Credits


Coördinatie
Annemie Geerts
Griet Pauwels

Educatief pakket 'Droomburchten en luchtkastelen'


Voor de tentoonstelling 'Droomburchten en Luchtkastelen' in het Kasteel van Gaasbeek ontwikkelde De Veerman een educatief pakket voor kinderen.

Markiezin Marie, die het kasteel bewoonde, vormt de rode draad van het verhaal. Haar leven, haar persoon en denkbeelden werden gerelateerd aan de tentoongestelde werken.

De werken in de tentoonstelling werden niet ‘uitgelegd’. Eerder dan zelf te vertellen over het wat, hoe, waar en wanneer, konden kinderen (aan de hand van observatie-oefeningen en vraaggesprekken) er een eigen invulling en interpretatie aan geven.

Wel werd de tijdsgeest meegegeven aan de hand van opdrachten en verhalen. Immers, groot en klein zijn tot op de dag van vandaag gefascineerd door droomburchten en luchtkastelen.


 

 Bekijk ook

Workshops De Schatten van Vlieg

Workshops De Schatten van Vlieg

De Schatten van Vlieg wil kinderen en gezinnen tijdens de zomervakantie aansporen kennis te maken met de lokale culturele spelers in hun buurt. Dat gebeurt door een schattenzoektocht, die komende zomer als thema 'architectuur' heeft.
De Veerman ontwikkelt een aantal workshops die cultuurhuizen en Uitgemeenten kunnen programmeren of zelf begeleiden. Daarnaast ontwikkelen we het cadeautje dat kinderen krijgen als ze een schatkist gevonden hebben.

Doe jij als culturele partners of Uitgemeente mee aan de Schatten van Vlieg deze zomer?
Programmeer onderstaande workshops en laat kinderen helemaal opgaan in architectuur!

 

Voorstudie educatief aanbod Kasteel van Horst

Voorstudie educatief aanbod Kasteel van Horst

Het Kasteel van Horst vernieuwt zijn educatief aanbod voor scholen en families.
Om uit te zoeken wat de verschillende types bezoekers boeiend vinden tijdens hun kasteelbezoek, riepen ze de hulp van De Veerman in. Ook het nagaan van wat het personeel (gidsen, balie, onderhoud, vrijwilligers) fascineert aan het kasteel, wat hun kwaliteiten zijn en hoe zij het vernieuwd kasteelbezoek zien, wordt meegenomen in het voortraject.

MAS in jonge handen

MAS in jonge handen

Samen met De Veerman ontdekten een tiental Antwerpse jongeren (18-25 jaar) de mogelijkheden van het Museum Aan de Stroom. In een opleidingstraject leerden ze zelf een educatief aanbod ontwikkelen voor leeftijdsgenoten vanuit de collectie. Het was tegelijkertijd een verleidingspoging voor hun leeftijdsgenoten om het MAS ook in hun hart te sluiten.