Atelier 4711

Atelier 4711 is een nest voor een van de belangrijkste drijfveren van De Veerman: de kunstenaar. Door kunstenaars werkateliers aan te bieden, permanent of occasioneel, zorgt De Veerman voor een uitwisseling en doorstroming van ervaringen en ideeën naar nieuwe artistieke medewerkers en docenten. Momenteel huisvest De Veerman een 20tal kunstwerkers.

Ontmoet onze bewoners

De vaste bewoners van onze ateliers zijn Jacob Ulens, Rudy Thewis, Dimitri Bontenakel, inge Geukens, Sofie Palmers, Nico Boon, Per Podium, Bob Takes, Marieke Dilles, Vincent Company, Jonas De Vos, Anne Van de Star, Sanne Nuyens, Daan Nicolay, Katharina Smets, Gezeever, Adriaan de Roover, Hester Bolle, Klein Verzet, Katrien Oosterlinck, Sanderijn Helsen, Arlette van Overvelt.

Carmien Michels

Carmien is een van de vele schrijvers in ons huis én al jarenlang professioneel jurylid van de Wondere Pluim. Carmien is ook performer: ze danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu lesgeeft aan de Educatieve Master. Haar debuutroman, Wij zijn water (2013) haalde de shortlist van de Vlaamse Debuutprijs en de Bronzen Uil. In 2015 verscheen haar tweede roman, Vraag het aan de bliksem en in 2017 haar poëziedebuut We komen van ver. Tussendoor (2016) won ze het Nederlands en Europees kampioenschap Poetry Slam en haalde ze brons op het wereldkampioenschap. Carmien was  van 2017 tot 2019 een van de jonge auteurs in het Connecting Emerging Literary Artists (CELA) en daarna (2019-2020) een van de literaire ambassadeurs van het Europalia Romania Festival. Eind november 2021 verscheen haar verhalenbundel Vaders die rouwen. foto © Saskia Vanderstichele

Jakob Ulens

Jakob is publiekshistoricus, fotograaf en auteur. Hij vertelt verhalen in woord en beeld en doet geschiedenis uit de doeken. Hij werkt voor musea, erfgoedspelers, media, bedrijven en particulieren. Hij verweeft grote en kleine verhalen, prikkelt en verwondert. Hij levert onderzoek, inhoud en tekst voor tentoonstellingen, audiotours, brochures, apps, artikels, documentaires … Af en toe maakt hij de longen archiefstofvrij en trekt met zijn fototoestel naar verre bergen. In andere fotoprojecten documenteert hij de wisselwerking tussen verleden en heden.

gezeever

Gezeever

Els en Jasper zijn twee grafische vormgevers met een passie voor zeefdruk. “Het is een techniek die zich laag over laag voltrekt en een grote intensiteit geeft in vorm en kleur. En je hebt het hele proces zelf in handen”, vertelt Els. Ze begonnen thuis te zeefdrukken en algauw stond de kelder, de tuin én de slaapkamer in het teken van de zeefdruk. “Toen we in 2014 de kans kregen om wat spullen te kopen van een failliete drukkerij, werd de behoefte aan een atelier wel heel nijpend.” Els en Jasper besloten van hun atelier ook een open werkplaats te maken, iets wat toen niet bestond in Antwerpen. Hun atelier in de tuin van De Veerman is een plaats waar ze hun uitrusting en kennis delen met anderen.

anita

Anita Evenepoel

Anita Evenepoel is een selfmade-ontwerpster die niet met klassieke stoffen werkt, maar zichzelf en vooral de anderen uitdaagt om te experimenteren met nieuwe, niet voor de hand liggende materialen. Het is door haar dat De Veerman hier een plek voor kunstenaars heeft kunnen uitbouwen. “Ik ontdekte deze plaats in de Marialei, maar dat was veel te groot voor mij, dus heb ik Tijl onder de arm genomen. Hij was op zoek naar een plaats waar De Veerman alles kon samenbrengen en dit was ideaal.” Anita heeft in principe een atelier van 70 m2 en nog een flink stuk voorraadruimte, maar op geregelde tijden palmt ze de volledige eerste verdieping in met een masterclass voor studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen). Daarnaast werkt ze nog aan eigen creaties. Haar laatste feit zijn de kostuums voor Brides of Lucifer, de heavy-metalgroep van Scala. Hun kostuums zijn gemaakt uit medische plastics. Wie wil weten hoe dàt allemaal in zijn werk gaat, moet naar de Zomeracademie komen waar Anita al jarenlang het kostuumatelier begeleidt.

Katharina Smets

Katharina Smets

Katharina Smets is een geluidskunstenaar en werkt vooral met verhalen: waargebeurde feiten die ze in een fictie/non-fictie audiodocumentaire verwerkt. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC en NPR. Ze doceert audiostorytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance. Ze heeft net een audiogids klaar voor de bioscoop in Duffel en legt de laatste hand aan een audiogids over het Gravensteen in Gent, die ze samen met Wouter Deprez heeft gemaakt. Dit seizoen is ze live te beleven in twee voorstellingen. Samen met het kamermuziekensemble Revue Blanche, maakt ze de muzikale voorstelling Misia. Een andere voorstelling, Fotograf, is een coproductie met muziektheater LOD. En alsof dat nog allemaal niet drukjes genoeg is, werkt ze ook nog aan een doctoraat (voor de UA en het Conservatorium Antwerpen) over audioverhalen.

Binnenkort vind je hier meer profielen van onze bewoners.

Op zoek naar een atelier?

Soms komen er ateliers vrij. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Stuur ons dan een berichtje met je contactgegevens.

Contacteer ons
Atelier 4711