#Kunsteducatie

Beethovens 9de door de ogen (en oren) van kinderen

Gepubliceerd op 04 maart 2025

De Veerman organiseert opnieuw het project De Grote Ontmoeting voor het derde en vierde leerjaar, ditmaal rond de 9de symfonie van Beethoven.

Kinderen van het derde en vierde leerjaar maken spelenderwijs kennis met het klassieke muziekstuk van de man die met lichte tegenzin op de schoolbanken zat… Nee, Beethoven was geen haantje-de-voorste in de klas, maar een dagdromer. Ruisende bomen. Kabbelend water. Tsjirpende vogels. Hij hoorde overal muziek in. Op amper 12-jarige leeftijd begon hij te componeren – een schot in de roos.

De 9de symfonie voltooide hij toen hij zijn gehoor volledig kwijt was – ongelooflijk dat de herinnering aan muziek zo sterk was. In deze symfonie komt alles samen: zijn dromen, zijn talent, zijn verbeelding. En een portie lef: nooit eerder had iemand het aangedurfd om zang toe te voegen aan een symfonie.

Twee eeuwen later spreekt de symfonie nog altijd tot de verbeelding. Ideaal om kinderen de liefde voor klassieke muziek bij te brengen. Onder begeleiding van kunstenaar-coaches Dries De Maeyer (muziek) en Yentl De Werdt (beweging) verkennen ze in een aantal workshops via beweging en muziek de eigenheid van het muziekstuk. Het traject sluit af met het bijwonen van een repetitie van het Antwerp Symphony Orchestra in de prestigieuze Koningin Elisabethzaal, waar ze het stuk live bewonderen en de muzikanten van ASO - evenals hun instrumenten - ontmoeten en overladen met vragen.

De Grote Ontmoeting
De Grote Ontmoeting

© foto's door Laure-Anne Iserief


Gerelateerd

Con Brio

Con Brio

Een nieuw partnerschap tussen De Veerman en A Nocte Temporis

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

It breaks down a normal, typical big ensemble

Sheherazade

Sheherazade

Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.

Samenwerken?

Ben je een kunstenhuis op zoek naar publieksverbreding of -participatie, programma-ontsluiting, langdurige projecten? Wil je de kunstzinnige vakken een doordachte plaats geven in het curriculum van je school? Ben je benieuwd hoe jongeren vandaag kijken naar het verleden en via de kunsten je erfgoed kunnen ontsluiten voor een breder publiek? Ben je benieuwd hoe een duurzaam kunsteducatief of -participatief beleid er zou moeten uitzien? Wil je als gemeenschaps- of cultuurcentrum een plek zijn waar alle leefwerelden elkaar via de kunsten kunnen ontmoeten?  Ben je een kunstenaar op zoek naar ruimte en inhoudelijke ondersteuning?

Laten we samenwerken