#Kunsteducatie #Kunstparticipatie

Dit was Handsfree Antwerpen

Gepubliceerd op 30 april 2024

Een muzikale compositie opvoeren zonder instrumenten? Jawel!

Handsfree DE SINGEL
Handsfree DE SINGEL

Handsfree Antwerpen zit erop. Handsfree experimenteert met ritme, muziek en beweging, vertrekkend vanuit een compositie van twaalf minuten gemaakt door de Britse Anna Meredith en David Ogle. Op een luttele week tijd leerden 120 jongeren van de derde graad deze muzikale compositie zonder instrumenten. Het was fantastisch om mee te maken! Enkele bevindingen van de jongeren zelf:

"Heel fijn, heel leuk om mee te maken, om op een podium op te treden."

"Wij hebben deze week geoefend hoe we met ritme moeten omgaan. Alles op deze wereld heeft ritme. Als jij jezelf aanraakt, heeft dat ritme. Daarom maakten we bewegingen met ons lichaam."

"What will I remember? How the people treat us. This I will remember."

"Het was een hele leuke week. Veel vrienden gemaakt. Je komt met leerlingen van andere scholen terecht, daar zaten goede mensen bij. We konden elkaar helpen."

"I'm surprised that we did it well."

"I wish you make another one."

Ze werden gecoacht door niemand minder dan David Ogle en Jack Ross, van het team van Meredith zelf, samen met een team geweldige coaches van De Veerman. Dat het een uitdaging zou worden om met zo'n grote groep jongeren met weinig muzikale ervaring een compositie onder de knie te krijgen, was geen verrassing.

De uiteindelijke omvang van het project verrast wel. De ritmes en bewegingen hebben iets los gemaakt! Wij delen graag een sfeerimpressie in de vorm van een podcast gemaakt door Katoo De Langhe.

Deelnemende klassen: de sportklassen en OKAN-klassen van Spectrumschool (Borgerhout en Deurne) en de OKAN-leerlingen van Wilfam (Berchem).

Coaches:

  • team Anna Meredith - Davig Ogle & Jack Ross
  • team De Veerman - Bart Van Aken, Jurn Patfoort, Charlotte Caluwaerts, Joeri Wens, Juan Carlos Bonifas, Lisa Nienhuis, Ward Ginneberge

Handsfree is een project van DE SINGEL in samenwerking met De Veerman.


Gerelateerd

Barok con Brio

Barok con Brio

Een nieuw partnerschap tussen De Veerman en A Nocte Temporis

Res-Sentir/Op de tast

Res-Sentir/Op de tast

Beeldende kunsten en podiumkunsten via zintuiglijke ervaringen toegankelijker en inclusiever maken.

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

It breaks down a normal, typical big ensemble

Samenwerken?

Ben je een kunstenhuis op zoek naar publieksverbreding of -participatie, programma-ontsluiting, langdurige projecten? Wil je de kunstzinnige vakken een doordachte plaats geven in het curriculum van je school? Ben je benieuwd hoe jongeren vandaag kijken naar het verleden en via de kunsten je erfgoed kunnen ontsluiten voor een breder publiek? Ben je benieuwd hoe een duurzaam kunsteducatief of -participatief beleid er zou moeten uitzien? Wil je als gemeenschaps- of cultuurcentrum een plek zijn waar alle leefwerelden elkaar via de kunsten kunnen ontmoeten?  Ben je een kunstenaar op zoek naar ruimte en inhoudelijke ondersteuning?

Laten we samenwerken