Meer video's


Interview Guillermo Calderón


Gerardo Salinas interviewde Guillermo in 2013 over zijn voorstelling Mateluna.

A Concert called Landscape


Josse De Pauw over ‘A Concert called Landscape’

TRACK
10 x improviseren op Bach - Teaser


Teaser van de videoinstallatie 10 x improviseren op Bach.

In het najaar van 2018 bracht De Veerman 10 jongeren samen om te improviseren op de cellosuites van Bach.  De installatie werd vertoond in januari 2019 in de wandelgangen van deSingel.

Video en montage: Pipo Tafel

Curiosa - Trailer


Barokke speel en doe-installatie voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar. 

Welkom in de wonderkamer van Curiosa. Hier kunnen kinderen tot drie jaar spelenderwijs de wondere wereld van de barok ontdekken. Dompel je kleintje (en jezelf) onder in een belevingsbad waarin je rariteiten, kunstkasten, tekeningen en muziek kan aanraken, vastnemen, bekijken. En beluisteren. Muzikanten laten je kennismaken met de muziek en de instrumenten uit Rubens’ tijd.

The Times | Editie 2018


Videogames

Ward Dierick (°2000)

Voor andere composities van deze en vorige edities neem je best hier een kijkje. 

Een iniatief van AMUZ, HERMESensemble i.s.m. De Veerman en met de steun van de stad AntwerpenThe Times


THE TIMES is een forum voor jonge componisten tussen 12 en 20 jaar oud.

Coaching door Mathias Coppens, Bram Van Camp en Axelle Kennes.

Een project van HERMESensemble, in nauwe samenwerking met De Veerman en AMUZ.

Stynen op schaal - Reportage


Deze video is het sluitstuk van het project Stynen Op Schaal,  waarin de leerlingen het project presenteren en hun ervaringen delen. 

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling 'Léon Stynen, architect' bouwden leerlingen Architecturale Vorming en Houttechniek in en rond kunstcampus deSingel aan een installatie geïnspireerd op enkele iconische gevels van Stynen. Bij elk bezoek aan deSingel kon je de installatie zien aangroeien.

10 x improviseren op Bach - Film


In het najaar van 2018 bracht De Veerman 10 jongeren samen om te improviseren op de cellosuites van Bach. Wij vroegen aan de jongeren om zelf kennis te maken met deze muziek en hiermee aan het werk te gaan. “Improviseer één minuut op een zelfgekozen fragment” luidde de opdracht. Sommigen dansten op live gespeelde muziek, anderen werkten met een opname naar voorkeur. 

Video en montage: Pipo TafelThe Times Academy | Editie 2018


Touch and hearing

Sylvia Lanao (°1995)

Een iniatief van AMUZ, HERMESensemble i.s.m. De Veerman en met de steun van de stad Antwerpen

 

The Times Academy | Editie 2018


A veces, el silencio es la peor mentira / Sometimes, silence is the biggest lie 

Saskia Venegas (°1983)

Een iniatief van AMUZ, het HERMESensemble i.s.m. De Veerman met de steun van de stad Antwerpen

 

Young Art Reporters 2018 - Reacties


#YAR is een tweetalig mixed mediatraject voor jongeren binnen het Kunstenfestivaldesarts. Het is een open uitnodiging aan hen om het festival te beschouwen als hun speelterrein. Ze leren het festival van binnenuit kennen en reageren erop via het medium van hùn keuze.

Deze video geeft de impressies weer van enkele van de tweede generatie YAR's.MAJAKOVSKI EN WIJ - Animatiefilms


Mayakovski is een reus van de Russische literatuur. In 2017 richten we een tijdelijke Mayakovski-club op die verschillende keren samenkwam. In dit multidisciplinair parcours was er o.a. een workshop animatiefilm met Roman Klochkov. De resultaten van deze workshop kan je in deze video bekijken. 

'Mayakovski en wij' werd ontwikkeld door De Veerman en deSingel naar aanleiding van de voorstelling 'Majakovski/Oktober' van theatergezelschap De Warme Winkel.

RE:RITE OF PASSAGE


EEN AANKOMSTRITUEEL

Leven in een gedeelde stad, hoe doe je dat? Jonge Brusselaars ontwikkelde een nieuw ritueel om aankomers welkom te heten in Brussel. Deze video geeft een inkijk op het nieuwe ritueel door studenten van Atheneum Brussel. Het ritueel ging door op 21 maart 2018 in het Kaaitheater. Het was ook de afsluiter van de eerste fase van het project RE:RITE of PASSAGE.

The Times Academy


The Times Academy is een apart ontwikkelingstraject, binnen The Times, Forum voor jonge componisten.  The Times Academy is specifiek opgezet voor jonge componisten die zich bekwamen aan een conservatorium. Het is een ontwerpstudio en co-creatietraject, waarbij in intensieve samenwerking met de muzikanten van HERMESensemble o.l.v. Benjamin Haemhouts een nieuwe compositie vorm krijgt.15 jaar De Wondere Pluim


Feest!

15 jaar De Wondere Pluim. Een creatief schrijfproject om U tegen te zeggen. Al vele jaren willen we de ‘goesting’ om te schrijven stimuleren bij kinderen van de lagere school.

In deze reportage, naar aanleiding van ons jubileum, ontdek je meer over het project en zijn eigenheden. 

www.dewonderepluim.be

Architelier - Timelapsevideo


Architelier is een tool om samen met verschillende mensen te denken over stadsontwikkeling. Het is een oefening in ruimtelijke ordening als kapstok voor maatschappelijk debat. Architelier reikt instrumenten, woorden en denkkaders aan waarmee iedereen tussen 6 en 106 jaar kan dialogeren over stadsontwikkeling.

Familie - Adoptie van de kunstwerken


15 Leuvenaars adopteren 15 kunstwerken van Kristof Van Gestel

Kristof vond 15 mensen uit Leuven die van oktober tot mei een sculptuur uit de reeks Familie in huis haalden. De deelnemers gaven het kunstwerk een betekenisvolle plaats in hun leven, en in groep wordt hierop gereflecteerd tijdens 'familiebijeenkomsten'.

Videoverslag : Anne ReijniersFamilie - Huisbezoeken


Familie is een participatief kunstproject waarin 15 Leuvenaars een kunstwerk adopteren van Kristof Van Gestel. Ze geven het werk een half jaar lang een plaats in hun huis en hun leven.

Videomaker Anne Reijniers ging bij een aantal van hen op bezoek.

Ivan


'Ivan' is een experimentele film gemaakt door 18 leerlingen van Pius X Antwerpen.

Het is een remake van 'Ivan de Verschrikkelijke' een film van Eisenstein uit 1944, waar Prokofiev de muziek voor schreef. De jongeren onderzochten een week lang de beeldtaal van Russisch filmmaker Eisenstein en de wisselwerking met de muziek van Prokofiev.

Familie - Ophaalmoment


In het project 'Familie'  worden 15 Leuvenaars uitgedaagd om een kunstwerk een half jaar lang een betekenisvolle plaats te geven in hun huis en hun leven. Drie maal komen ze samen op 'familie'-bijeenkomsten om te wisselen over hun ervaringen. Deze video is een verslag van de eerste bijeenkomst waar de deelnemers hun kunstwerk ophalen en mee naar huis nemen.

Videoverslag: Anne Reijniers 15 jaar De Veerman


IMPRESSIES VAN EEN FEEST

Op 8 oktober 2016 verzamelde De Veerman medewerkers, partners, vrienden en bewoners van Atelier 4711 om zijn 15-jarig bestaan te vieren.

Anne Reijniers maakte een impressie van een zonnig, vochtig en bollig feest.

Plural Individual - Film


Van januari tot mei 2016 werkten 11 jongeren samen met choreografen Miroslav Kochanek en Andreia Rodrigues en muzikant en filmmaker Jochem Baelus aan een bewegingsvoorstelling en -film over 'verenigde identiteit'.

Plural Individual - Trailer


Plural Individual is een intrigerende voorstelling én dansfilm van jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, hun plaats in de groep en hoe ze samen 1 kunnen worden.Plural Individual - Teaser


Plural Individual is een bewegingsvoorstelling én dansfilm in wording.

13 diverse en authentieke jongeren tussen 14 en 19 jaar werken samen met choreografen Miroslav Kochanek en Andreia Rodrigues en met filmmaker/muzikant Jochem Baelus rond ‘verenigde identiteit’.

De lijm en de ether


Wat typeert kunsteducatie in Vlaanderen? Hoe verhoudt ze zich tot kunsteducatie in het buitenland? Wat is haar rol binnen de kunsten en de samenleving?

Plural Individual - Oproep
Along Came Polly - Teaser


5 jonge filmmakers gingen, samen met videaste Ilke De Vries, op zoek naar hoe ze middeleeuwse polyfone muziek op een hedendaagse manier in beeld kunnen brengen.

Ze luisterden naar de muziek, bevroegen anderen over wat zij ervaren bij het luisteren, verkenden de tijd waarin de muziek gemaakt werd, analyseerden de elementen waarmee gespeeld wordt en werkten elk een eigen videoproject uit.

Hedendaagse muziek


KINDEREN WORDEN ALS COMPONISTEN GEBOREN

In deze reportage kijk je mee hoe leerlingen van de 5de klas van basisschool De Boemerang - Zuiderdokken in Antwerpen een hele week werken rond hedendaagse muziek in AMUZ. Ze ontmoeten muzikanten van het HERMESensemble en componeren zelf hedendaagse stukken.

Corelli


KINDEREN WORDEN ALS COMPONISTEN GEBOREN

In maart 2010 werkten kinderen uit de basisschool een week lang rond componist Arcangelo Corelli en zijn navolgers. Het principe van het ‘concerto grosso’, een instrumentatietechniek waarbij een kleine kern solisten regelmatig wordt afgewisseld met de voltallige strijkersgroep, werd ontdek als  compositietechniek. Dit bood hen vele mogelijkheden om deze muziek te exploreren en om te zetten in eigen composities, in klank en beweging.Bach (sonates & partitas)


KINDEREN WORDEN ALS COMPONISTEN GEBOREN 

Tijdens deze compostieweek voor kinderen van de 3de graad basisonderwijs werden de mogelijkheden van klavecimbel en strijkinstrumenten onderzocht. Boven een ‘basso continuo’, een baslijn typisch voor barokmuziek, componeerden de kinderen zelf melodieën. Ook dans en beweging werden ingezet om beter inzicht te krijgen in de muziek.

Vivaldi


KINDEREN WORDEN ALS COMPONISTEN GEBOREN

In maart 2009 was basisschool Sint-Jozef uit Antwerpen te gast in AMUZ. Ze maakten kennis met de muziek en de leefwereld van Vivaldi, het 18de eeuwse Venetië.

In deze reportage zie je hoe we dit verbinden met de leefwereld van de kinderen. Of, hoe slaag je er in kinderen zonder muzikale achtergrond barokke muziek te laten componeren?

BELvue bende - Sociale bewegingen


De BELvue-bende trekt de straten van Brussel in om mensen te interviewen over sociale bewegingen en zo te laten zien hoe de zij ‚hedendaagse sociale bewegingen’ in beeld zouden brengen. Ze willen laten zien dat ze geen voorstanders zijn van ‚talking heads’ die het thema introduceren via een video. Ze houden van kort en krachtig, humoristisch, met beelden van die sociale bewegingen zelf ook.

De compilatie van de videobeelden die ze zelf maakten, laat hun stijl zien.
 Satie & Cie


Satie & Cie is een voorstelling waarin jonge muzikanten en performers vertrekken van het orkestwerk van Frans componist Erik Satie en zijn tijdsgenoten. Net zoals de dadaïsten en de surrealisten treden zij alle gangbare regels van het 'klassieke concert' met de voeten en nemen u mee in hun surrealistische wereld.

Der Rosenkavalier - Remake


Deze remake van de film Der Rosenkavalier werd gedraaid door 16 leerlingen Woordkunst-Drama van Pius X.
De originele film werd gemaakt door Robert Wiene in 1926 en is een filmische adaptatie van het gelijknamige muziekstuk van Richard Strauss met bijhorend libretto.

De jongeren trokken, gewapend met een super8-camera, naar Verbeke Foundation en bliezen zowel de stille film als het verhaal van Der Rosenkavalier nieuw leven in.

Polyfone blokfluitmuziek


KINDEREN WORDEN ALS COMPONISTEN GEBOREN

In deze reportage vertellen kinderen wat ze vinden van klassieke muziek en zie je hoe ze tijdens een projectweek componeren, onder begeleiding vanartistieke medewerkers van De Veerman, rond 16de eeuwse Vlaamse polyfonie.Muziek van de Vlaamse begijnen


KINDEREN WORDEN ALS COMPONISTEN GEBOREN

In 2009 schoven de kinderen van de Arthurschool uit Borgerhout hun lessenaars aan de kant. Een week lang werkten zij in AMUZ rond de muziek van de Vlaamse begijnen. Met de muziekdocenten van De Veerman ontdekten ze de leefwereld van deze gesloten vrouwengemeenschappen en ontleedden ze hun gregoriaanse muziek. Op hun beurt componeerden de kinderen zelf melodieën en liederen die aansloten bij hun eigen leefwereld.

Blood on the Floor - Animatiefilm


In april 2012 exploreerden jongeren met en zonder autismespectrumstoornissen een week lang samen het muziekstuk Blood on the Floor van Mark-Anthony Turnage.

Deze animatiefilm door Orlando was één van de resultaten van het atelier beeld.

De Kunstloft


Reportage workshop beeld/media voor kleuters

Kleuters werken met schaduwen, overheadprojectoren, animatie in de media-ateliers in de de Kunstloft (2011)De Kunstloft


Reportage workshop beeld/muziek

Atelier met Griet Herssens en Marieke Berendsen waarin een zelf verzonnen verhaal omgezet wordt in beeld en muziek. (2012)

De Kunstloft


Resultaat van een workshop media 

Leerlingen van basisschool De Piramide werkten in een atelier van Dries Engels met animatiefilm rond 'nachtmerries'. (2012)

De Kunstloft


Resultaat van een workshop media / drama 

Leerlingen van basisschool De Piramide werkten met Dries Engels en Sanderijn Helsen rond 'nachtmerries' en lieten zich inspireren door Russisch filmmaker Andrej Tarkovski (2012)Blood on the floor - Reportage


In april 2012 exploreerden jongeren met en zonder autismespectrumstoornissen een week lang samen het muziekstuk Blood on the Floor van Mark-Anthony Turnage.

Reportage door Marieke Rodenburg.

Who is Manfred? - Reportage


Wie is Manfred? Dat is de vraag die studenten van Freinetschool De Wingerd uit Gent in 2010 van slaap beroofde. Een week lang onderzochten zij Tsjajkovski’s symfonie Manfred en de tijd waarin het werd gecomponeerd. In workshops muziek, dans en kostuum creërden zij een eigen hedendaagse versie van het Manfredverhaal.

Reportage door Griet Pauwels en José Maria Riaza

Re-Mastered - Reportage


15 jongeren van het Koninklijk Lyceum Antwerpen werkten in 2010 een week lang rond de tentoonstelling Closing Time/Jan Vanriet in het KMSKA. In muziek- en dramaworkshops maakten ze een eigen interpretatie van de grote verhalen in de oude en hedendaagse kunst.

Een project van De Veerman en KMSKA met de steun van het Fonds Irène Heidebroek en Eliane van Duyse van de Koning Boudewijnstichting.Nesten op het Kiel - Reportage


Kunstenaars Andreas Hetfield en Suus Baltussen bouwden in 2008 samen met de bewoners van het Kiel een gigantisch nest met wilgentakken tussen de flatgebouwen, dat symbool staat voor geborgenheid.

Reportage door Griet Pauwels

Rubens in beweging - Reportage


In een reeks kostuum- en dansworkshops exploreerden 15 jongeren de werken van Pieter Paul Rubens. Vanuit deze verkenning gaven ze er een eigen, hedendaagse interpretatie aan. Met stof en lichaam brengen ze Rubens tot leven.

Reportage door Marieke Rodenburg en Griet Pauwels

Zonder Ondertitels


Twaalf jongeren (15-19 jaar) gingen via film, muziek, theater, dans ... op zoek naar hun West-Vlaamse identiteit.