Tattoos en kunsteducatie

Gepubliceerd op 14 juni 2022

tattoo

Alina Romakhova liet de verrassende link ervaren tussen kunsteducatie en tatoeëren aan de team van De Veerman.

Tattoos zijn geëvolueerd van stoere zeemansbonken naar een sociaal aanvaardbaar gegeven, van ambacht naar kunstvorm.

De tatoeëerder evolueerde mee en combineert nu de rol van ontwerper, kunstenaar, gezondheidswerker, psycholoog, raadgever, sociaal werker …

Alina paste deze roluitbreiding toe tijdens enkele workshops met de team van De Veerman: zij werden deelnemer in plaats van hun gekende rol als begeleider op te nemen.

Alina liet ze naar binnen kijken en op zoek gaan naar hun capaciteiten, motivaties, vooroordelen, levenservaring en liet hen ook hun functie bij De Veerman analyseren. Ze creëerde een sfeer van intimiteit en haalde hen tegelijkertijd uit hun comfortzone. Dit resulteerde in het ontwerpen (en het zetten) van een (tijdelijke) tatoeage.

Emancipatie door kennis, ervaring en verantwoordelijkheid: ook tattoos zijn kunsteducatie.


Gerelateerd

My Inner Landscape

My Inner Landscape

De Veerman bundelt haar educatieve methodes en aanpak met deze van MAC’s en Mu.ZEE om een groter jongerenpubliek te bereiken door een participatief jongerentraject te ontwikkelen.

Berio voor lagereschoolkinderen

Berio voor lagereschoolkinderen

Met 360° Berio zet Muziekcentrum De Bijloke de spots op de Italiaanse veelzijdige componist Luciano Berio.

Samenwerken?

Ben je een kunstenhuis op zoek naar publieksverbreding of -participatie, programma-ontsluiting, langdurige projecten? Wil je de kunstzinnige vakken een doordachte plaats geven in het curriculum van je school? Ben je benieuwd hoe jongeren vandaag kijken naar het verleden en via de kunsten je erfgoed kunnen ontsluiten voor een breder publiek? Ben je benieuwd hoe een duurzaam kunsteducatief of -participatief beleid er zou moeten uitzien? Wil je als gemeenschaps- of cultuurcentrum een plek zijn waar alle leefwerelden elkaar via de kunsten kunnen ontmoeten?  Ben je een kunstenaar op zoek naar ruimte en inhoudelijke ondersteuning?

Laten we samenwerken