werk te zien kon ik er veel beter naar luisteren"
"Tijdens de ontmoeting met de muzikanten mocht ik zelf ook eens proberen de klarinet te bespelen. Ik vond dat keigemakkelijk"

Inschrijven voor een van de volgende edities van deze workshops?


Nieuws


12.10.2021
Mahlers vijfde symfonie

Mahlers vijfde symfonie

De uitvoering van de vijfde symfonie van Mahler door het Antwerp Symphony Orchestra zal voor 131 leerlingen uit het basisonderwijs niet onopgemerkt voorbijgaan. Zij verdiepten zich in dit muziekstuk en mochten als kers op de taart een liverepetitie bijwonen van het orkest.

Deze week maken 131 kinderen kennis met de vijfde symfonie van Gustav Mahler, waarvan het Adagietto wereldberoemd werd met de film ‘Dood in Venetië’. In het echte leven betekende deze vijfde symfonie voor Mahler het begin van zijn tweede leven (voordien had hij bloedingen gekregen die hem bijna fataal werden) én de ontmoeting met de liefde van zijn leven. 

De kinderen die we via deze weg in contact brengen met het Antwerp Symphony Orchestra zijn leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de scholen Andromeda (Deurne), Oosterwijk (Westerlo) en Kringeling (Hever).
Gedurende drie dagen verkennen ze deze symfonie op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 19 oktober gaan ze naar de open repetitie in de Elisabethzaal, met achteraf een meet & greet met het orkest. 
De uitvoering zelf (met violist Jahes Ehnes onder leiding van Elim Chan) is op 22 en 23 oktober om 20 u in de Koningin Elisabethzaal.


01.02.2020
Ravels Moeder de Gans

Ravels Moeder de Gans

Volgende week maken 150 kinderen kennis met de pianosuite Ma Mère l’Oye van Maurice Ravel, gebaseerd op de Sprookjes van Moeder de Gans van Charles Perrault. Bekende sprookjes uit deze verzameling zijn Roodkapje, Doornroosje, Klein Duimpje en Belle en het Beest.
De kinderen die we via deze weg in contact brengen met het Antwerp Symphony Orchestra zijn leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de scholen Andromeda (Deurne), De Meyl (Duffel) en De Zonnebloem (Wilrijk).

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen deze suite op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 18 februari gaan ze naar de open repetitie in de Elisabethzaal, met achteraf een meet & greet met de pianisten en muzikanten van het orkest. 
De uitvoering zelf (met de pianisten Lucas en Arthur Jussen) is op 21 februari om 20 u in de Koningin Elisabethzaal.
 


04.11.2019
Tsjechische volksmuziek

Tsjechische volksmuziek

Medio november maken 120 kinderen kennis met de achtste symfonie van de Tsjechische componist Antonín Dvořák, een werkstuk dat hij op tweeënhalve maand componeerde. 
Het zijn de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van ‘t Oogappeltje (Wommelgem) en Andromeda (Deurne).

Dvořák componeerde en dirigeerde zijn achtste symfonie tussen 26 augustus en 8 november 1889 in zijn zomerverblijf ter gelegenheid van zijn toelating tot de academie van Praag en opgedragen aan de ‘Bohemian Academy van keizer Frans-Jozef, voor de ondersteuning van de kunsten en literatuur’. De achtste symfonie is opgewekt en enthousiast en werd duidelijk geïnspireerd door de Tsechische volksmuziek waar Dvořák dol op was.

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen de ouverture van deze symfonie op een actieve manier in workshops dans en muziek. Op 19 november gaan ze naar de open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra (onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Elim Chan), met achteraf een meet & greet met de muzikanten. De kinderen kunnen kennismaken met hun instrument en honderduit vragen stellen over hun leven als muzikant.
De uitvoering zelf (met pianist Marc-André Hamelin) is om 20 u in de Koningin Elisabethzaal:


11.03.2019
Genoveva

Genoveva

Deze week maken 127 kinderen kennis met Genoveva, de enige opera die Robert  Schumann schreef. Het zijn de leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van ‘t Oogappeltje (Wommelgem) en Sint-Lutgardis (Merksem).

De ouverture van Schumanns enige opera vertelt het verhaal van de middeleeuwse Genoveva van Brabant die in de 8ste eeuw door haar man beschuldigd werd van overspel. Jaloezie en onbeantwoorde liefde zijn ook hier niet veraf. Schumanns werk werd in het begin niet echt op gejuich onthaald, maar jaren later op verschillende plaatsen met succes uitgevoerd.

Gedurende drie dagen verkennen de kinderen de ouverture van deze opera op een actieve manier in workshops beweging en muziek. Op 2 april gaan ze naar de open repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra, met achteraf een meet & greet met de muzikanten. De kinderen kunnen kennismaken met hun instrument en honderduit vragen stellen over hun leven als muzikant.

De uitvoering zelf (met violist Ray Chen) gaat door op 5 april om 20 u in de Koningin Elisabethzaal. 

Bekijk ook

Inspecteur Viola

Inspecteur Viola

Een kunsteducatief zoekspel in de concertzaal van AMUZ voor de tweede graad van het lager onderwijs. Kinderen ontdekken verschillende componisten (en hun entourage) uit het verre en nabije verleden. Ze komen hierdoor meer te weten over muziek en het leven van muzikanten doorheen de tijd.

Workshop Linehan

Workshop Linehan

In Workshop Linehan ontwikkelde De Veerman een reeks workshops rond de nieuwe dansvoorstelling Flood van Daniel Linehan. Via een open oproep werd er een groep jongeren, tussen 16 en 22 jaar, bij elkaar gebracht om Linehan’s bewegingstaal en compositietechnieken konden ervaren en er mee experimenteren.

Rayok

Rayok

In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.

De resultaten van het project waren te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel, voor en na de uitvoering van symfonisch werk van Sjostakovitsj door deFilharmonie.