VideokanaalDe Wondere Pluim 2021 - derde graad


Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim 2021 uit de derde graad. Joke van Leeuwen, Kuno Bakker, Bruno Vanden Broecke, Tiny Bertels en Nico Sturm vinden hun verhalen verspreid over de hele stad en lezen ze voor.

De Wondere Pluim is een project van De Veerman, samen met lezende ouders, het MAS en ondersteund door de stad Antwerpen.

De Wondere Pluim 2021 - tweede graad


Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim 2021 uit de derde graad. Joke van Leeuwen, Kuno Bakker, Bruno Vanden Broecke, Tiny Bertels en Nico Sturm vinden hun verhalen verspreid over de hele stad en lezen ze voor.

De Wondere Pluim is een project van De Veerman, samen met lezende ouders, het MAS en ondersteund door de stad Antwerpen.

De Wondere Pluim 2021 - eerste graad


Ontdek de winnaars van De Wondere Pluim 2021 uit de derde graad. Joke van Leeuwen, Kuno Bakker, Bruno Vanden Broecke, Tiny Bertels en Nico Sturm vinden hun verhalen verspreid over de hele stad en lezen ze voor.

De Wondere Pluim is een project van De Veerman, samen met lezende ouders, het MAS en ondersteund door de stad Antwerpen.FUTURUM procesvideo


FUTURUM is een participatietraject voor beeldende academies waarbij 300 jongeren een hommage brengen aan Luc Deleu. De video geeft een inkijk in het werkproces in verschillende ateliers waarbij jongeren over hun toegericht ontwerp vertellen. Een coproductie van De Veerman, Vlaams Architectuurinstituut en deSingel.

20 jaar Zomeracademie met Destelheide & De Veerman


Al twintig jaar slaan De Veerman en Destelheide de handen in elkaar voor de Zomeracademie: een artistieke werkweek voor iedereen vanaf 18 jaar die intensief wil onderzoeken, experimenteren en creëren. Kom in dit praktijkfilmpje alles te weten over de gedeelde visie van De Veerman en Destelheide over De Zomeracademie.

The making of ... Oordilemma's


In het voorjaar van 2020 lanceren we een nieuwe podcast die je mee op je weg door het museum kan nemen. Een bende enthousiaste jongeren hebben dit van A tot Z zelf in elkaar gebokst, onder deskundige begeleiding van De Veerman en het educatieve team van het museum. We nemen jullie even mee achter de schermen.FUTURUM - Luc Deleu & T.O.P. office


 

In het voorjaar van 2021 zetten het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel de kunstenaar-architect Luc Deleu & zijn bureau T.O.P. office via tal van activiteiten in de schijnwerpers. Als educatief onderdeel van dit grote publieksproject presenteert De Veerman FUTURUM, een participatietraject op maat van leerlingen uit het deeltijds kunstonderwijs en jeugdateliers.

De Wondere Pluim Antwerpen: 3de graad


 

Bruno Vanden Broecke en Tiny Bertels nestelden zich in onze bibliotheek om de Wondere Pluim-verhalen van het vijfde en zesde leerjaar te lezen. Mét song van Martine de Kok.

De Wondere Pluim Antwerpen: 2de graad


 

Lien Van de Kelder en Vitalski brengen in een van onze ateliers de Wondere Pluim-verhalen van het derde en vierde leerjaar. Mét song van Martine de KokDe Wondere Pluim Antwerpen: 1ste graad


 

Sanderijn Helsen en Ivan Pecnik lezen in onze tuin de Wondere Pluim-verhalen voor van de kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Mét song van Martine de Kok.

De Wondere Pluim 2020: hou 12 juni in de gaten!


 

Het aftellen naar het feestelijk slotakkoord van De Wondere Pluim 2020 is begonnen!
Hou vrijdag 12 juni vrij.
En kijk nu al wie de Wondere Pluim-schooltrofee heeft gewonnen!

#Maudvanhauwaert #eersteprijsisalbinnen

The Times Academy | Editie 2019where the shadows are zo deep | Carlos Brito Dias

The Times Academy is een ontwerpstudio en cocreatie-traject waarbij jonge componisten intensief samenwerken met de muzikanten van HERMESensemble, onder leiding van Benjamin Haemhouts. Componist Wim Henderickx ondersteunt de deelnemers tijdens hun werkproces. Geen stoomcursus, maar een duurzaam ontwikkelingsproces via een dialoog tussen musici.

Bekijk en beluister hier de andere composities!The Times | Editie 2019


Ridicolosamente | Bert Lasseel 

THE TIMES is een forum voor jonge componisten met als centrale vraag: Hoe klinkt de toekomst?
Om een antwoord te bieden op deze vraag nodigen we, samen met HERMESensemble en AMUZ al enkele jaren jong talent (tussen 12 en 20 jaar) uit om nieuwe muziek te componeren.

Nieuwsgierig naar hoe de rest van deze nieuwe generatie componisten klinkt?

TRACK - OproepTRACK staat voor Traject voor Reporters, Artiesten and Curieuze jongeren op het Kunstenfestivaldesarts. 

Dit project nodigt een groep jongeren (studenten journalistiek, jonge makers of gewoon nieuwsgierigen) uit om zich onder te dompelen in de wereld van het festival en hun mening te uiten over wat zij als toeschouwers en gasten achter de schermen hebben meegemaakt.

10 x improviseren op Bach - Teaser


 

In het najaar van 2018 bracht De Veerman 10 jongeren samen om te improviseren op de cellosuites van Bach. Aan de jongeren werd gevraagd om zelf kennis te maken met deze muziek en hiermee aan het werk te gaan. “Improviseer één minuut op een zelfgekozen fragment” luidde de opdracht. Sommigen dansten op live gespeelde muziek, anderen werkten met een opname naar voorkeur.

De videoinstallatie met de resultaten van 10 x improviseren op Bach werd in januari 2019 vertoond in de wandelgangen van deSingel. Deze film is nu hier online te bekijken.Curiosa - Trailer


 

Barokke speel en doe-installatie voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar.

Welkom in de wonderkamer van Curiosa.
Hier kunnen kinderen tot drie jaar spelenderwijs de wondere wereld van barok ontdekken. Dompel je kleintje (en jezelf) onder in een belevingsbad waarin je rariteiten, kunstkasten, tekeningen en muziek kan aanraken, vastnemen, bekijken. En beluisteren. 
Muzikanten laten je kennismaken met de muziek en de instrumenten uit Rubens’ tijd.

THE TIMES - Reportage


THE TIMES is een forum voor jonge componisten tussen 12 en 20 jaar oud.
In die unieke project krijgen deze jonge makers feedback op hun composities en hebben ze het geluk om hun partituren te horen en uitgevoerd te krijgen door professionele muzikanten. 

Deze korte video geeft een inkijk in wat The Times is door de ogen van enkele betrokken partijen.

Stynen op schaal - Reportage


 

Deze video is het sluitstuk van het project Stynen Op Schaal, waarin de leerlingen het project presenteren en hun ervaringen delen. 

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling Léon Stynen, architect bouwden leerlingen Architecturale Vorming en Houttechniek in en rond kunstcampus deSingel aan een installatie geïnspireerd op enkele iconische gevels van Stynen. Bij elk bezoek aan deSingel kon je de installatie zien aangroeien.Young Art Reporters


#YAR is een tweetalig mixed mediatraject voor jongeren binnen het Kunstenfestivaldesarts. Het is een open uitnodiging aan hen om het festival te beschouwen als hun speelterrein. Ze leren het festival van binnenuit kennen en reageren erop via het medium van hùn keuze.

Deze video geeft de impressies weer van enkele van deze reporters van de tweede generatie YAR's. De resultaten zelf kan je bekijken op youngartreporters.blogspot.be
De resultaten van de eerste generatie werden verzameld in deze publicatie.

MAJAKOVSKI EN WIJ - Animatiefilms


 

Mayakovski is een reus van de Russische literatuur. In 2017 richten we binnen het project Mayakovski en wij een tijdelijke Mayakovski-club op die verschillende keren samenkwam. In dit multidisciplinair parcours was er o.a. een workshop animatiefilm met Roman Klochkov. De resultaten van deze workshop kan je in deze video bekijken.

RE:RITE OF PASSAGE


 

EEN AANKOMSTRITUEEL

Leven in een gedeelde stad, hoe doe je dat? Jonge Brusselaars ontwikkelde een nieuw ritueel om aankomers welkom te heten in Brussel. Deze video geeft een inkijk op het nieuwe ritueel door studenten van Atheneum Brussel. Het ritueel ging door op 21 maart 2018 in het Kaaitheater. Het was ook de afsluiter van de eerste fase van het project RE:RITE of PASSAGE.The Times Academy


The Times Academy is een apart ontwikkelingstraject, binnen het Forum voor jonge componisten: THE TIMES

Het is specifiek opgezet voor jonge componisten die zich bekwamen aan een conservatorium. Het is een ontwerpstudio en co-creatietraject, waarbij in intensieve samenwerking met de muzikanten van HERMESensemble hun nieuwe composities vorm krijgen.

15 jaar De Wondere Pluim


Feest! 15 jaar De Wondere Pluim.
Een creatief schrijfproject om U tegen te zeggen. Al vele jaren willen we de ‘goesting’ om te schrijven stimuleren bij kinderen van de lagere school.
In deze reportage, naar aanleiding van dit jubileum, ontdek je meer over het project en zijn eigenheden.

Architelier - TimelapsevideoArchitelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over de ontwikkeling van de stad. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. 

Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.

Over dit project verscheen er ook een boeiende publicatie

Zou je Architelier graag prorgrammeren?
Neem dan snel even contact op met Annemie Geerts.Familie - 15 Leuvenaars adopteren 15 kunstwerkenIn het project Familie bracht beeldend kunstenaar Kristof Van Gestel, samen met De Veerman en kunstencentrum STUK, 15 mensen uit Leuven bij elkaar. Van oktober 2016 tot mei 2017 haalden zij elk een van zijn sculpturen in huis. 

Van dit traject werd er een videoverslag gemaakt door Anne Reijniers waarin we terugblikken op het verloop van het hele traject.
Alle andere videos van dit project kan je hier bekijken.

30 Wondere Pluimverhalen


Naar aanleiding van 15 jaar De Wondere Pluim selecteerden we 30 heerlijke verhalen uit de winnende verhalen van de eerste 14 jaar van dit bijzondere literaire project rond schrijf- en leesplezier voor kinderen en hun ouders.
We vroegen tien even heerlijke Wondere Pluim-fans om ze voor te lezen. 

Luister hier naar alle verhalen!

Ivan


 

Ivan is een experimentele film gemaakt door 18 leerlingen van Pius X Antwerpen.

Het is een remake van Ivan de Verschrikkelijke een film van Eisenstein uit 1944, waar Prokofiev de muziek voor schreef. De jongeren onderzochten een week lang de beeldtaal van Russisch filmmaker Eisenstein en de wisselwerking met de muziek van Prokofiev.15 jaar De Veerman


 

IMPRESSIES VAN EEN FEEST

Op 8 oktober 2016 verzamelde De Veerman medewerkers, partners, vrienden en bewoners van Atelier 4711 om zijn 15-jarig bestaan te vieren.
Anne Reijniers maakte een impressie van een zonnig, vochtig en bollig feest.

Plural Individual - Trailer


 

Plural Individual is een intrigerende bewegingsvoorstelling én dansfilm van jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, hun plaats in de groep en hoe ze samen 1 kunnen worden.

Van januari tot mei 2016 werkten 11 jongeren samen met choreografen Miroslav Kochanek en Andreia Rodrigues, en muzikant/filmmaker Jochem Baelus aan een bewegingsvoorstelling en dansfilm over 'verenigde identiteit'.

Bekijk hier alle resultaten!

Kinderen worden als componisten geboren


 

Het project Kinderen worden als componisten geboren staat al een aantal jaar op onze agenda en daar zijn we trots op!
In dit project krijgen jaarlijks twee klassen de kans om een week lang een bepaald muziekgenre of muzikaal thema te ontdekken. Onder begeleiding van enkele muzikanten verkennen ze muzikale bouwstenen en komen ze tot eigen composities.

Hier kan je een reportage bekijken over een projectweek rond muziek van Corelli en het principe van 'concerto grosso'. Maar er zijn over verschillende van deze projectweken reportages gemaakt. Bekijk hier enkele van de andere reportages uit deze reeks! Along came Polly - Teaser


 

In Along Came Polly gingen 5 jonge filmmakers, samen met videaste Ilke De Vries, op zoek naar hoe ze middeleeuwse polyfone muziek op een hedendaagse manier in beeld kunnen brengen.

Ze luisterden naar de muziek, bevroegen anderen over wat zij ervaren bij het luisteren, verkenden de tijd waarin de muziek gemaakt werd, analyseerden de elementen waarmee gespeeld wordt en werkten elk een eigen videoproject uit.

Alle resultaten
 vant dit project kan jer hier ontdekken en bekijken. 

Along came Polly was samenwerking tussen De Veerman, AMUZ en Alamire Foundation in het kader van de tentoonstelling en het muziekfestival Petrus Alamire - meerstemmigheid in beeld met steun van Koning Boudewijnstichting, Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen

BELvue bende - Sociale bewegingen


 

De BELvue Bende trekt de straten van Brussel in om mensen te interviewen over sociale bewegingen en zo te laten zien hoe zij 'hedendaagse sociale bewegingen' in beeld zouden brengen. Ze willen laten zien dat ze geen voorstanders zijn van ‚talking heads’ die het thema introduceren via een video. Ze houden van kort en krachtig, humoristisch en zelfs met beelden van die sociale bewegingen.
De compilatie van de videobeelden die ze zelf maakten, laat hun eigenwijze en persoonlijke stijl zien.

Satie & Cie


 

Satie & Cie is een voorstelling waarin jonge muzikanten en performers vertrokken van het orkestwerk van Frans componist Erik Satie en zijn tijdsgenoten. Net zoals de dadaïsten en de surrealisten treden zij alle gangbare regels van het 'klassieke concert' met de voeten en nemen ze het publiek mee in hun surrealistische wereld.

Bekijk hier zeker ook enkele teasers als je nieuwsgierig bent naar welke wonderlijke creaturen op het podium verschenen tijdens deze voorstelling.

 Der Rosenkavalier - Remake


 

Deze remake van de film Der Rosenkavalier werd gedraaid door 16 leerlingen Woordkunst-Drama van Pius X. De originele film werd gemaakt door Robert Wiene in 1926 en is een filmische adaptatie van het gelijknamige muziekstuk van Richard Strauss met bijhorend libretto.

In het project Der Rosenkavalier trokken jongeren, gewapend met een super8-camera, naar de Verbeke Foundation en bliezen zowel de stille film als het verhaal van Der Rosenkavalier nieuw leven in.

De Kunstloft - Reportage kleuters


 

De Kunstloft was een atelierruimte op het groene Linkeroever, waar De Veerman op dagelijkse basis workshops organiseerde: drama, beeld, muziek, dans of media. Deze actieve werkmomenten stonden open voor alle klassen uit het Antwerpse basisonderwijs.

In deze reportage uit 2011 focussen we op een workshop beeld en media voor kleuters. Kleuters werken er met schaduwen, overheadprojectoren, animatie in de media-ateliers van de De Kunstloft.

De Kunstloft - Reportage


 

De Kunstloft was een atelierruimte op het groene Linkeroever, waar De Veerman op dagelijkse basis workshops organiseerde: drama, beeld, muziek, dans of media. Deze actieve werkmomenten stonden open voor alle klassen uit het Antwerpse basisonderwijs.

In deze reportage uit 2012 focussen we op een atelier met de kunstenaars Griet Herssens en Marieke Berendsen waarin een zelf verzonnen verhaal omgezet wordt in beeld en muziek. 

Heb je de smaak te pakken, bekijk dan zeker ook deze animatiefilm van het atelier media, met filmmaker Dries Engels.Blood on the Floor - Reportage


 

In Blood on the Floor exploreerden jongeren met en zonder autismespectrumstoornissen een week lang samen het muziekstuk Blood on the Floor van Mark-Anthony Turnage. In workshops muziek, dans, drama en beeld onderzochten zij de thema’s vervreemding en stedelijkheid.

Met deze reportage geven we een inkijk in het werkproces van dit bijzondere project.
Bekijk zeker ook deze animatiefilms, enkele van de vele resultaten van deze workshops.

Who is Manfred? - Reportage


 

Wie is Manfred?
Die vraag beroofde de studenten van Freinetschool De Wingerd uit Gent in 2010 van hun slaap. Een week lang onderzochten zij Tsjajkovski’s symfonie Manfred en de tijd waarin het werd gecomponeerd.

In Who is Manfred? ontwikkelde De Veerman een reeks workshops muziek, dans en kostuum, waarin leerlingen hun eigen hedendaagse versie van het Manfredverhaal creëerden.

Re-Mastered - Reportage


 

In 2010 nodigde De Veerman 15 studenten van het Koninklijk Lyceum Antwerpen uit om een week lang te werken in het KMSKA rond de tentoonstelling Closing Time/Jan Vanriet. 

In Re-mastered bood De Veerman hen een reeks muziek- en dramaworkshops aan, waarin ze een eigen interpretatie van de grote verhalen in de oude en hedendaagse kunst maakten.
Deze reportage geeft een inkijk in het proces!Nesten op het Kiel - Reportage


 

Kunstenaars Andreas Hetfield en Suus Baltussen bouwden in 2008 samen met de bewoners van het Kiel een gigantisch nest met wilgentakken tussen de flatgebouwen, dat symbool staat voor geborgenheid.

Nesten op het Kiel maakte was een onderdeel van het project Bij-Buurten

Rubens in beweging - Reportage


 

In het project Rubens in beweging exploreerden 15 jongeren een week lang de werken van Pieter Paul Rubens in het KMSKA.
In een reeks workshops (kostuum en dans) gaven ze vorm aan een eigen, hedendaagse interpretatie van deze schilderijen. Met stof en lichaam brachten ze Rubens tot leven.

Zonder Ondertitels


Zonder Ondertitels was een project voor West-Vlaamse jongeren tussen 15 en 19 jaar die op zoek gingen naar wat West-Vlaams voor hen betekent.

Op vraag van de erfgoedcellen van West-Vlaanderen en samen met de provincie West-Vlaanderen ontwikkelde De Veerman een traject waarbij twaalf jongeren (15-19 jaar) via film, muziek, theater, dans ... op zoek gingen naar en uitdrukking gaven aan hun West-Vlaamse identiteit.Rituals Now


 

Rituals Now is een hedendaagse dansvoorstelling gemaakt door 17 jongeren. Zij vertrokken vanuit improvisaties op de muziek van Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky en vanuit wat 'rituelen' en 'offers' voor hun vandaag betekenen. 

Bekijk hier de volledige voorstelling, de making of en nog meer.