#Kunsteducatie

Het lab van Jean-Marie Oriot

Gepubliceerd op 06 mei 2025

Workshopweek voor professionele (podium)kunstenaars

Van 7 tot 12 april palmde Jean-Marie Oriot de danszaal van onze biotoop in om met een bende enthousiaste kunstenaars één, twee, drie, piano! te spelen. Wacht, wat?

Ja, het is echt zo. Al deden ze natuurlijk een heleboel meer. Met het vertrouwde kinderspel als vertrekpunt gingen ze sleutelen aan de spelregels. Ze gaven al doende antwoord op de vraag: Hoe kan je de structuur van een spel gebruiken om aan een dramaturgie te werken?

De parallel tussen spelen en het theaterspel is eenvoudig te trekken: het spel is van nature participatief en de regels zijn dramaturgische kaders. Deskundige zintuiglijk theater en participatieve voorstellingen Oriot voegde een beperking toe: de kunstenaars kregen amper materiaal of attributen tot hun beschikking. Ze moesten het doen met zichzelf en wat er om hen heen te vinden was en maakten zo ‘iets’ uit ‘niets’. Door aan de spelregels te rammelen, ontwikkelden ze in de eerste drie dagen een toolbox met ideeën en technieken voor het maken van een voorstelling.

Daarbovenop nodigde Oriot internationale kunstenaars uit het veld uit om hun ervaringen te delen: een choreografe, een kunstenaar die met spel werkt, een lichttechnieker. Dit alles resulteerde aan het einde van de week in een prikkelend toonmoment, een tevreden coach en nog tevredener kunstenaar-deelnemers!


Gerelateerd

Con Brio

Con Brio

Een nieuw partnerschap tussen De Veerman en A Nocte Temporis

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

It breaks down a normal, typical big ensemble

Sheherazade

Sheherazade

Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.

Samenwerken?

Ben je een kunstenhuis op zoek naar publieksverbreding of -participatie, programma-ontsluiting, langdurige projecten? Wil je de kunstzinnige vakken een doordachte plaats geven in het curriculum van je school? Ben je benieuwd hoe jongeren vandaag kijken naar het verleden en via de kunsten je erfgoed kunnen ontsluiten voor een breder publiek? Ben je benieuwd hoe een duurzaam kunsteducatief of -participatief beleid er zou moeten uitzien? Wil je als gemeenschaps- of cultuurcentrum een plek zijn waar alle leefwerelden elkaar via de kunsten kunnen ontmoeten?  Ben je een kunstenaar op zoek naar ruimte en inhoudelijke ondersteuning?

Laten we samenwerken