Tattoos en kunsteducatie
Gepubliceerd op 14 juni 2022

Alina Romakhova liet de verrassende link ervaren tussen kunsteducatie en tatoeëren aan de team van De Veerman.
Tattoos zijn geëvolueerd van stoere zeemansbonken naar een sociaal aanvaardbaar gegeven, van ambacht naar kunstvorm.
De tatoeëerder evolueerde mee en combineert nu de rol van ontwerper, kunstenaar, gezondheidswerker, psycholoog, raadgever, sociaal werker …
Alina paste deze roluitbreiding toe tijdens enkele workshops met de team van De Veerman: zij werden deelnemer in plaats van hun gekende rol als begeleider op te nemen.
Alina liet ze naar binnen kijken en op zoek gaan naar hun capaciteiten, motivaties, vooroordelen, levenservaring en liet hen ook hun functie bij De Veerman analyseren. Ze creëerde een sfeer van intimiteit en haalde hen tegelijkertijd uit hun comfortzone. Dit resulteerde in het ontwerpen (en het zetten) van een (tijdelijke) tatoeage.
Emancipatie door kennis, ervaring en verantwoordelijkheid: ook tattoos zijn kunsteducatie.

SHARE
- Terug naar blog
TAGS
Gerelateerd
Handsfree Antwerpen
Ontdek wat je leerlingen allemaal in hun mars hebben tijdens onze projectweek lichaamspercussie: HandsFree Antwerpen.
Sheherazade
Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.
Samenwerken?
Ben je een kunstenhuis op zoek naar publieksverbreding of -participatie, programma-ontsluiting, langdurige projecten? Wil je de kunstzinnige vakken een doordachte plaats geven in het curriculum van je school? Ben je benieuwd hoe jongeren vandaag kijken naar het verleden en via de kunsten je erfgoed kunnen ontsluiten voor een breder publiek? Ben je benieuwd hoe een duurzaam kunsteducatief of -participatief beleid er zou moeten uitzien? Wil je als gemeenschaps- of cultuurcentrum een plek zijn waar alle leefwerelden elkaar via de kunsten kunnen ontmoeten? Ben je een kunstenaar op zoek naar ruimte en inhoudelijke ondersteuning?
