Atelier 4711

Atelier 4711 is een nest voor een van de belangrijkste drijfveren van De Veerman: de kunstenaar. Door kunstenaars werkateliers aan te bieden, permanent of occasioneel, zorgt De Veerman voor een uitwisseling en doorstroming van ervaringen en ideeën naar nieuwe artistieke medewerkers en docenten. Momenteel huisvest De Veerman een 20tal kunstwerkers.

Ontmoet onze bewoners

De vaste bewoners van onze ateliers zijn Sofie Palmers, Jonas De Vos, Daan Nicolay, Enrica Camporesi, Katharina Smets, Sanderijn Helsen, Anita Evenepoel, Bob Takes, Katrien Oosterlinck, Ina Verhaegen, Phaedra Van Soom, Zoë Bossuyt, Hester Bolle, Michiel Van Cleuvenbergen, Anne Van de Star, Jacob Ulens, Perpodium, Twee-eiige drieling TWIIID, Thassos, Luxemburg, Kunst in zicht, Gezeveer, De Spiegel.

.

A-SPACE

Met hun door de jaren heen opgebouwde knowhow en ontwikkelde visie bij het uitwerken van grote bouwopgaven, werken vincent en carl verder aan een selectie van projecten die door hun structurele eenvoud, architecturale generositeit en duurzaamheid de tijd trotseren. "Architectuur is meer dan het tekenen van een gebouw. Sterker nog: misschien ligt de maatschappelijke meerwaarde wel in de ruimte tussen de gebouwen. Met A-SPACE zoeken we de essentie van de architectuur en laten we ons voeden door het brede kunstenveld. Het lag dan ook voor de hand dat een kantoor bij De Veerman voor ons op het lijf geschreven was." "We hadden nood aan contact met andere mensen uit het brede culturele veld en willen ons verbinden met discipline in de periferie van de onze.We gingen op zoek naar een karaktervolle ruimte waar onze ideeen kunnen resoneren en waar onze projecten de nodige tijd krijgen om te rijpen. Wij hebben ons binnen de architectuur een vrijbuitersrol aangemeten en deze ruimte komt hier perfect aan tegemoet."

gezeever

Gezeever

Els en Jasper zijn twee grafische vormgevers met een passie voor zeefdruk. “Het is een techniek die zich laag over laag voltrekt en een grote intensiteit geeft in vorm en kleur. En je hebt het hele proces zelf in handen”, vertelt Els. Ze begonnen thuis te zeefdrukken en algauw stond de kelder, de tuin én de slaapkamer in het teken van de zeefdruk. “Toen we in 2014 de kans kregen om wat spullen te kopen van een failliete drukkerij, werd de behoefte aan een atelier wel heel nijpend.” Els en Jasper besloten van hun atelier ook een open werkplaats te maken, iets wat toen niet bestond in Antwerpen. Hun atelier in de tuin van De Veerman is een plaats waar ze hun uitrusting en kennis delen met anderen.

anita

Anita Evenepoel

Anita Evenepoel is een selfmade-ontwerpster die niet met klassieke stoffen werkt, maar zichzelf en vooral de anderen uitdaagt om te experimenteren met nieuwe, niet voor de hand liggende materialen. Het is door haar dat De Veerman hier een plek voor kunstenaars heeft kunnen uitbouwen. “Ik ontdekte deze plaats in de Marialei, maar dat was veel te groot voor mij, dus heb ik Tijl onder de arm genomen. Hij was op zoek naar een plaats waar De Veerman alles kon samenbrengen en dit was ideaal.” Anita heeft in principe een atelier van 70 m2 en nog een flink stuk voorraadruimte, maar op geregelde tijden palmt ze de volledige eerste verdieping in met een masterclass voor studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen). Daarnaast werkt ze nog aan eigen creaties. Haar laatste feit zijn de kostuums voor Brides of Lucifer, de heavy-metalgroep van Scala. Hun kostuums zijn gemaakt uit medische plastics. Wie wil weten hoe dàt allemaal in zijn werk gaat, moet naar de Zomeracademie komen waar Anita al jarenlang het kostuumatelier begeleidt.

Katharina Smets

Katharina Smets

Katharina Smets is een geluidskunstenaar en werkt vooral met verhalen: waargebeurde feiten die ze in een fictie/non-fictie audiodocumentaire verwerkt. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance. Ze heeft net een audiogids klaar voor de bioscoop in Duffel en legt de laatste hand aan een audiogids over het Gravensteen in Gent, die ze samen met Wouter Deprez heeft gemaakt. Dit seizoen is ze live te beleven in twee voorstellingen. Samen met het kamermuziekensemble Revue Blanche, maakt ze de muzikale voorstelling Misia. Een andere voorstelling, Fotograf, is een coproductie met muziektheater LOD. En alsof dat nog allemaal niet drukjes genoeg is, werkt ze ook nog aan een doctoraat (voor de UA en het Conservatorium Antwerpen) over audioverhalen.

Emma Gregory

Emma Gregory is juwelenontwerpster en heeft net een eerste pop-uptentoonstelling gerealiseerd achter onze hoek, in het groen kwartier. Haar afstudeerproject, muziekpartituren omtoveren in juwelen, is haar passie geworden. Of hoe muziekpartituren (klassieke en waveforms) draagbare partituren in de vorm van halskettingen, een nieuwe beleving oproepen. Tijdens de tentoonstelling zette ze het nieuwste album van de Nederlandse muzikant Nicholas Thayerom in nieuwe juwelen. Emma is via de academie bij ons terechtgekomen, ontmoet hier regelmatig kunstenaarszielen en kijkt uit naar artistieke ontwikkelingen.

Jakob Ulens

Jakob is publiekshistoricus, fotograaf en auteur. Hij vertelt verhalen in woord en beeld en doet geschiedenis uit de doeken. Hij werkt voor musea, erfgoedspelers, media, bedrijven en particulieren. Hij verweeft grote en kleine verhalen, prikkelt en verwondert. Hij levert onderzoek, inhoud en tekst voor tentoonstellingen, audiotours, brochures, apps, artikels, documentaires … Af en toe maakt hij de longen archiefstofvrij en trekt met zijn fototoestel naar verre bergen. In andere fotoprojecten documenteert hij de wisselwerking tussen verleden en heden.

Binnenkort vind je hier meer profielen van onze bewoners.

Op zoek naar een atelier?

Soms komen er ateliers vrij. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Stuur ons dan een berichtje met je contactgegevens.

Contacteer ons
Atelier 4711