Credits


Coördinatie
Annemie Geerts

Artistiek medewerkers
Eric Raeves (dans)
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Pak-Yan Lau (muziek)
Nyira Hens (drama)
Paulo Guerreiro (dans, performance)
Nelle De Maeyer (drama)
Anneleen Nauwelaerts (muziek)
Eva Peeters (beeld)
Sanderijn Helsen (drama)
Astrid Bossuyt (muziek)
Saskia Vermeulen (beeld)
Peter Aers (drama)
Yentl De Werdt (dans)
Christophe Lemmens (beeld, redesign)
Jitse Huysmans (drama)
Katrijn De Cooman (drama)

Kunstenbad voor Instituut Mariagaarde


Elk jaar gaan de 3de jaars van de Sporthumaniora in Malle op kunstzinnige driedaagse in Vormingscentrum Destelheide. 'Kunst en lichamelijkheid' is het uitgangspunt voor de workshops dans, drama, muziek en beeld die De Veerman voor hen ontwikkelt. Voor één keer werken de jongeren niet vanuit een competitieve insteek met hun lichaam, maar wordt het verkend als uitdrukkingmiddel waarbij de creativiteit en het expressievermogen gestimuleerd wordt.

Hoe geef je jongeren die gefocust zijn op sport een bredere kijk op de wereld?

Het lerarenkorps van de middelbare school Mariagaarde uit Malle dokterde als antwoord hierop voor hun derdejaars optie sport een breed programma uit. Sport is namelijk ook aandacht voor je lichaam. En dat lichaam speelt eveneens een belangrijke rol wanneer het om gezondheid gaat, om milieu, om kunst en cultuur.

Tien jaar geleden sloegen De Veerman en deze middelbare school de handen in elkaar voor het luik ‘kunst en cultuur’. Sindsdiens verblijven jaarlijks zo’n 90 jongeren drie dagen in residentie en worden er ondergedompeld in verschillende kunstdisciplines met het lichaam als vertrekpunt.


Nieuws


07.05.2019
Lichamelijkheid, sociale interactie en kunst

Lichamelijkheid, sociale interactie en kunst

Mariaagaarde Instituut Westmalle en De Veerman vinden elkaar al jaren voor een bijzonder kunstenbad op maat van de school, wat perfect past binnen hun opvoedingsproject.

De Veerman verzorgde voor hen al kunstdriedaagse: voor de afdeling Sportwetenschappen (ASO) en de afdeling Lichamelijke Opvoeding & Sport (TSO). Dit jaar werden we gevraagd om een gelijkaardige driedaagse te verzorgen voor de afdeling Sociaal-Technische Wetenschappen (TSO).

De eerste driedaagse staat in het teken van ‘lichamelijkheid en kunst’, de tweede gaat over ‘sociale interactie en kunst’. Deze driedaagse worden gradueel opgebouwd met eerst verschillende workshops (beweging, drama, muziek, zang, muziektheater) om de creativiteit en het expressievermogen te stimuleren en vervolgens verdiepende keuzeateliers die meer op creatie gericht zijn. Op het einde van de driedaagse is er een toonmoment, met achteraf ruimte voor uitwisseling en reflectie.

Deze maand gaan deze driedaagse door van 8 t.e.m. 10 mei en van 15 t.e.m. 17 mei in Vormingscentrum Destelheide (Dworp).

De coaches zijn Hannelore Primusz (zang en muziektheater), Yentl de Werdt en Katrien Oosterlinck (beweging), Christophe Lemmens (beeld en installatie), Joeri Wens (muziek en klank), Katrijn De Cooman en Jitse Huysmans (drama).

Bekijk ook

RE:THINK | RE:ACT

RE:THINK | RE:ACT

In RE:THINK | RE:ACT filosoferen Brusselse jongeren over de openbare ruimte. Ze bevragen het samenleven in de stad, formuleren er gedachten over, luisteren naar elkaar en naar buurtbewoners en geven hun bedenkingen vorm in beeldende en theatrale acties.

RE:RITE OF PASSAGE

RE:RITE OF PASSAGE

Met RE:RITE of PASSAGE focusten De Veerman en het Kaaitheater in voorjaar van 2018 op het proces van ‘ergens aan te komen’. Doorheen een artistiek traject verkenden we samen Brusselse jongeren de betekenis en de kracht van rituelen om er zelf nieuwe te ontwerpen rond verwelkomen en aankomen. Kerndoel hiervan was op een positieve manier deze overgang, deze verandering te markerent

Het Kiel superdivers?

Het Kiel superdivers?

Tijdens een projectweek verdiepen 26 leerlingen van Stedelijk Lyceum Expo zich in de diversiteit van hun buurt door vragen te stellen, portretten en stadsfoto’s te maken en persoonlijke verhalen te verzamelen.