Credits


Coördinatie
Tijl Bossuyt

Artistiek medewerkers
Bram Van Camp (muziek)
Mathias Coppens (muziek)
Axelle Kennes (muziek)
Benjamin Haemhouts (muziek)
Wim Henderickx (muziek, componist)

Partners
AMUZ
HERMESensemble

THE TIMES


“Hoe klinkt de toekomst?”

Deze vraag stelt HERMESensemble zich elk jaar wanneer het samen met AMUZ en De Veerman jong talent (12 - 20 jaar) uitnodigt om nieuwe muziek te componeren. Deze nieuwe generatie componisten heeft nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen. ALs Forum voor jonge componisten geeft THE TIMES hen de mogelijkheid om hun werken te laten uitvoeren en te experimenteren met klanken tijdens de repetities.

De deelnemers worden in dit traject gecoached door professionele componisten en resulteert in een slotconcert op 29 februari 2019 in de concertzaal van AMUZ, o.l.v. Benjamin Haemhouts. Van dit concert wordt een professionele opname gemaakt. Opnames van vorige edities kan je hier beluisteren en bekijken.

THE TIMES is geen wedstrijd maar een forum voor jonge componisten waar elke deelnemer de kans krijgt om bij te leren en te evolueren. Deelnemers die niet geselecteerd werden, worden gestimuleerd om de repetities bij te wonen en krijgen feedback. Dit leidde in het verleden dikwijls tot nieuwe ervaringen, waardoor de deelnemers in een volgende editie wel geselecteerd werden. De repetities worden bovendien opengesteld voor alle geïnteresseerden die jong zijn en componeren.

Inschrijven voor de editie van 2019 kan tot 3 december 2018 via THE TIMES Website

Bekijk de video hier:

THE TIMES is mogelijk gemaakt met de steun van de Stad Antwerpen

 

 

Link: Vorige edities

Nieuws


21.12.2019
Nieuwe oogst 2020

Nieuwe oogst 2020

Ook voor deze twaalfde editie van The Times kregen we veel beloftevolle inzendingen van jonge componisten tussen 12 en 20 jaar. Zeven onder hen worden deze maand geselecteerd door de muzikanten van HERMESensemble en componisten Bram Van Camp en Axelle Kennes (tevens coach).

Noteer alvast de datum van het slotconcert waarop HERMESensemble deze werken live zal brengen in AMUZ: zondag 8 maart om 15 u
 


Link: Tickets

04.06.2019
Bekijk en beluister THE TIMES 2019 online!

Bekijk en beluister THE TIMES 2019 online!

10 jonge componisten tussen 12 en 20 jaar.  Van elk van hen werd er in februari 2019 één compositie uitgevoerd, door het HERMESensemble in AMUZ. De  schone klanken van toen zinderen bij ons alvast na. 

U kan ook meegenieten, want de composities van THE TIMES 2019 staan nu ook online!

Bekijk en (her)beluister ze hier.

 


12.02.2019
Concert met 10 jonge componisten

Concert met 10 jonge componisten

Op zondag 24 februari om 15 u kan u in AMUZ het slotconcert bijwonen van The Times met 10 jonge componisten tussen 12 en 20 jaar, uitgevoerd door het HERMESensemble.

Het zijn: Bart Delvaux, Laura Hoeben, Bert Lasseel, Fanny Libert, Jonathan Pinchuk, Stijn Rombouts, Ruben Van der Borght, Rik Van den Eynde, Stan Van Rompay en Obe Vermeulen. 

Tijdens deze concertvoorstelling hoort u ook twee composities van Leon Haxby en Carlos Brito Dias, studenten uit THE TIMES ACADEMY.

Bestel alvast je tickets hier.

foto © Filip Van Roe


07.10.2018
Gezocht: Jonge componisten!

Gezocht: Jonge componisten!

Voor de nieuwe editie van THE TIMES zijn we op zoek naar jong talent (12 tot 20 jaar) dat nieuwe muziek wil componeren. 

Droom je ervan dat jouw composities worden uitgevoerd door professionele muzikanten in een grote concertzaal? Dan is dit jouw kans! 

In deze video ontdek je meer over dit forum voor jonge componisten.

Inschrijven kan tot 3 december 2018.


26.01.2018
Concert THE TIMES & THE TIMES ACADEMY

In 2018 viert The Times zijn tienjarige bestaan! Een uitdaging voor jongeren (12 - 20 jaar) om een muziekstuk te componeren dat door het HERMESensemble wordt uitgevoerd in een concertzaal. Inclusief een professionele liveopname van de uitvoering

Het afgelopen decennium leverde The Times prachtige resultaten op en vonden vele jonge muziekmakers zo hun weg naar een al dan niet professioneel muziekleven. Het jubileum van The Times is een uitgelezen gelegenheid om de alumni in de bloemetjes te zetten. Maar er is meer! The Times groeit, bloeit, breidt uit … In het cocreatietraject The Times Academy worden conservatoriumstudenten compositie uitgedaagd om een nagelnieuw werk te schrijven voor en met HERMESensemble. Een veelbelovend en spannend tweeluik, met de klemtoon op muzikaal avontuur en de klank van de toekomst.

 

15.00 AMUZ: The Times

16.30 AMUZ: The Times Academy

Tickets

Een project van De Veerman, AMUZ, HERMESensemble in samenwerking met Matrix


Link: AMUZ

12.12.2017
10 jaar THE TIMES

10 jaar THE TIMES

THE TIMES bestaat 10 jaar! Ter ere daarvan organiseren we daarnaast ook THE TIMES ACADEMY voor studenten Compositie aan Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Conservatorium van Amsterdam.
Componist Wim Henderickx legt in dit filmpje uit wat het inhoudt.
Slotconcert in AMUZ op 25/2/2018


Link: Bekijk het filmpje

01.02.2017
The Times They Are a-Changin': composities jongeren uitgevoerd door HERMES

Hoe klinkt de muziek van de toekomst? Dat is de vraag die HERMESensemble zich ondertussen 8 jaar geleden stelde. Sindsdien lanceren De Veerman, AMUZ en HERMES jaarlijks een oproep voor jong compositietalent.

"Jonge componisten hebben vooral nood aan experiment en samenwerking met professionele musici om hun persoonlijke stijl en vakmanschap verder te kunnen ontwikkelen." zeggen Hanne Deneire, Mathias Coppens en Bram Van Camp, zelf bezielde componisten en coaches in dit project.

Jongeren tussen 12 en 20 jaar kunnen een compositie van maximaal 5 minuten insturen. Zowel traditionele als grafische en elektronische partituren zijn welkom.
Tijdens 3 repetities overleggen de jongeren met de muzikanten van HERMESensemble hoe ze zouden willen dat hun partituur uitgevoerd wordt. Hier en daar worden de composities nog wat verfijnd in samenspraak met de coaches.

 


Link: Reportage ATV

28.01.2016
Concert The times they are a-changin

Concert The times they are a-changin

De composities van 8 jongeren tussen 12 en 20 werden door vakjury Wim Henderickx, Diederik Glorieux, Bram Van Camp, Hanne Deneire en Mathias Coppens geselecteerd om in concert uitgevoerd te worden door HERMESensemble. Op 14/02 kan u in AMUZ horen hoe de muziek van de toekomst klinkt.


Link: Koop hier je ticket

05.06.2015
Oproep jonge componisten: The Times they are a-Changin'

Oproep jonge componisten: The Times they are a-Changin'

Ben jij tussen 12 en 20 jaar en schrijf je muziek?
Droom je ervan dat jouw composities uitgevoerd worden door professionele muzikanten in een grote concertzaal? Dan is dit jouw kans!
Componeer een muziekwerk van max. 5 minuten voor een bezetting van mezzosopraan, viool, altviool, celo, contrabas, fluit, klarinet/basklarinet, piano en/of percussie en je maakt kans om je compositie uitgevoerd te zien door HERMESensemble.

Als je werk geselecteerd wordt, word je gecoached door professionele componisten (Hanne Deneire, Mathias Coppens en Bram Van Camp) om tijdens de repetities verder te experimenteren met de muzikanten.
Ook als je werk niet geselecteerd wordt krijg je feedback op je compositie.

Het slotconcert vindt plaats op zondag 14 februari 2016 in AMUZ in Antwerpen.
Meld jezelf voor 9/11 aan op de website van HERMESensemble om deel te nemen.
De uiterste inleverdatum voor je partituur (traditioneel, grafisch of electronisch) is 11 januari 2016.
 


Link: website HERMESesemble

14.02.2014
The Times They Are a-changin'

The Times They Are a-changin'

Hoe klinkt de muziek van de toekomst?
Dat kan u zondag 16/2 gaan beluisteren in AMUZ in Antwerpen en zondag 23/2 in Concertgebouw Brugge.
Jaarlijks nodigen HERMESensemble, AMUZ, Concertgebouw Brugge en De Veerman namelijk jong talent uit om nieuwe muziek te componeren.
In deze reportage zie je alvast hoe de uitwisseling tussen componisten en muzikanten er aan toe gaat.


Link: bekijk de video


Resultaten

The Times They Are a Changin' - Nick Van Elsen

vimeo

The Times They Are a Changin' AMUZ - 27/01/2013 Nick van Elsen (1996) “Orpheus et Euredice” Bezetting: mezzosopraan, viool, altviool, cello, contrabas, fluit, klarinet, percussie HERMESensemble Dirigent: Stijn Saveniers

The Times They Are a Changin' - Toon Mallants

vimeoBekijk ook

ARTLAB

ARTLAB

ARTLAB is een project waarin jongeren tussen 16 en 30 (in groep of individueel) gecoact worden om een artistiek project te verwezenlijken.
Om hen daarin te helpen worden hen 3 dingen aangereikt :
het geloof dat jongeren zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen en zelforganiserend kunnen zijn
een creativiteitsschijf en een stappenplan voor artistieke projecten
facilitering in de vorm van accomodatie en mensen/netwerk

De Kroon op het Werk

De Kroon op het Werk

Een jaarlijks podiumkunstenfestival, met voorrondes in de vijf Vlaamse provincies, waar tientallen secundaire scholen hun productie aan elkaar lieten zien. De jury was samengesteld uit een gezonde mix van professionele podiumkunstenaars en kritische jongeren.

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren.
Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen.
Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spat.