Word lid van het Wondere Pluim-comité

Gepubliceerd op 05 oktober 2023

De Wondere Pluim brengt schrijven, lezen en ouderparticipatie samen. Dit literaire project voor lagere schoolkinderen bestaat al meer dan twintig jaar in Antwerpen en is uitgevlogen naar Turnhout, Oostende, Lier en de Brusselse Rand. De organisatie wordt gecoördineerd door De Veerman en mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Wil je hier mee je schouders onder zetten?

Wat doen we?

  • Brainstormen, meedenken, plannen en evalueren

We komen drie keer samen om de organisatie op te volgen, originele titels te bedenken en praktische ondersteuning te bieden. Een vergadering in het najaar, eentje in januari en een evaluatievergadering mét een hapje en drankje in juni.

  • De schrijfdag mee mogelijk maken

Dé topdag van de Wondere Pluim is de dag waarop meer dan 5.000 kinderen hun verhaal schrijven. Het comité zorgt ervoor dat de deelnemende scholen op tijd hun schrijfpapier krijgen en dat de wonderlijke verhalen worden opgehaald.

  • Ouderjury’s modereren

De eerste selectie van de verhalen gebeurt door de ouders. Zij komen samen in hun school om te wikken en te wegen welke verhalen doorgaan naar de volgende ronde. Als lid van het organisatiecomité ga je in de weken voor de paasvakantie naar drie tot vier scholen om de gesprekken te modereren en hun selectie mee te nemen naar de volgende ronde.

  • Lezen én kiezen

In de paasvakantie lezen de leden van het comité en een ruimere leesgroep de verhalen van de eerste ronde en kiezen hun vier favorieten per categorie. Reken op een flink pak (ongeveer 8 cm), humor, troost, ontroering, authenticiteit … en knarsetand omdat je tussen al dit moois moet kiezen.

  • De leesjury

Op de juryvergadering (vlak na de paasvakantie) komen we met lezers samen om te kiezen welke verhalen we doorsturen naar de professionele jury die de winnaars uitkiest. Pittige gesprekken, veel vuur en ontroerende voorleesmomenten die knopen doorhakken.

  • Het Wondere-Pluim-feest

Op 15 juni zijn alle schrijvers, hun vrienden en familie welkom. Er zijn leuke activiteiten rond schrijven en lezen, bekende Vlamingen komen voorlezen … én er worden prijzen uitgedeeld. Als lid van het comité zorg je mee voor het vlekkeloos verloop van dit feest.

Meer info? Goesting? Bekijk de projectpagina en stuur een mail naar Laura


Gerelateerd

Res-Sentir/Op de tast

Res-Sentir/Op de tast

Beeldende kunsten en podiumkunsten via zintuiglijke ervaringen toegankelijker en inclusiever maken.

Handsfree Antwerpen

Handsfree Antwerpen

Ontdek wat je leerlingen allemaal in hun mars hebben tijdens onze projectweek lichaamspercussie: HandsFree Antwerpen.

Sheherazade

Sheherazade

Projectweek over empowerment, emancipatie en de kracht van de verbeelding voor de derde graad van het middelbaar. In samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra.

Samenwerken?

Ben je een kunstenhuis op zoek naar publieksverbreding of -participatie, programma-ontsluiting, langdurige projecten? Wil je de kunstzinnige vakken een doordachte plaats geven in het curriculum van je school? Ben je benieuwd hoe jongeren vandaag kijken naar het verleden en via de kunsten je erfgoed kunnen ontsluiten voor een breder publiek? Ben je benieuwd hoe een duurzaam kunsteducatief of -participatief beleid er zou moeten uitzien? Wil je als gemeenschaps- of cultuurcentrum een plek zijn waar alle leefwerelden elkaar via de kunsten kunnen ontmoeten?  Ben je een kunstenaar op zoek naar ruimte en inhoudelijke ondersteuning?

Laten we samenwerken