Residenten

De resident krijgt gedurende een half jaar een atelier, kan gebruik maken van de repetitiestudio, materiaal en kan vanaf 2023 een klein werkingsbudget aanvragen voor de ontwikkeling van zijn/haar/hun participatieve kunstpraktijk.

Als het binnen de residentie-aanvraag past, organiseren we try-outs of uitwisselingsmomenten rond het werk van de resident. De resident wordt betrokken in de Sharing Practice.

Residenten kunnen ook terecht in de Zomer- en Winteracademie waar ze aan eigen werk werken in een inspirerende en dynamische omgeving.

Ontmoet onze residenten

Carli Gellings

Carli Gellings (Houston, °1993) is sinds december 2023 onze artiest in residentie. Carli is de ambassadrice van de Dag van de Dans. Ze studeerde af als danser aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg in 2015. Ze werkt als performer en maakt collectieve creaties bij en met verschillende gezelschappen, waaronder haar eigen BATMAT. Dit seizoen neemt ze de tijd voor onderzoek. Samen met schrijfster en dramaturge Liesbeth De Clercq en speelster en theatermaakster Fran Van Gysegem zal ze bij ons het thema angst onderzoeken. “Angst zet aan tot handelen, tot doen, tot beweging. Dit fascineert me. Ik voel daarom de noodzaak om deze emotie en de verhalen en mechanismen errond om te zetten naar beeld en beweging op scène en meer specifiek naar mijn beeld- en bewegingstaal als individuele maker.”

Pieter Desmet

Danser Pieter Desmet studeerde vijf jaar geleden af aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en leerde De Veerman kennen door Rituals Now, een samenwerkingsproject met deFilharmonie. Gedurende drie maanden maakten 17 jongeren o.l.v. De Veerman-kunstenaars Lenneke Rasschaert, Jo-An Lauwaart en Paulo Guerreiro, een dansvoorstelling vanuit improvisaties op muziek van Le Sacre du Printemps (Igor Stravinski). De voorstelling ging in première in maart 2013 in de Roma, met livemuziek door deFilharmonie. Na zijn afstuderen danste Pieter bij verschillende dansgezelschappen en resideerde voor eigen werk bij De Veerman. In 2019 richtte hij samen met Steffi Mennen en Jonathan De Mayer het collectief kunstenplatform Persona op. Onlangs werkte hij bij De Veerman aan zijn nieuwste creatie, My August feeks like December, dat op 4 november in première gaat in De Spil in Roeselare. Het is een multidisciplinaire performance en installatie waarin individuele rouwervaringen een gemeenschappelijk karakter krijgen door ze samen met het publiek als een gedeelde ervaring te beleven.

resitent line mertens

Line Mertens

Line Mertens is auteur/performer en heeft zich na haar literatuuropleiding (Engels/Nederlands) gestort op de podiumkunsten (dramadocent/regisseur). Momenteel volgt ze het masterprogramma aan de Toneelacademie Maastricht. Haar interesse ligt op het snijvlak tussen schrijven en performen en ze onderzoekt hoe ze haar praktijk participatief verder kan uitbouwen. Spelen, vertalen en schrijven zijn de bouwstenen waarmee ze tijdens haar residentie bij ons een atelier wil uitwerken voor jongeren. Door haar artistiek onderzoek te delen en als methodiek te gebruiken, wil ze de intimiteit van het dagelijkse leven van jongeren opwaarderen tot een collectief goed.

Toon Quanten

Toon Quanten is muzikant en performer, architect en ensceneerder, (hout)bouwer en technicus. Hij speelde professioneel klarinet/basklarinet bij o.a. de Munt, SPECTRA, HERMESensemble en Terra Nova Collective. Naast verschillende samenwerkingen, creëerde hij de solovoorstellingen Toon beweegt (2015), Toon op Toon (2018) en Not a walk in the park (2019). Toon was een tijd resident bij De Veerman, waar hij werkte aan de voorstelling WIND en die ook heeft voorgesteld aan een kleuterklas. Samen met De Veerman zocht Toon hoe hij deze voorstelling nog interactiever en participatiever kan maken en werkte met een van De Veerman-artiesten naar de finalisatie van deze voorstelling voor de Kinderkunstendag voor Kinderen in AMUZ. Momenteel maakt Toon deel uit van I SOLISTI MakerSpace, een meerjarig makerstraject binnen de I SOLISTI ACADEMY.

Enrica Camporesi

Onze nieuwe artiest in residentie Enrica werkte al eerder met De Veerman voor het project The Class (in opdracht van het kunstenfestivaldesarts). Ze studeerde Arabische taal en literatuur en volgt nu een Masteropleiding aan de Toneelacademie in Maastricht. Daarnaast werkt ze voor Atlas, de Antwerpse organisatie voor integratie en inburgering. Op basis van dit sociaal onderzoek ontwikkelt ze haar werk als schrijver en theatermaker. Tijdens haar residentie bij Monty combineerde ze haar artistiek werk als auteur, performer en artistieke coach met multidisciplinaire ervaringen met straatperformances, non-theatrale dramaturgieën, participatieve projecten en sociaal werk. Tijdens haar residentieperiode bij De Veerman zal ze door middel van gesprekken en werksessies onderzoeken hoe de kracht van taal ingrijpt in veranderingsprocessen en hoe veranderingsprocessen ingrijpen in onze taal.

Eerdere residenten

Lies Ferny, Reinout Dewulf, Katrien Oosterlinck, Nelle Hens, Hans Bossmann, Kristof Van Gestel en Stefanie Claes.

Een residentie bij De Veerman?

Ben je geïnteresseerd in een residentie bij De Veerman? We bieden coaching, ondersteuning en gaan dialoog over participatief artistiek werk. We betrekken je bij onze dagelijkse werking. 

contacteer ons voor meer informatie
gezocht