Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Astrid Bossuyt (muziek)
Sanderijn Helsen (drama)
Goele Van Dijk (dans)

Partners
deFilharmonie

Blood on the floor


In april 2012 exploreerden jongeren met en zonder autismespectrumstoornissen een week lang samen het muziekstuk Blood on the Floor van Mark-Anthony Turnage. In workshops muziek, dans, drama en beeld onderzochten zij de thema’s vervreemding en stedelijkheid die centraal staan in dit muziekstuk. Hun onderzoeken werden gepresenteerd in een toonmoment in De Roma.

Turnage liet zich zelf inspireren door een schilderij van Francis Bacon en maakt met zijn compositie een evenwichtsoefening tussen tonale en atonale muziek en improvisatie en uitgeschreven muziek.

In dit inclusieproject werkten deze jongeren in workshops muziek, drama, dans en beeld rond de muziek en de thema's die  in het werk naar voor komen: stedelijkheid en vervreemding. Onder begeleiding van Griet Herssens, Sanderijn Helsen, Astrid Bossuyt, Goele Van Dijck en Christophe Pochet van De Veerman, gingen de jongeren aan de slag met ruimtegevoel, stratenplannen, bewegen in groep, elkaar aanzetten tot beweging, projecties, verklanking van gevoelens, assemblages ...


Kom meer te weten over dit project in deze korte reportage van Marieke Rodenburg.
Bekijk zeker ook de korte animatiefilmpjes, enkele van de vele resultaten van dit bijzondere project.

Het project 'Blood on the Floor' was een initiatief van De Veerman en deFilharmonie (het huidige Antwerp Symphony Orchestra), samen met Stichting Papageno.   
Bekijk ook

Expresso

Expresso

Tijdens wekelijks workshops met leerlingen van SIBLO De Leydraad worden de mogelijkheden van theater binnen het opvoedingsproces van kinderen met ASS verkend.
De ervaringen van de diverse betrokken partijen (actrice/regisseur, leerlingen en leerkrachten) worden verzameld om nieuwe methodieken te ontwikkelen, waarmee we een impuls willen geven aan het werken aan het exp

PONT

PONT

PONT is het Platform voor de Ontwikkeling van Talent via kunsten. Het platform werd begin 2012 boven het doopvont gehouden in Dommelhof Neerpelt. PONT wil graag bruggen bouwen tussen Limburgse actoren die via de kunsten trachten om jongeren uit het bijzonder onderwijs te prikkelen en te stimuleren om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. Daarnaast wil het platform ook graag de culturele sector en het onderwijs sensibiliseren en informeren over dergelijke sociaal-artistieke en kunsteducatieve projecten.

Shoot!

Shoot!

Shoot! is een uniek voortraject met fotografie waarin jongeren 3de graad middelbaar voorbereid worden op het vredesconcert in AMUZ op 12 november 2013. Op het programma staat de voorstelling ‘Iemands lief’ van Bart Moeyaert en il Gardellino.