Credits


Coördinatie
Daan Simons

Artistiek medewerkers
Griet Herssens (media, beeld, kostuum)
Inge Van den Kroonenberg (klank)

Partners
deFilharmonie
Pius X

Rayok


In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.

De resultaten van het project waren te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel, voor en na de uitvoering van symfonisch werk van Sjostakovitsj door deFilharmonie.

Rayok is het Russische woord voor 'kijkkast' en refereert enerzijds naar de installaties zelf, anderzijds naar de cultuur van spionage op kunstenaars en burgers, die tijdens het communistische bewind in het oog gehouden werden of zij zich wel politiek correct gedroegen.

Sjostakovitsj besluit tijdens het bewind van Stalin in de USSR te blijven en moest zich dus conformeren aan de doctorine. Maar als geen ander wist hij aan zijn muziek een dubbele laag toe te kennen, die de echte gevoelens van de bevolking weerspiegelt. Van oorlogssymfonieën verwachtte men een verafgoding van de prestaties van het Russische Leger tijdens WOII, maar ondanks de uiterlijke bravoure van de muziek vertolkt Sjostakovitsj ook de ellende van de oorlog.

Samen met kunstenaars Griet Herssens (beeld) en Inge Van Den Kroonenburg (klank) onderzoeken de leerlingen van 6 Woordkunst-Drama van Pius X van 3 tot 7 november het leven van een kunstenaar in tijden van doctrine, met gepaard gaande angst, terreur en propaganda.
Hoe ga je als individu om met het systeem? Welke beeld- en muziektaal werd ontwikkeld om een dubbele boodschap mee te geven? Hoe gaan hedendaagse kunstenaars daar mee om? Welke invloed heeft politiek vandaag op kunst? Hoe werken beeld en klank op elkaar in?


Nieuws


04.03.2015
Expo Rayok in deSingel

Expo Rayok in deSingel

Vrijdag 13 maart krijgt u een laatste kans om de resultaten van het project Rayok te bewonderen in deSingel.
Jongeren maakten in het project beeld- en klankinstallaties met het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj als inspiratiebron.

deFilharmonie voert die avond Sjostakovtisj' bekende Symfonie nr. 7 in C, opus 60, 'Leningrad' uit, onder leiding van Jaap van Zweden.
 


03.11.2014
Rayok

Rayok

In het project Rayok maken jongeren beeld- en klankinstallaties met als inspiratiebron het symfonisch werk van Dimitri Sjostakovitsj rond en tijdens WOII.
De resultaten van het project zijn te bekijken op 28 november 2014 en 13 maart 2015 in deSingel.

Bekijk ook

Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier

15 leerlingen van de Antwerpse school Pius X maakten samen met De Veerman een remake van de stille film Der Rosenkavalier. De orginele film dateert van 1926 en is een filmische adaptatie van de gelijknamige opera van Richard Strauss. De nieuwe film werd net als de oude gedraaid op pelicule, in zwart-wit en zonder geluid.

Rituals Now

Rituals Now

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren. Ze vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hen vandaag betekenen. 
Het resultaat werd een adembenemende voorstelling waarin de intensiteit van de scène spatte.

BELvue bende

BELvue bende

In de BELvue bende bracht De Veerman Nederlands- en Franstalige jongeren tussen 18 en 25 jaar bij elkaar voor een opleidingstraject om van hen (ervarings)deskundigen te maken op vlak van jongeren en musea.

Deze bende was actief van 2014 tot en met 2016. In deze periode formuleerden de bende verschillende adviezen voor het museum o.a. het nieuwe museumparcours, maar ontwikkelde zij ook zelf activiteiten voor andere jongeren in het museum.